Tömegközlekedés 101

Tudjátok, honnan kapta a rovat a nevét? Onnan, hogy ez azon cikkek gyűjteménye, amelyeken az írók a 4-6-os villamoson gondolkoznak. Az utóbbi időben pedig azon járt az agyam, hogy vajon néhány embert ki tanított meg tömegközlekedni. Tisztázzuk, hogy időről időre mindenkivel előfordul, hogy az etikettet nem tartja be, mindenkinek lehet rossz napja. De vannak emberek, akiknek notórius módon rossz napjuk van.

Mielőtt nekikezdünk, azért a cikk célját kiemelném: nem azért van, hogy az olvasó rosszul érezze magát! Inkább hívjuk fel a figyelmet arra, hogy nem kell esztelenül rohanni és csak a saját érdekünket nézni. Legyen kevesebb morcos ember az utcákon!

Teknősbéka: Mindenképpen a hátán hordja a hátizsákot, rosszabb esetben még a nagy tömegben is forgolódik.
Tolakodó: Akkor is felszáll, hogyha mások még nem szálltak le, vagy a másik változata, aki a jármű megállása előtt már az ajtóhoz tolakodik a legnagyobb tömegen át.
Ajtónálló: Leszállnál a járműről, de a megálló minden centijén állnak, többedmagával még nehezebb dolga van az embernek.
Székfoglaló: Kényelmesen foglal el 2-4 ülőhelyet is akár, a gyakorlottabbaknak elég a terpeszkedő pózzal, a kezdők csomagjukkal teszik.
Útfoglaló(k): Komótosan sétál az úton, a peronon, a megállóban, a lépcsőn, miközben mellette vagy mellettük semmiképpen nem fér el egy ember, bármely irányba haladna.
Hangosan kommunikáló: Ide tartozik, amikor két vagy több személy, illetve amikor egy személy telefonon osztja meg a nap legfontosabb eseményeit, lehetőleg úgy, hogy mindenki hallja.
Fagyos: Megy a fűtés, tömeg van, de tiltakozik a friss levegő beengedése ellen, passzívabb verziója csak szó nélkül becsukja az összes ablakot.
Steppelő: Ha közel állsz hozzá, egészen biztos lehetsz, hogy legalább háromszor a lábadra lép, rosszabb esetben észre sem veszi.
Rendezvényszervező: Mindenkinek tudtára adja, milyen a zenei ízlése, akkor is, ha ez senkit nem érdekel.
Kötekedő: Bármilyen szituációba beleszól, és biztos lehetsz, hogy kikéri a saját vagy a másik jogait (akkor is, ha az nem kéri).
Ha valamelyik vagy valamelyek magadat juttatták eszedbe, sebaj, mindenkivel előfordul. A tömegközlekedés a legtöbbször az a szociális helyzet, amikor sok fáradt ember egy konzervben nyomorog, és mindenkit tolerálni kell közben. Ha észrevesszük magunkon, akkor érdemes arra gondolni, hogy ha velünk tenné ezt bárki, szintén kellemetlen lenne.