Pizzica – Az igazi pizza lelőhelye

Mint minden olasz étellel kapcsolatban, úgy a pizzáról is elmondhatjuk, hogy rengeteget fogyasztjuk más ételekhez képest, de még sincs fogalmunk róla, hogy milyen is valójában. Ehhez a felismeréshez viszont sokáig egészen Olaszországig kellett volna mennünk, ám pár éve egy olasz család elhozta nekünk az igazi pizzát, és a Nagymező utcai szeletbárukban kóstolhatjuk meg a pár száz forintos négyzeteket, melyektől biztosan újraértelmeződik bennünk kedvelt ételünk fogalma.

Első nekifutásra felejtsünk el mindenféle budapesti pizzaszelet-árusító egységet! A Pizzica egy kellemes újhullámos street-foodos kisugárzással rendelkező hely apró kiülőkkel és ugyancsak kisméretű galériával. A berendezés inkább romkocsma-hangulatot áraszt, ám a falakon kiállított festményekkel már önálló galériát is lehetne nyitni. Talán az esti órák miatt, de eddigi látogatásaim során mindig kisebb tömegbe sikerült megérkeznem, így fel kell készülnünk a lehetőségre, hogy szűkösen fogunk csak elférni, azonban a pozitív hangulat és a zsivajba beleszűrődő olasz mondatok miatt már alapból megéri, a pizza miatt meg aztán főleg.

Háromféle árkategóriából választhatunk: a base pizza (290 Ft) egyszerűbb, kevés feltétet tartalmazó szeleteket takar, azonban egyszerűségével is maga mögé utasít bármilyen gazdagon megpakolt „hagyományos” pizzát. A ricca szeleteknél (350 Ft) sem kell azonban a megszokott feltétarzenállal számolni, ottjártunkkor paradicsomos alapú, rukkolás, olivás szeletek vártak minket. Premium pizza (450 Ft) néven én a ricottás pestosat kóstoltam meg. Van azonban egy menü-kombináció is, amelyben 1690 Ft-ért öt szeletet kapunk, minden kategóriából összeválogatva. Bár a szeletek könnyedek, ez az opció tökéletes és pénztárcakímélő választás egy két fős vacsorához. A kenyérlángos-kinézetű, levegős, de kívül ropogós pizzaszeleteket ollóval vágják fel nekünk, és stílusosan fadeszkákon tálalják. Mint említettem, ez a fajta pizza a letisztult feltétkombinációinak és könnyed tésztájának köszönhetően egyáltalán nem telít annyira, mint ahogy azt egy pizzaszelettől megszoktuk. Ajánlom rá az étteremben kihelyezett olívaolajat, melyből klasszikusat és pikánsabbat is találhatunk, hogy megbolondíthassuk vele a pizzánkat. Fontos részlet még a hely kézművessör-kínálata is, ami tökéletes kísérője lehet egy vacsorával egybekötött beszélgetésnek. Próbáljátok ki ti is ezt a falatnyi olasz életérzést!