Empanada Story

Argentína megérkezett

Bár az argentin konyháról a legtöbbünknek nincs sok információ a fejében, valójában az ország gazdag helyi gasztronómiával rendelkezik, talán legismertebbek ezek közül a marha steakjük, illetve süteményeik, ám nagy népszerűségnek örvend egy kis töltött, sült tésztabatyu is, az empanada. Ez a kis nassolnivalónak tűnő, ám hazájában főfogásként tálalt étel eddig nem volt kapható nálunk, azonban egy Argentínából hazaköltöző magyar betöltötte ezt a piaci rést, így kipróbálhatjuk mi is.

Az Empanada Story a Nagymező utcában található, barátságos street-food helyiség, ahol argentin zászlók és az országról készült jellegzetes képek gazdagítják a falakat. Az erre fogékonyak könnyedén bele tudnak merülni a latin hangulatba, amit a helyiség áraszt magából, ez köszönhető a lelkes kiszolgálásnak is.

Megérkezve szembetalálhatjuk magunkat a kínálattal, mely főleg a különböző ízesítésű empanadakból áll, de például süteményeket is kipróbálhatunk. Mi az előbbire voltunk leginkább kíváncsiak, így megkóstoltunk egy tradicionális marhás, egy kukoricás-besameles,  egy kolbászos-sajtos batyut és egy Tejföl ciboulette nevezetű, hagymás, lime-os szószt, amibe mártogathattunk. Az empanadaban az a legizgalmasabb, hogy bármit bele lehet tölteni, a helyszínen nyolcféle variánsból választhattunk, empanadanként pár száz forintért. Bár lenyűgözött a kiszolgálók kisugárzása és az, hogy spanyolul is olyan lazán kommunikáltak a vásárlókkal, mint magyarul, voltak negatívumok. A latin háttérzene kezelése olyan volt, mintha csak én állítgattam volna otthon főzés közben: ami tetszett, azt sokszor egymás után, ami nem, azon hamar továbbléptünk. Apró részlet, de mindenképp fontos lenne, hogy ez is inkább a vendégekért legyen, mint az ott dolgozókért. A második, és talán nagyobb probléma, hogy eddig minden látogatásomkor valahogy a partnereimmel felcserélve kaptam kézhez a megmelegített finomságokat. A második alkalommal azonban bújtatottan megoldást kaptam erre a problémára: kaptunk egy leírást az empanadak mellé, amellyel megfejthető volt, hogy a tésztába sütött betűk milyen töltelékre utalnak. Nagyon ötletes megoldás.

És végül maga az empanada: ez a ropogós tésztába bújtatott ragu/sajtos töltelék méltán érdemli meg a népszerűséget. Ha kedvetek van, mindenképp próbáljátok ki, elvitelre és online rendelve is meg tudjátok kóstolni. Tökéletes alap egy baráti falatozáshoz.