Joker

Vajon hogy sikerült a bohócnak öltözött szociopata 2019-es feldolgozása? Felér a Heath Ledger által alakított Jokerhez?

A filmről nagyon nehéz spoiler-mentesen beszélni, így felhívom mindenki figyelmét, hogy aki még nem látta a filmet, és meg akarja nézni, az ennek tudatában olvassa tovább a cikket. A történetet feleslegesnek tartom lebontani, így csak bizonyos dolgokról írnék. A film Joker létrejöttéről szól, akit Joaquin Phoenix alakít. A szerepre nála alkalmasabb színészt nagyon nehéz lett volna találni. Alakítása egyszerűen hihetetlen volt, a következő Oscar-gálán nagyon valószínű, hogy fogjuk látni a színpadon. A Joker-nevetése hihetetlenül felkavaró érzéseket kelt az emberben. A film képi világa szintén nagyon jól sikerült. Elképesztően jól illenek a színek a film hangulatához, illetve csodálatos színpalettákkal találkozhatunk az összes jelenetben. A zenei támogatás megint csak hihetetlenül passzol a filmhez, ráadásul ha az ember csak a zenéket meghallgatja YouTube-on, teljes mértékben visszaidézik a film alatt átélt hangulatot és újra kirázza a hideg. 

Ami különös figyelmet érdemel a  – egyébként szintén kifogásolhatatlan  –  jellemzők közül, az a történet. Kicsit olyan, mint a tudomány: minél jobban belemélyed az ember, annál inkább rájön, hogy mennyire nem érti. Vannak egyértelmű részek is, mint például az, hogy Arthur lakótársával folytatott viszonya csak a képzeletének szüleménye volt (amit egyébként a film csodás képi világgal prezentál a nézők felé). Sokak fejében felmerült, hogy a film eseményei valójában meg sem történtek, hiszen a film kezdetén és végén ugyan azzal a pszichológiai feladatokat ellátó szociális gondozóval beszélget, ami egy nagyon megragadó keretet ad a filmnek. Ezt az elképzelést támasztja alá az is, hogy több nagyon groteszk  jellegű elem is belekerült, mint például a „szuperpatkányok”, amik teljesen földtől elrugaszkodottá teszik a történetet. A cselekmény egyszerűen hibátlan, logikai gikszerektől mentes.

A filmet mindenkinek érdemes megnézni, olyan élményt nyújt, amilyet nagyon kevés film képes. Nem popcorn mozi, nincsenek akciójelenetek vagy menő CGI, és ettől olyan jó a film, amilyen. Heath Ledger Jokere az egyik legikonikusabb karakter a világon, a színész a világ egyik legjobb alakítását nyújtotta, viszont a 2019-es Joker filmben Joaquin Phoenix még ezt is felülmúlta.