Star vs. the Forces of Evil

Cukormázban a valóság

A sorozat 2015-ben indult útjára a Disney csatornán. A sikere olyan nagy volt, hogy az első epizód után szerződtek a készítőjével, Daron Nefcy-vel a második évadra.

A történet sci-fi, fantasy témában mozog, amelynek a főszereplője egy hercegnő egy másik dimenzióból. A szülei a Földre küldik, hogy tanuljon. A Diaz családnál lakik az itt tartózkodása alatt, és közben legjobb barátjára talál Marco személyében. Bár a leírt expozíció alapján unalmasnak tűnhet, valójában egy nagyon varázslatos, fordulatos és vidám sorozatról van szó…eleinte.

Bár  hercegnőről szól a történet, mégis eltér a klasszikus tökéletes képtől. Egy fiatal lányról van szó, aki a környezetébe próbál beilleszkedni, lassan bontogatja a szárnyait – szó szerint és képletesen is. A tökéletesség távol áll tőle, kalandjai nem is történnének meg, ha nem lenne ennyire kíváncsi, elszánt, bátor és ne rontana el mindent.

A sorozat alapvetően egyszerre tartalmazza a klasszikus elemeket, és közben ellent is mond azoknak. Van benne egy „lovag”, aki meg akarja menteni a hercegnőt, de sokszor ez fordítva sül el. Van egy antagonista, aki csak szeretetre vágyik, uyganakkor egy másik negatív szereplő is jelen van, akit a királyság leggonoszabbjai közé sorolnak, de valójában csak egy teljesen átlagos volt királynő. Vannak bíráink, akik ítélkeznek és vezetnek, de nem látnak tovább az orruknál. Ennél fogva azt is láthatjuk, hogy „a gonosz és a jó” harca folyik, aztán kiderül, hogy mégsem erről van szó.

Jól látható, hogy a gyerekek számára is egészen más látásmódot próbálnak közvetíteni. A hercegnő nem megmentésre szoruló esetlen személy. A gonoszok is csak egy bizonyos szemszögből azok. Az elfogadás, a tolerancia szintén egy fontos mondanivalója, hiszen nem minden szörny rossz (ez tulajdonképpen az első évad). Valamint nagy figyelmet fordítanak több részen keresztül, hogy az egyediség, az egyéniség jelentőségét kiemeljék, és bemutassák, miért nem jó, ha azt az ember külső nyomásra elveszíti.

Tipikusan egy olyan hullám része, amire mondhatjuk, hogy rajzfilm gyerekeknek, de más korosztályok is találnak benne részleteket, szereplőket, eseményeket, amik szórakoztatóak. Sőt bizonyos részeit nem biztos, hogy megértik a fiatalabbak, vagy esetleg egészen máshogy értelmezik.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a rajzfilmeket, szeretik pillangókkal lazítani az agyukat egy fárasztó nap után. De ajánlom azoknak is, akik szeretik a csavaros, meglepetésekkel és egyedi ötletekkel teli sorozatokat.