Homo sapiens studentus

Az ú.n. “vizsgaidőszak” a diák (Homo sapiens studentus) éves ciklusában egy fontos időszak. A fent említett faj egyedei igen különbözőek egyénenként és populációnként is. Tehát morfológiai leírásukat nem részletezném, igen hasonló a Homo sapiens sapienshez.
Ami igazán különbözik, az az éves ciklusuk: a H. sapiens s. egy éves ciklusban gondolkozik általában, míg a Homo sapiens studentus félévekben, azon belül szorgalmi és vizsgaidőszakban. Ezen időszakok kétszer fordulnak elő az évben, ekkor a faj egyedei bizonyos morfológiai változásokon is keresztülmennek. Az ősz és a tavasz alkalmával egy bátrabb, erőteljesebb formát ölt, míg télen és nyáron inkább magába forduló, elnyűtt. Megfigyelhető, hogy a táplálkozási és alvási szokásai is megváltoznak. Ez is oka részben annak, hogy külseje elhanyagoltabb, nyomottabb lesz. Pihenőideje csökken, hogy foglalkozhasson a furcsa, ilyenkor előkerülő “jegyzet” nevű eszközével. Hogy minél többet tudjon ezzel foglalkozni, megjelennek szakrálisnak mondható táplálékok, amelyek fogyasztási mennyisége és gyakorisága megnő. Ilyen jellegű a kávé, az energiaital, a tea. Tudósok azt latolgatják, hogy ez adja az erőt az időszakokos túléléshez. Különös ismertetőjelei a mélyen karikás szemek, a kipirult orca, a halk motyogás papírral a kézben.

A vizsgaidőszak általában nem a diákok kedvenc időszaka. Ilyenkor a tanuló (Homo sapiens studentus) ritkábban látogatja az intézményt, viszont ha bejön, akkor stresszes helyzetekbe kerül. Ha tehát, mint minden élőlény, a minimális stressz irányába törekszik, ez az élőlény miért nem?

A Homo sapiens studentus ezzel a régóta bevált módszerrel fejleszti készségeit, növeli a stressztúlélési képességét, ami által a későbbiekben a fitnesze is növekedhet. A másik indok, amivel ezt magyarázhatjuk, hogy a faj eme szociális problémamegoldási lehetősége evolúciósan meghatározó és előnyös lehet számára. A harmadik, hogy nem akar megbukni a vizsgáin.

A mai napig nem tudjuk mi viszi erre. Esetleg szakrális, vagy populáción belüli nyomás, rangsorverseny. Ez a rejtélyt talán sosem tárul fel előttünk.