Matcha tea

A matcha kilenc évszázada a Japán teaszertartás szerves részét képezi és ez a legdrágább teafajta, amit kapni lehet a világon. A matcha szó porított teát jelent, ami a zöldtea egyik fajtája, de míg a hagyományos zöld tea leveleit vízben áztatják, és csak a megmaradt levet fogyasztják, a matchánál a leveleket finom porrá őrlik és ezt a port öntik fel forró vízzel és fogyasztják el szőröstül-bőröstül. Ez az egyetlen tea, melyet teljes egészében elfogyasztunk, nem csoda, jóval nagyobb koncentrációban tartalmazza a zöldtea összes hatását. Egy csésze matcha tea felér tíz csésze normál zöldteával!

Összetételében 29,1% fehérjét és aminosavat, 32,7% szénhidrátot, 4,1% zsírt, 11,1% rostot, 6,4% hamut, 10% polifenolokat, 3,5% koffeint, rengeteg vitamint (A, B1, B2, C, E) és antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mennyi pozitív élettani hatása van.

Magas antioxidáns tartalma meghaladja a gránátalmáét, az áfonyáét és a goji bogyóét, melyek közismerten a superfood kategória élét képezik. Éppen emiatt képesek megkötni a szervezetünkben felhalmozódott szabadgyököket, amelyek az öregedésért, a rákos sejtburjánzásokért és számos modern civilizációs betegség kialakulásáért felelősek.

Fontos még, hogy a szervezet túlterhelése nélkül képes fokozni az anyagcserét, a szervezet normál zsírégető képességét akár meg is négyszerezheti, javítja a metabolizmust és rendkívül jó méregtelenítő hatása van, így segíthet a fogyásban is.

Magas koffeintartalma (háromszor annyi, mint a hagyományos zöldteában) segít, hogy éberek maradjunk, segít a koncentrációban, a fókuszálásban, fokozza a tanulási aktivitást, jó hatással van a memóriára és mindezt anélkül teszi, hogy túlterhelné a szervezetünket és megnövelné a pulzusunkat, ahogy azt a kávé teszi. Másik érv mellette, hogy segít helyreállítani a szervezet megfelelő pH-ját, és nem savasít, ahogyan a kávé, illetve a koffeint folyamatosan adagolja a szervezetnek, így hosszantartó (akár 6-8 órás) hatást vált ki és nem egy nagy lökettel (1-2 órás) látja el a szervezetünket. Azonban vigyázni kell, lefekvés előtt hat órával semmiképp se fogyasszuk, mert abból biztosan nem lesz alvás.

Éppen ezen pozitív hatások miatt és a manapság divatos egészség trend miatt a XX. században rendkívül keresett lett ez a teafajta. Divatos kávézókban szinte mindenhol árulnak matchát különböző formákban. Láttam már sima matcha teát, matcha lattét, jeges verziót mind a kettőből, sőt matcha tonikot és mindenféle matcha turmixot is! A matcha nemcsak mint ital, de mint alapanyag is divatossá vált a szakácsok körében, sós és édes ételekben egyaránt használják. Rengeteg matcha brownie, muffin, puding, leves, guacamole, főzelék recept és bármi, amit csak el tudsz képzelni, megtalálható már az interneten.

A matcha tea különleges ízét és hatását, ritka alapanyagainak és bonyolult elkészítési módjának köszönheti. Készítéshez különleges, ritka nemesítésű teacserjéket használnak, amelyek csak 1-2%-át teszik ki a Japán teatermesztésnek, mindössze 20 vállalat képes nagyobb mennyiségben matchát előállítani, ez évente 1000 tonnát jelent.

A leveleket termesztésük során árnyékolják, hogy klorofill tartalmuk a lehető legnagyobb legyen és április végétől május közepéig szedik le (tavaszi szedésű). A leveleket ezután, amint lehet, feldolgozó üzemekbe szállítják, átgőzölik, hogy megakadályozzák az oxidációt, majd hűtik és szárítják. Ezután a leveleket megtisztítják a levélvégektől, levélerektől, száraktól, hogy csak a levél legjava, a tacha maradjon, majd a malomba szállítják, ahol púderfinomságúra őrlik. Egy óra alatt egy doboznyi (40g) teát őrölnek meg.

Figyelni kell a tea minőségére, hiszen a termelés legjava nem tenchából (tavaszi szedésű árnyékolt), hanem akiten (őszi szedésű, nem árnyékolt) teából készül, amit őrlés helyett sodornak és úgy darálják le. Ennek eredménye egy élénk zöld, szinte rikító és púderfinomságú tea helyett, sárgásbarnás durva szemcsés por. A legegyszerűbben úgy szűrhetjük ki, ha megkeressük a származási országot a csomagoláson, ha ez Japán Nishio vagy Uji városa, biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb minőségű machát fogyasztjuk.

Fontos szempont még az ár, hiszen bár lehet találni 4500ft-ért 100g-os kiszerelést, de a jó minőségű termék ára körülbelül 6-7000ft/30g. Persze ezt is lehet tetézni, hisz a teaszertartáson használt legjobb minőségű tea ára elérheti a 15-20.000ft-ot is! Ha már megvettük a teát, színe és íze is árulkodik a minőségéről, a jó minőségű tea élénk zöld, puha, porhanyós és jellegzetes édeskés ízű és zöldségekre emlékeztető illatú, míg az alacsonyabb minőségű színevesztett, durva és kesernyés ízű.

Mindent összevetve, bár borsos az ára, élettani hatásai miatt és akinek fontos, hogy jó minőségű terméket fogyasszon úgyis megveszi. Személy szerint én nagyon szeretem, bár először nagyon furcsa volt és nehéz volt megszokni az ízét, a hatása egyből érezhető volt. Sokkal tovább tudtam koncentrálni, éberebb voltam, de közben nyugodt, nem izzadtam és nem voltam szomjas, mint egy kávé után, és még ha placebo is volt az egész, teljesen megérte, hogy nem a második előadás felére mondtam be az unalmast, hanem csak délután 2-3 órakor.