Rendez-Vous

Ezt a bandát pár napja ismertem meg, amikor elmentem az A38-ra megnézni egy koncertet és ők is felléptek. Ott azonnal tudtam, hogy őket be kell mutatnom, annyira lenyűgöztek. Az igazság az, hogy már Bánkitón is el akartam őket csípni, de sajnos lemaradtam róluk. Most itt volt a nagy alkalom, hogy bepótoljam.

Kik ők?

A Rendez-Vous egy feltörekvő francia banda, legtöbbször a cold wave, synthpunk műfajmegjelölést kapják. A zenekart Francis Mallari és Elliot Bethault alapították 2012-ben Párizsban, ezután csatlakozott hozzájuk Maxime Gendre, Simon Dubourg és Guillaume Rottier. Műfajukban már elég meghatározónak számítanak, ami azt eredményezte, hogy már több, mint 100 fellépésük volt a francia határokon kívül. Mint már említettem, Magyarországon először idén nyáron a Bánkitó Fesztiválon léptek fel, amivel megkezdték az „Expanding Corruption” elnevezésű európai turnéjukat. Szerencsénkre a turné ideje alatt október 30-án visszatértek hozzánk egy koncert erejéig.

Mi is az a cold wave?

Ez a műfaj az 1970-es évekből származik, Franciaország és Belgium környékéről. Ezt eredetileg úgy kellett elképzelni, hogy a punk zenekarok vettek/találtak valahol egy szintetizátort és beépítették a zenéjükbe. Később a ’80-as években a műfaj kezdte elhagyni a punkra jellemző elemeket, amivel egy könnyedebb hangzást értek el. A pörgősebb részek elkezdtek visszaszivárogni, de ezt ma már inkább synthpunknak nevezzük.

A Rendez-Vous először 2013-ban jelentetett meg egy kislemezt, amin mindössze 3 szám volt. Itt még inkább a könnyedebb hangvétel volt jellemző rájuk. 2016-ban kiadták a Distance című kislemezüket, amin már érezni lehet, hogy elkezdtek visszatalálni ahhoz, amiből a műfaj eleve kiindult, a punkhoz. Ez a fajta gyorsabb ritmusú, pörgősebb zene úgy látszik jobban tetszett a zenekarnak és a közönségnek, mert az idén kiadott nagylemezükön, a Superior State-en is hasonló elemeket alkalmaztak. Az évek során nagyon szépen megfigyelhető a srácok fejlődése és véleményem szerint most sikerült igazán kiforrniuk magukat.

A koncert

Egy óra alvás és egy reggel nyolckor kezdődő terepgyakorlat után nem igazán volt kedvem megmozdulni sem, nemhogy koncertre menni, de mivel már megígértem pár barátomnak, hogy megyek, ezért összeszedtem magam. Az estét a Panel Surfers kezdte, akik kellőképp felrázták a közönséget, pár új számukat is eljátszották. Utánuk következett a Black Bartók, ami valószínűleg az est húzóneve lehetett sokak számára, mert csak nekik sikerült megtölteniük a termet. És végül színpadra lépett a Rendez-Vous is, akik egy elképesztő koncertet adtak. Az elején játszották a viszonylag lassabb számaikat, a végére viszont annyira energikus lett az egész, amire nem is számítottunk. Hulla fáradtan is sikerült egy jót tombolnom rá. Nagyon jó fellépést sikerült produkálniuk a hajón és remélem a jövőben is terveznek koncertet adni hazánkban.