Do you speak IKEA?

Sokan ismerjük a híres bútor és lakberendezési cikkeket árusító láncolatot, amelynek ötlete egy svéd férfi, Ingvar Kamprad fejéből pattant ki. Ma már a világ minden pontján megtalálhatjuk a termékeiket. A cikk azonban nem a cég ismeretéről fog szólni, hanem a praktikusságról és röviden összefoglalva, hogy mi az, amit érdemes ott megvenni.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért meglátogatjuk ezt a helyet a hot-dog és a húsgolyók. Annak ellenére, hogy a bútorok a fő profiljuk, az ételek ízletesek, és van bőven választék (nem rég még a vegetáriánus hot-dog is felkerült az étlapra) .
Ha valaha tanakodtatok azon, hogy miért olcsó némelyik étel, akkor ideje, hogy tudjatok erről. Az üzletpolitikájuk szerint, ha az emberek az ott lévő büfében/étkezdében kevesebbet költenek, akkor az üzletben magasabb lesz a végösszeg.

A bútorok árát a kevésbé magas árú préselt fából készült darabok és az otthoni összeszerelés tudja alacsonyabban tartani. Figyeljétek meg, még náluk is olcsóbbak azok a darabok, amelyek nem megmunkált fából, hanem préseltből vannak.
Akik a LEGO szerelmesei, azok pedig tudják, hogy az IKEA bútorok összerakása olyan, mint összerakni útmutató alapján a LEGO-t. Bár az interneten terjednek olyan meme-k, és posztok, miszerint, „ha a kapcsolatotok túléli az IKEA bútorok összerakását, akkor bármit”, valójában szerintem a füzet elég egyértelmű és kifejezetten jó program ezeket összeszerelni.
Ha ezt unalmasnak és fantáziamentesnek találod, akkor itt egy oldal, melyen átalakított, egyedibbé varázsolt berendezéseket találhatsz, valamint tippeket és trükköket a könnyebb/tartósabb összeszereléshez:
https://www.ikeahackers.net/

A Family kártyáról hallottál? Az étterembe és a büfébe tuti kedvezményt jelent, de a rengeteg kiegészítőre szintén. Bár nem sok nagyobb bútordarabra jelentenek árengedményt, viszont hasznos általános dolgokat be lehet szerezni így is (dobozok, lámpák stb.). Mindenesetre megéri megcsinálni, a bejáratnál pár perc alatt el tudod készíttetni.

Amikor a jegyzetek, könyvek elárasztanak, de még nem akarsz megszabadulni tőlük – jó lehet az még jövőre -, akkor érdemes körbenézni a dobozok, mappák környékén. Kartondobozokat nagyon olcsón lehet náluk találni, amik pont A4 méretre vannak tervezve. Irattartókat sokféle anyagból lehet találni, a fehér karton tárolók nagyon praktikusak, és olcsók.

Mivel az átjárás kalandosan van kialakítva – nem véletlenül -, érdemes előre tervezni, hogy mit akarsz venni. A sok ötletes, színes darab általában nagyon magával ragadó tud lenni, és a végén már többel távozunk, mint eredetileg gondoltuk. De ha átlátsz a szitán, és nem dőlsz be ennek a marketing tervnek, akkor már csak a termékek nevét is érdemes megnézni.
A neveknek nincs semmi jelentése, sőt a nevek állítólag azért lettek ilyenek, mert az alapító diszlexiás volt, és az anyanyelvén félreírta a termékeket.

Ez a vállalkozás nem is bevásárlásra alkalmas hely, hanem egészen olyan, mint egy szórakoztató központ az összes korosztálynak. Érdemes odafigyelni, hogy ne szippantson be teljesen, de akár a húsgolyóért, akár plüssökért, akár dekorációért vagy tényleg bútorokért mész oda, biztos, hogy ha nem egyedül mész, jól fogsz szórakozni!

8/10