Erasmus – Diákélet Lengyelországban

Galambos Hanna Lengyelországban töltött egy évéről készítettünk interjút. A kinti élményeiről tettünk fel kérdéseket, illetve szó volt a nehézségekről is, melyek felmerültek külföldi tanulmányai végzése során.

Hol voltál Erasmuson, és miért erre a helyre esett a választásod?

Lengyelországban, Varsóban töltöttem el egy egész évet. Igazából nem nagyon volt már választási lehetőségem, mert az utolsó pillanatban adtam be a pályázatot, de nagyon örültem Lengyelországnak, leginkább a lengyel-magyar barátság motivált. 

Milyennek találtad Lengyelországot?

Ami nagyon tetszett Lengyelországban, hogy rengeteg szép, nagy park van, ahova ki lehet ülni tanulni, illetve kikapcsolódni. Sokkal több ilyen lehetőség van, mint itt, Budapesten. 

Milyenek a lengyelek? Tényleg barátságosak?

Változó. A fiatalabbak igen, de az idősebb korosztály nem igazán tudott, vagy akart segíteni. Mondjuk nyilván az idősebbek általában egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimálisan beszéltek angolul.

Gyorsan beilleszkedtél? Sikerült barátságokat kötnöd?

Viszonylag gyorsan megszoktam a légkört, bár a helyiekkel nem igazán ismerkedtem, más országból érkező, szintén Erasmus programban résztvevő hallgatókkal viszont — főleg spanyolokkal — nagyon jó barátságokat kötöttem. Esténként együtt főztünk, beszélgettünk és sokat nevettünk. Nem mellesleg az angoltudásom is fejlődött, nem is keveset. 

Voltak nehézségeid?

Igen. Amikor beteg lettem, akkor szembesültem azzal, mennyire kevesen beszélnek jól angolul. Kellemetlen volt kézzel-lábbal mutogatni az orvosnak, nehéz volt megértetnem magam. Persze tanultam kint lengyelül egyetemi kurzus keretében, de csak nagyon alapszinten sikerült elsajátítanom a nyelvet.

Mit szerettél kint a leginkább csinálni?

Nagyon szerettem utazni. Sorra meglátogattuk a nagyobb városokat: Katowice, Krakkó, Łódź, Gdańsk… Mindben volt valami, ami megfogott; különbözőek és kivétel nélkül gyönyörűek voltak. 

Visszamennél? Esetleg pályáznál újra?

Mindenképpen! Óriási élmény, és sok jó barátságot lehet kötni. Az önállósodás és a nyelvtanulás miatt is remek lehetőség. Nem nehéz bekerülni a programba, és a pénzből is ki lehet jönni, viszont nyilván sok papírmunkával jár az intézkedés. Legközelebb Németországba szeretnék menni. Nagyon szép helyek vannak ott is, és a megkopott német tudásomat is szeretném fejleszteni.