World Press Photo 2019

A World Press Photo egy 1955-ben alapított globális platform, mely a vizuális újságírás mentén kapcsolja össze a sajtófotósokat és a közönséget. Céljuk, hogy „tudósítsanak a világ lényeges történeteiről”. A World Press Photo kiállítást szeptember 19-től október 23-ig tekinthette meg a budapesti közönség. A kiállítás már második alkalommal fogadta a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világszerte 100 országban bemutatott kiállítás tavaly fővárosunkban érte el az egyik legmagasabb látogatószámot. 

A World Press Photo minden évben megrendezett versenyére idén 129 ország 4738 fotográfusa összesen 78801 fotóval pályázott. A három hétig tartó válogatás után a 21 tagú – szerkesztőkből, riporterekből álló – nemzetközi zsűri végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta. A kiállításra került 143 fotó alkotói között idén magyar fotográfust is találunk. Máté Bence másodszor nyert díjat „Természet” kategóriában. Az említett kategória – illetve a Hírek, Környezet, Hosszútávú projektek, Portré, Hír és Sport, Az év képe – mellett idén már az Az év sajtófotóját is díjazták, mellyel a World Press Photo Foundation egyértelműen tett egy határozott lépést a tényleges digitális történetmesélés felé. 

Ha végignézünk a kiállított fotókon, bárhogy is keressük, nem sok esetben találjuk az esztétikát. „A digital storytelling” jegyében a World Press Photo-n sokszor megrázó, megrendítő történeteket láthatunk, melyek a kiállítás nélkül nem vagy aligha jutnának el a közönséghez. Az év sajtófotója díjat John Moore munkája nyerte el. A képen egy két éves hondurasi kislányt láthatunk, ahogy sír, miközben édesanyját letartóztatják az amerikai határőrök illegális határátlépésért. A kiállítás egyik falán kapott helyet az egykori kolumbiai gerillanők története: A kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők közti harc 2016-ban szűnt meg. A FARC egykori női tagjai a harcok lezárultával szülni kezdtek, hiszen már nem kell választaniuk a harc és a gyermekvállalás között. A díjazott munkák között továbbá helyet kaptak a szíriai és közel-keleti harcokat, és azok borzalmait bemutató fotók is. 

Az orrvadászok elleni Akashinga nevet viselő, csak nőkből álló egység tagját lopakodásra és álcázásra tanítják Zimbabwében (Brent Stirton) – Környezet, egyedi 1. díj