Anilogue 2018

Idén 16. alkalommal került megrendezésre az Anilogue nemzetközi animációs fesztivál. Minden évben november és december környékén a Puskin, az Uránia és egyéb helyszínek lehetőséget adnak, hogy fantasztikus animációs filmeket tekinthessünk meg.

Ejtsünk egy kevés szót a filmekről. Sokan  elkönyvelik ezeket rajzfilmeknek, amiknek a mesecsatornákon, illetve a reggeli műsorsávban van helyük és kisgyerekeknek szólnak. Pedig ez nem egészen így van. Természetesen vannak olyanok, amelyek a fiatalabb korosztálynak szólnak, azonban meglehetősen sok van, amelyek egy ennél jóval tágabb közönséget hivatottak szórakoztatni.

Az Anilogue olyan fiatal tehetségek, illetve neves alkotók műveinek a megtekintésére ad lehetőséget, amely mélyebb mondanivalóval több korcsoportnak is szól. A témák, programok, stílusok hatalmas diverzitása miatt mindenki találhat számára érdekeset és szórakoztatót. Emellett workshopokon és beszélgetéseken is részt lehet venni.

Az idei évben az egyik legnagyobb érdeklődést a „Mirai, lány a jövőből”c. film váltotta ki. Ez a film a programokat lezáró alkotás volt, ami Mamoru Hosudarendezésével valósulhatott meg. Ezen a fesztiválon már korábban is vetítették egy másik filmjét („A fiú és a szörnyeteg”). A nagy érdeklődés oka az, hogy ez tényleg egy minden korosztályt megszólító szívmelengető animáció volt.

A programok nagy részét a versenyben lévő művek töltik ki, ezek között vannak egész estés filmek is, amelyek egymás között, valamint rövidfilmek, amelyek szintén egymással versenyeznek. Az idei egész estés győztes a „Még egy nap élet” c. alkotás, amely egy veterán újságíró történetét mutatja be az angolai polgárháborúban. A többi film szintén figyelemre méltó és elgondolkodtató. Az ez évi alkotások komorabbak, komolyabb témájúak, mint a korábbiak, amelyeket láttam. Ennek ellenére kétségkívül érdemes egyet-egyet megtekinteni.

Egy hosszabb lélegzetvételű program az „animált éj”. Ez egy rövidfilm maraton, amely 270 percen keresztül tart. Három témába sorolják őket, amelyeket egymás után (két szünettel) lehet megtekinteni. Egy igazi egész estés-éjszakás program az animációs filmek elkötelezett rajongóinak.

Mindenkinek javaslom, hogy egyszer látogasson el, mert egy teljesen más mozi- és filmélményt ad, mint a nagy tömegek számára és befogadására tervezettek. A filmek szintén sokkal megosztóbbak, mindenképpen véleményformálók, sokkal egyedibbek. Az animáció nem vesz el az emberiességéből, sőt még érzékletesebben adja át az eseményeket. Az élményhez szintén sokat hozzátesz, hogy eredeti nyelven, felirattal tekinthetőek meg, így még inkább megszólítja az embert.

Mindezek után ne számítsunk a klasszikus moziélményre, és kérek mindenkit, hogyha elmegy, NE egyen semmit a film alatt!

Ha a leírás lázba hozott, és szaladnál megnézni a filmeket (az idei sajnos véget ért), akkor itt egy rövid lista a korábbi programokból:
A vörös teknős
Zombillenium
A kenyérkereső
Big fish& Begonia
Your name
The satellite girl and the milk cow