Sportvizek

Egyre gyakrabban látjuk a boltok kirakatán és a reklámokban, a mindenféle hupi-színű, sport vagy vitamin feliratú szénsavmentes löttyöket. Na, de mik ezek egyáltalán? Hatnak? És ha igen, megéri az árát? Tudjuk, hogy az emberi szervezet 60%-a – tehát több mint a fele(!) – víz, és hogy egy átlagember napi folyadékszükséglete minimum napi 1,5-2 liter. Ez sportolás közben, a fizikai igénybevétel következtében létrejövő fokozott vízvesztés (izzadás, lihegés) miatt a többszörösére nő, így pótolni kell az elvesztett vizet és elektrolitokat. Dietetikusok szerint, edzések előtt 2-3 órával 4-6 dl, edzés alatt 10-15 percenként 1,5-3,5 dl folyadékot kell bevinni, edzés után pedig a súlyvesztés 150%-át kell pótolni, a sport intenzitásától függően. A kérdés már csak az, hogy ebből vajon mennyi igaz.

Kimutatták, hogy 2016-ra a sport-, illetve izotóniás italok forgalma elérte a kétmilliárd dollárt, míg közel ötven éve még senkinek sem kellett az ilyesmi. Sőt, nemhogy sportitalokat, de vizet sem fogyaszthattak akkoriban a sportolók edzés közben, és lám, semmi bajuk nem lett belőle. Ennek a fokozott forgalomnak az az oka, hogy a nagy üdítőmárkák (pl. Coca Cola – Powerade –, Pepsi, Gatorade) is beszálltak a sportital bizniszbe és elhitették az emberekkel, hogy ha szomjasak, akkor már ki is vannak száradva, hogy akkor is inni kell, amikor nem kívánjuk és nem vizet, hanem elektrolitos-, illetve sportitalokat, mert azok hatékonyabban pótolják az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. Ez így nem teljesen igaz. Az emberi szervezet evolúciója több ezer, sőt millió éves folyamat eredménye, amely alatt tökéletesen alkalmazkodott a környezethez és rendkívül jó szabályozási rendszerre tett szert. Magyarul, ha szomjas vagy, igyál, ha nem, ne erőltesd, úgyis az leszel, ha majd a szervezetednek folyadékra lesz szüksége. Az, persze már más kérdés, hogy mit igyunk. Sportolás közben a legtöbb ember nem kíván mást, csak vizet, míg utána valami cukrosat. Ezzel szemben van, aki fordítva van ezzel. Az, hogy kinek mi a hatásos, az egészséges, illetve káros, teljesen egyén függő. Van, aki jobban izzad, több folyadékot veszít, van, akinek kevésbé intenzív az anyagcseréje, alig kell mit pótolni. Egy a fontos, hogy mindig hallgassunk arra, amit a szervezetünk diktál, hiszen ha kívánjuk az édeset, vagy sósat edzés után, az valószínűleg azt jelenti, hogy szervezetünk kifogyott ezen anyagokból.

Az izotóniás, illetve sportitalok fogyasztása kizárólag verseny- és intenzív sportban indokolt, azon belül is a kardio-, illetve zsírégető edzésformáknál. Ezek az italok sejtjeink ásványi anyag összetételével megegyező mennyiségben tartalmaznak elektrolitokat (nátrium, klór, magnézium, kálium, foszfátok, karbonátok, szulfátok), amik mind elengedhetetlenek a normális anyagcsere-, illetve idegrendszeri működéshez. Tartalmaznak még ezen kívül szénhidrátokat, azon belül is egyszerű cukrokat (glükóz, fruktóz, szacharóz), amik az elvesztett energiát pótolják az izmoknak és az agynak. Láthatjuk, ezek mind nagyon hasznosak a szervezetünknek, hát akkor miért ne innánk ilyen italokat? Mint említettem, ez hobbisportolóknak teljesen felesleges, hiszen ha nem kell extra ion és energia, ezek mind távozni fognak a vizelettel, sőt rosszabb esetben felborítják a szervezet természetes homeosztázisát. A helyzet az, hogy versenysportolóknak sem a bolti, ABC-ben kapható márkás, színes, jól marketingelt italokat kéne fogyasztaniuk, mivel azok tele vannak felesleges cukorral, ízfokozóval, színezővel, tartósítószerrel, és ugyanúgy, mint a kóla, károsítják a fogakat. Akkor hát, mi mást lehetne fogyasztani? A legjobb, mint minden étkezési esetben, ha sportolás után természetes és – ha lehet – házi készítésű izotóniás italokat fogyasztunk, míg sportolás közben sima vizet. Ilyen házi készítésű italok lehetnek tejturmixok, smoothiek, limonádék, gyümölcslevek, sőt pudingok is! A legjobb alapanyagok minden esetben  zöldségek (uborka, zeller, spenót, cékla, stb.) és gyümölcsök (alma, narancs, bogyósok, citrom, kiwi, stb.) Ezek nemcsak vitaminokban, hanem elektrolitokban, ásványokban, rostban és természetes eredetű cukrokban is gazdagok. Tehetünk még bele szódabikarbónát vagy tengeri sót, hiszen ezek állítják vissza leghatékonyabban a szervezet sportolás során elsavasodott pH-ját. Természetesen, lehet fogyasztani gyári sportitalokat is, de – ahogy mindent – csak mértékkel, és persze ne várjunk tőle csodákat! Bár a marketing szép és a külső megfog, de a belső az, ami igazán megtart, ebben márpedig a házilag készült csodaszerek a legjobbak, nem beszélve arról, mennyi pénzt spórolhatunk meg velük.