The Neistat Brothers

Casey Neistat a világ egyik legnépszerűbb YouTubere, főképp a daily vlogjairól ismert, amiket egy ideig lelkiismeretesen készített, de mára ez már kevésbé jellemző. Ne csodálkozzunk, Casey nemcsak a videózással foglalkozik, nevéhez fűződik a Magyarországon kevésbé ismert Beme alkalmazás is, ami többszöri átalakulás és orientációváltás után fél éve végleg bezárta kapuit. Az app egyébként egy közösségi alkalmazás volt, rövid vlogokat lehetett rá feltölteni, a későbbi (újabb) verzióban pedig egy központi témával kapcsolatban fejthették ki az emberek a véleményüket videó formájában.

Casey rengetegszer említi a videóiban a The Neistat Brothers című minisorozatot, amit az HBO megvett és 2010-ben műsorra is tűzött. A sorozat Casey és a bátyja életéről szól. A legtöbb pénzüket elköltötték kamerákra, a maradékból pedig utazgattak, és mindent felvettek, amit csak lehetett. A sorozat voltaképp egy dokumentumfilm, és teljes mértékben alátámasztja az elméletet, miszerint nem minden a képi minőség, nem a kamera teszi a videóst. A videófelvételek nagy részét point and shoot (aka kompakt) fényképezőkkel készítették, nagy, profi kamerát pedig csak az otthoni felvételekhez használtak.

A sorozatban egyébként szó esik Casey és a fia kapcsolatáról, az utazásokról, amikről a vlogokban már rengeteget hallhattunk, barkács-hajóversenyekről, stb. Mint ahogy az már lejöhetett, az epizódokban nagyon nagy szerep jut a kreatív DIY megoldásoknak, amikkel (is) ez a sorozat tényleg egy új műfajt teremt. A stílusa természetesen erősen hajaz Casey mai videóira, főleg az olyan kisfilmekre, mint a My Girlfriend Candice, vagy a My Kid and Me, voltaképp tényleg olyan, mint egy nagy, kreatív vlog playlist, egy addig sosem látott műfaj.

Ahogy említettem a sorozat nem csak Caseyről szól, hanem a bátyjáról, Vanről is, aki ugyanúgy beszél az életéről, a hobbijairól, és tanúi lehetünk annak, ahogy találkozik a hároméves kora óta nem látott apjával.

Ahhoz képest, hogy a The Neistat Brothers milyen zseniális sorozat, rengetegen nem ismerik, illetve ha hallottak is róla, nem látták, pedig mondhatni ebben a 8 epizódban testesült meg mindaz, ami a mai Neistat-vlogoknak/videóknak az alapját szolgálja.