Nyújtóztasd ki az agyad!

Hajlamosak vagyunk mindent túlbonyolítani, túlerőltetni néha az agyunkat. Felgyülemlik rengeteg tennivaló, de előre is kellene gondolkodni, és a határidő is itt van a nyakunkon. Ilyenkor előfordulhat, hogy az agy szimplán „begörcsöl”.

Persze nem a szó szoros értelmében. Inkább, mintha a kisemberek lekapcsolnák a villanyokat, dühösen a földhöz vágva minden aktát, papírt, jegyzetet, kimasíroznának, és szabadságot vennének ki. Ilyenkor jön a pánik, mert megmarad a sok tennivaló, de nincs, aki megoldja, dolgozzon vele. És a pánik után jön a nagyobb pánik, mert rájövünk, hogy szükség van a kis szürke agysejtjeinkre.

Rágörcsölni egy témára, cselekvésre, eseményre legalább olyan káros egy idő után, mintha nem tennénk semmit. Beragad a lemez, és akkor pánikolunk, idegesek vagyunk és morgolódunk. Ha sikerül felismernünk a helyzetet, a legjobb, ha mindent elengedünk. Íme néhány módszer, ami ebben segítségként, esetleg ötletként szolgálhat.

Csak nézz ki a fejedből! Ha sokat tömegközlekedsz, és a Duna partján utazol, érdemes útközben inkább csak a tájat, a hidakat nézni. Hagyd, hogy a gondolataid szétfolyjanak, vagy teljesen kiürüljön az agyad!

Gyakran a túldolgoztatott bal agyféltekénket hirtelen a jobb aktivizálásával tudjuk pihenésre kényszeríteni. A művészetek sokszor segítenek ezeket a csomókat feloldani, legyen akár szó jó zenéről, festészetről, irodalomról. Ideje elővenni a rég elkezdett könyvet, a kedvenc lejátszási listát, vagy a befejezetlen rajzot.

Sport! Nem kell feltétlenül kondiba menni, vagy izzasztó testedzést végezni ahhoz, hogy fent kicsit elcsendesedjünk. Egy séta a szabadban, vagy egy egyszerű gyakorlatsor otthon is könnyen ki tud zökkenteni az agygörcsből.

Foglalkozz egy kicsit a téged körülvevő emberekkel, a barátaiddal, a családoddal! Ha nem rég ez kissé háttérbe szorult, ideje velük is foglalkozni, beszélgetni, és egy kicsit másra koncentrálni.

Tehát ne feledjük a feladatainkat, a terveinket és a céljainkat, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek eléréséhez kikapcsolódásra is szükségünk van! Azzal, hogy kimozdulunk ebből a helyzetből, sokszor könnyebben és gyorsabban tudjuk megoldani a nehézséget, mert ihletet vagy segítséget kapunk!

 

Így született ez a cikk is.