Freaks (1932)

Az alábbi cikket tavaly már majdnem publikáltuk a TéTéKás Nyúzban, ám nem lett belőle semmi, ugyanis úgy éreztem, hogy nemigen tudtam kifejezni, hogy pontosan miért is olyan nagyszerű és maradandó ez a film. Most ismét megpróbálkozom vele, lássuk a horrorfilmet, ami nagyban meghatározta a mai filmipart, ezzel együtt pedig évtizedekig be volt tiltva az Egyesült Királyságban!

Mai alkotásunk az 1932-es Freaks, amit Tod Browning rendezett. Aki nem tudná, az 1931-es Drakula is az ő munkája, ez az a film, ahol a magyar Lugosi Béla játszotta a vámpírt.
Tehát, a Freaks egy cirkuszban játszódik, főszereplői pedig a cirkuszi mutatványosok. Ebben az a legérdekesebb, hogy a szereplőket nem színészek játszák, hanem hivatásos cirkuszosok. A filmben látható testi elváltozások, fogyatékosságok nem filmes trükkök, nem jelmezek, hanem a nyers valóság. Ez még mai szemmel is megterhelő, nemhogy egy kora 20. századi szemmel. Gondoljatok bele, akkoriban aki valamilyen súlyosabb testi fogyatékossággal született, annak legtöbbször csak három választása volt. Vagy egy szanatóriumban rejtőzve élte az életét vagy cirkuszi mutatványosnak állt vagy meghalt. Éppen ezért a teljesen egészséges, hétköznapi ember nemigen találkozott velük az utcán, csakis a cirkuszban, és ott is csak akkor, amikor éppen előadás volt. Ez a film pedig inkább egy amolyan „kulisszák mögött” alkotás, ármánnyal-bosszúval, mindennel.

A filmben látható testi elváltozások, fogyatékosságok nem filmes trükkök.

A történet szerint a törpe Hans hatalmas vagyont örököl a nagybátyjától, ami a fizikailag teljesen egészséges Cleopatra és Hercules fülébe jut. Ez, hogy a két főgonosz teljesen egészséges, kiemeli az ellentétet, a különbséget ők és a többi mutatványos között. Cleopatra és bűntársa kitalálja, hogy a nő elcsábítja a gyanútlan Hanst, majd miután összeházasodtak, megölik a törpét, így megszerezve az örökségét.  Ez az egész szituáció sajnos Hansnak esik le a legkésőbb. Frieda, Hans eredeti barátnője mindent megtesz, hogy figyelmeztesse barátját, hogy Cleopatra mire készül, de a törpe nem hallgat rá. Közeledik az esküvő, a jók és a rosszak közötti ellentét pedig itt teljesedik ki igazán. A Freakek beavatási szertartása megrémiszti Cleopatrát, és undorító szörnyszülötteknek nevezi őket, majd az ittas Herculessel Hans előtt csókolóznak, gúnyt űznek a törpéből. 

Hans ezután már egyre inkább elhiszi Friedának, hogy egy hatalmas átverés áldozata. Szeretete és csodálata egyik pillanatról a másikra változik át haragra és gyűlöletre, nemigen látunk átmenetet az ő jellemében.

A cirkusz hamarosan útnak indul, elérkezik a várva várt alkalom a bosszúra. A „szörnyszülöttek” egy emberként támadnak Herculesre és Cleopatrára. A férfit megölik, a nőből pedig egy megcsonkított torzót csinálnak, akit később ugyanúgy mutogatnak majd a vásárokban, mint azokat, akik ezt tették vele.

A film egyébként teljes hosszúságban elérhető YouTube-on, felirat és jobb hangminőség hiányában jobb angoltudást igényel, de mindenképpen tegyetek vele egy próbát!