Berlin, a streetfood-paradicsom

Berlin, Németország multikulturális fővárosa, ételválaszték szempontjából is rendkívül sokszínű. A metropolisz utcáit járva, szinte minden ország gasztronómiai kultúrája felfedezhető, a török kebabostól a vietnami pho levesig. Mindenki megtalálja a kedvéhez és ízléséhez tökéletesen passzoló helyet, mi sem bizonyítja jobban, hogy a vendéglátóhelyek, legyen az menő étterem vagy csak egy lakókocsiból kialakított kifőzde, egész nap óriási embertömegeket vonzanak. Turistaként természetesen a legjobban a helyi ételek, érdekességek keltették fel az érdeklődésem.

Pékség-sokk
Már rögtön a reptéren feltűnt, hogy Berlinben minden utcában legalább 5-6 pékség, péksütis bódé található. Ez még önmagában nem is lenne olyan különleges, de ezek a termékek isteni finomak voltak. Nem száradtak meg a megvétel után pár órával, és elég laktatónak is bizonyultak. A fantasztikus illatuk és látványuk mindennap többszöri bűnözésre sarkallt. Persze a jóból is megárt a sok(k). A negyedik nap végére már nem tudtam hova nézni, ahol ne pékárut láttam volna, és az örök rejtély: Hogyan maradnak vékonyak a németek ennyi nyalánkság mellett?

Currywurst, a legnépszerűbb német falatka
Méltán a leghíresebb és legízletesebb német étel, és nem csak azért mondom, mert a legtipikusabb helyi fogásokra ezt szokás mondani, hanem mert tényleg így van. Gondolom, ti is ismeritek azt az érzést, amikor annyira akarjátok, hogy egy-egy agyonsztárolt specialitás, amelyet már tűkön ülve vártok, igazán finom legyen, és sajnos mégis csalódást okoz. Én elég sokszor jártam úgy, hogy jobban ízlett az illúzió, mint maga az étel. De a currywurst tényleg egy álom. Aki nem ismerné, sült kolbász fűszeres ketchup szósszal, hozzá zsömle és sült krumpli dukál. A legenda szerint Herta Heuwer kísérletezte ki a híres szószt még 1949-ben, aminek receptjét a sírba vitte magával. Ki tudja, de mindenestre szórakoztató misztikum fűződik köré, ami csak még jobban meghozza a kedvet egy kis kolbászoláshoz. Persze a currywurst összetétele tartományonként eltérő lehet, és paradicsomszósszal, esetleg majonézzel is szokták lakmározni. Mi a Curry36 nevezetű helyen fogyasztottuk, ami Berlinben az egyik legforgalmasabb Straßenessen. Bevallom, először kicsit féltem attól, hogy a zsíros kalóriabomba nem tesz túl jót a refluxomnak, de szerencsére semmilyen panaszom nem lett. Nagyon jó minőségű és friss alapanyagokból dolgoznak. Senkinek sem kell attól tartania, hogy olyan másnapja lesz, mint az aluljárós gyrostól egy mámoros este után. Az árak sincsenek európai viszonylatban elszállva, egyszer-egyszer az egyetemista pénztárcának is belefér. Ez a fantasztikus az egész városban, hogy a minőségi étel nem csak a fancy éttermek kiváltsága. Az adag is tökéletes, pont elég. Nem maradunk tőle éhesek, de azért nem is kell elcsomagoltatni, ami persze jó, mert a burgonya és a kolbász, valljuk be, frissen sülve az igazi. Az egyetlen negatívum az, hogy csak álló helyek vannak a lakókocsi előtt. Azoknak, akik kényelmesen, ülve szeretik megenni harapnivalójukat, ez nem a legjobb lehetőség. Összességében azonban remek hely. Semmiképpen ne hagyjátok ki, ha arra jártok!

Faljuk fel Berlint!
Természetesen tudom, hogy van, aki már a kolbász szó hallatától is rosszul van, és messziről elkerülné az ilyesfajta kulináris élvezeteket, de Berlin senkinek sem rossz választás, aki imád jókat enni (van olyan, aki nem?), hiszen a világ összes étele kiválasztható és megízlelhető ennek a csodálatos nagyvárosnak az étlapjáról.