Csillag születik

A film storyja maga eléggé alap séma, mivel ez már a harmadik csillag születik film (az első 1937-ben jelent meg, a legutóbbiban pedig Barbara Straisand volt a főszereplő), nem abban kell keresni a kiugrót. A lényeg spoilermentesen, hogy egy híres, ámde leáldozóban levő, alkoholista rockcsillag, Jack (főszerepben Bradley Cooper) felfedezi a teljesen átlagos, de egyébként bomba jó hangú és nagyon tehetséges Alliet (Lady Gaga). Szerelembe esnek, majd Allie sikere egyre nagyobb lesz, Jack pedig egyre mélyebbre süllyed…

Mindebből látszik, a film nem is annyira a történetre alapoz, ám szerintem mégis megjelennek mélyebb témák is: miért is lesz valaki alkoholista; hogy is van az, hogy egy testvérpár ugyanazt éli meg, egyikük mégis az italhoz nyúl, és hogy vajon ez genetikailag öröklődik, vagy ez egy szülőktől tanult minta, esetleg társadalmi vonatkozása van; illetve, hogy mivel is jár egy feltörekvő énekesnő karrierje, mennyire kell feladnia a személyiségét, a műfajt, amit elkezdett, és hogy a valódi érték, hogyan alakul át táncikálássá, playbacké és showbiznisszé. Vicces, hogy a színészek, élettörténetüket ismerve pontosan beleillenek ezekbe a témákba.

A karakterek elég kettősek. Bradley Cooper meglehetősen élethűen alakítja az alkoholista, lecsúszott rockzenészt, nem csoda, hogy ő a Másnaposok sztárja is. Bár a filmben akkor sem volt egy épkézláb mondata , amikor elvileg éppen józan volt, mégis rendkívül összetett és mély a karaktere, sokat megtudunk az érzéseiről, bánatáról, öröméről és szenvedéseiről, együtt tudunk érezni vele. Allie ellenben, végig megfoghatatlan és távoli marad. Nehéz eldönteni melyikük a film valódi főszereplője; számomra ez a film során háromszor is változott.

Amiben viszont erős a film, az a nézők érzelmeire gyakorolt hatás. Nem csoda, mivel ez eleve egy musical: rengeteg dal van benne, ami sokkal jobban átadja a jelenetek hangulatát. A számokat Lady Gaga és Bradley Cooper közösen szerezték, sok köztük a romantikus szerelmi dal, de vannak a film elején rock, illetve a vége felé pop számok is. A dalszövegek nagyon jók, ezek is erősen segítenek a jelenet befogadásában. Amik segítenek még, azok a tökéletesen élethű karakterek és párbeszédek. Én végig azon gondolkodtam a film közben, milyen jól sikerült eltalálniuk magát az életet, a szerelmet, a fájdalmat és boldogságot, hogy mennyire valódi az egész. Nem csoda, hogy a film alatt rengeteg volt a hangos nevetés, hőbörgés, a végére pedig a fél moziterem sírt, velem együtt.

Bár Bradley Coopernek ez volt az első olyan filmje, amiben ő volt a főszereplő, ő rendezett és írt, szerintem nagyon  sikerült eltalálnia, hiába a kritikusok szerinti sok baklövés, amit „zöldfülűsége” miatt elkövetett. Szerintem pont emiatt lett ilyen jó a Csillag születik, mert nincs túlbonyolítva, szimplán csak a mindennapi életet próbálja tükrözni, mindennapos hibákkal. Szerintem mindenképpen érdemes moziban nézni a filmet, mert sokkal jobban átjön a mondanivalója, amiben sokat segít az is, hogy maguk a zenei részek, nem mozi, hanem koncerthangosságban szólnak, amit valljuk be, otthon senki nem engedhet meg magának. Illetve mindenképp érdemes egyáltalán megnézni a filmet, mivel valószínűleg még sokat hallunk róla; már most a modern Titanic-ként emlegetik, és sugdolóznak számos Oscar-jelölésről is.