Csirke a KFC-n kívül: Fuego

A Kazinczy utcában található az étterem, amit a Rákóczi út felől tudunk a legkönnyebben megközelíteni csupán körülbelül 2 perc sétára a főúttól. Az elhelyezkedése miatt sok külföldit vonz be; az utca romkocsmáiba igyekvő emberek gyakran betérnek ide, ha biztosra akarnak menni, és nem a magyar konyha ételeivel szeretnének kísérletezni. A csirkét ábrázoló logóból tudják, mit fognak kapni, és a spanyol fuego szónak is viszonylag nagy körben ismert a tűz jelentése. Ezek mellett az igényes megjelenés is rásegít arra, hogy úgy induljunk el ide, hogy tudjuk, biztosan jót fogunk enni.

Egy baráti találkozóra invitáltam meg ide egy ismerősömet, annak reményében, hogy találunk egy helyet, ahova néhanapján beülhetünk egy-egy találkozóra. A hely kinézetében nem kellett csalódnunk, sőt jobban is néz ki az étterem, mint ahogy vártuk. A fa bútorok és burkolat jellemző a helyre, de találunk régi kifőzdék hangulatában berendezett részt is, ahol magas műanyag székeken fogyaszthatjuk el a rendelt ételt. Délután öt körül mentünk, még nem volt túl nagy forgalom, mindössze három társaság ült bent, így egyből elénk ugrott egy kedves ott dolgozó, aki azonnal leültetett minket. Az első benyomásunk a helyről nagyon pozitív volt, már-már meglepően is.

Amikor megkaptuk az étlapot, őszintén szólva kicsit meglepődtünk. Valamivel nagyobb választékot vártam volna, ha már egy nem megfizethetetlen, de az olcsónál eggyel magasabb árkategóriás, viszonylag népszerű étteremről beszélünk. Főételből gyakorlatilag négy választásunk volt: egész vagy fél grillcsirke, csirkemell és csirkecomb. Kicsit lelombozott, hogy itt nincs több választásunk, de még a salátákkal, köretekkel együtt is elég szerény volt a választék, ugyanakkor pozitívum, hogy az árak nem voltak annyira elszállva, mint amennyire hittem. Értelemszerűen nem egy olyan helyről akartam írni, ahonnan egy átlag egyetemista, ha meglátja az árakat már fordul is ki, de a Kazinczy utcában azért arra számítottam, hogy az árak kicsit fájni fognak a lelkemnek, illetve a pénztárcámnak. Ezekre mind felkészülve egy kellemes csalódás volt; egy olyan csirkemell, amivel kellemesen jóllakik az ember, például 840 forintba kerül, ami véleményem szerint egy abszolút korrekt ár.

A fuego szóból én arra következtettem, hogy csípősen elkészített ételeket fogunk kapni, amitől megmondom őszintén kicsit megijedtem, hogy esetleg túlzásba viszik, és majd az ízektől égő számmal kell foglalkoznom az ételek helyett, de szerencsémre ez nem tántorított el, mivel ott kiderült, hogy ez a szó inkább a fűszerességre utal. A pikáns fűszerezés nekem nagy kedvencem, így kíváncsian vártam, mit raknak elénk. A kiszolgálás nagyon gyors és segítőkész volt, szerintem öt perc sem telt el a rendelés után, és már kaptuk is ételeinket. A tálalás fa tálakon történt, nagyon passzolt mindenhez, csillagos ötös. Mint írtam fentebb a csirkemell egy laktató adag volt, emellé házias sült burgonyát kértem, ami ugyan nagyon finom volt, de egy embernek bőven sok. A kiadós adagok mellett persze az íz a legfontosabb. Azt mondanám, hogy a fűszeres ételek kedvelői imádnák ezt a helyet, ugyanis pont megtalálták azt az aranyközéputat, amit sok helyen nem sikerül. Jól el volt készítve minden, a hamuban sült burgonyájuk mennyei, nekem mégis a barátnőm által rendelt csirkekrokett ragadta meg a figyelmem, amiből muszáj voltam kérni, mert már az illata is nagyon jó volt. Nem kellett csalódnom, azt kell mondjam, minden közül az volt a legfinomabb, ami nagy meglepetés voltszámomra, mert ehhez fűztem a legkevesebb reményt. Egy szó mint száz, megérte itt enni, mert körülbelül 2500 forint/fő áron egy igényes helyen ehet az ember, nagyon jó kiszolgálással.

Végszóként szeretném hozzátenni, hogy ez az ár a főétel-köret-ital kombóból tevődik össze, amik közül egyedül az italokról nem beszéltem még. Félreértés ne essék, nagyon finom volt az ezer forintos limonádé, és mivel a belvárosban élek, ezt az árat már meg is szoktam, de azért még mindig meg tud akadni rajta a szemem. Azt már egy kicsit nehezen viseltem, hogy 700 forintot kértek el egy Borsodiért, amikor a drágább szórakozóhelyeken kapok ugyanilyen áron jobb söröket is.

Ennek ellenére egy jó és minőségi helyen ettünk, a belváros szívében, leginkább külföldiek által látogatott helyen, laktató és nagyon finom ételeket, a végösszeg pedig két személyre 5100 forintra jött ki, ami szerintem mindezeket összevetve egy korrekt ár. Nyilván nem arra jó ez a hely, hogy minden nap itt egyen az ember, de néhanapján szerintem érdemes beülni ide a kellemes légkör és finom ételek miatt.