Arc, Budapest legpimaszabb kiállítása

Tősgyökeres pestiként mindenki hallhatott már az eddig Ötvenhatosok terén megrendezett óriásplakát kiállításról, ami minden évben megbotránkoztatja a nézőközönséget. Én lassan már 7 éve látogatom, és mindig tartogatott újdonságot, mivel ez sose volt egy hagyományos kiállítás…

 

Na de mi is az az Arc?
Az Arc Kft. 1999-ben alakult, hogy a magyar közösségi reklámkultúrát fellendítse, és a köztéri reklámozásnak hagyományt teremtsen. Ez sikert is aratott, mert nemcsak hogy 2000 óta immáron 18. alkalommal minden évben megrendezik az óriásplakát kiállítást, de ezt nevezhetjük Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállításának is.
A fő téma minden évben más, általában valamilyen aktuális társadalmi, politikai, történelmi eseménnyel kapcsolatos. Tavaly a „civilség” volt a középpontban, ki civil, ki közszereplő, civil az, aki tesz az igazáért, vagy az, aki ül a tévé előtt? Míg idén az „UNFAKE!” érdekel az igazság, leveszed a hazugságot, mi a valódi vedd észre, leplezd le, mutasd meg és hasonló témák kerültek napirendre.

Azonban minden évben van szabadon választott téma is, ami általában szintén a politika, illetve a világunkat érintő égető problémák, legyen szó a gyermekbántalmazásról, a szegénységről, a vegetáriánusokról vs húsevőkről… A szervezők arra kíváncsiak mi a köz és egyéni vélemény a témákról; itt nincs jó és rossz válasz a cél, hogy kialakuljon egy interaktív párbeszéd az alkotók és a nézők között, hogy megmozgassa mindenki fantáziáját, gondolkodását, cselekvésre késztessen és megvilágosítson.

Nem csak kiálítás…

Azonban az arc még ennél is többet nyújt: nemcsak hogy kiállítás, de egy pályázat is egyben, hiszen az általunk megtekintett művek civil magyarok által készültek, így lehetőséget nyújt a megtekintőknek a körülöttük élők véleményének és gondolatainak megismerésére, illetve a pályázók számára remek lehetőség, hogy kreativitásukat és tehetségüket megismerhesse a közélet.
A pályázók minden évben maximum 10 pályaművet nevezhetnek a szabadon választott és a fő témában összesen. A nyertes plakátokat a két témában a zsűri választja ki, ami nem kisebb emberekből áll, mint Kovács Gergőből, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Nagy Iván Zsoltból a hvg.hu felelős szerkesztője, Földes Andrásból az INDEX újságírójából illetve művészettörténészek, fotósok, humoristák, újságírók is döntenek,  hogy mely plakátok fognak kikerülni a kiállításra, illetve meghirdetnek 1-3. helyezéseket és különdíjat is.

Plakátot örökbe

Érdekes még, hogy az elkészült plakátokat három évre visszamenőleg is meg lehet vásárolni, sőt ajándékba is adhatodod akár! Rákereshetsz évre, alkotóra, de böngészhetsz is kedvedre, kiválaszthatod a számodra megfelelő méretet (megaposzter, faliposzter és asztaliposzter) a következő honlapon:

http://www.whumm.com/otthoni-es-csaladi/arcplakatok . Azonban vigyázat, az áruk meglehetősen borsos: 8000ft-20000ft mérettől függően!

Az idei Arc

Idén még nagyon botrány övezte ezt a cenzúrázatlan csodát, mivel az eddigi Városliget melletti helyszínről úgymond kitiltották. Jó, jó, ez nem pont így történt, ugyanis a Városligetben történő intenzív munkálatok miatt nem engedélyezték, hogy a kiállítás a szokásos helyszínen ékeskedjen. Azonban a nyilatkozat után a(z) (h)Arcos gárda felkereste a helyszínt viszonylag gyakorta, és nem igazán voltak építkezések…

Így hát új helyszín után kellett nézni, ami nem is olyan egyszerű, mivelhogy a 30-40 óriásplakátnak 300 négyzetméteres szabad földterületet kell, illetve a kiállítás témája pedig elég szúrós hangvételű a magyar politikával és közélettel kapcsolatban. Így hát, gyakran megtörtént, hogy bár a helyszín megfelelő lett volna, valamilyen különös oknál fogva mégsem engedélyezték.

Végülis augusztusban megoldódott a probléma, és Zugló Önkormányzata engedélyezte, hogy a tizennegyedik kerületi Metropolitan egyetem melletti hatalmas füves területen, az Örs vezér útján rendezzék meg az eseményt. Az egyetlen bukkanó, hogy ez lakóterületi övezet, ezért ügyelni kell a környéken élők nyugalmára és élőhelyére, így a szervezők megkértek mindenkit: lehetőleg tömegközlekedéssel érkezzen, illetve 23:30 után szó szerint lámpaoltás legyen, a kiállítás nem megtekinthető világítás híján. Ezen kívül büfé, toi-toi és rengeteg szemetes is ki van helyezve, látszik, hogy tényleg mindenre felkészültek, annak érdekében, hogyha esetleg jövőre is igény támadna a helyszínhasználatra.

A kiállítás valóban abszolút politikai hangvételű, bár annak, aki nem jártas a témában, és nem olvassa állandóan az indexet, hallgat híradót, illetve olvas, bulvárújságokat lehet, fel se tűnne egy két képnél. Bevallom nálam is volt olyan, hogy egy plakát előtt álltam és nem értettem mit üzen, de azért a legtöbb képnél egyértelmű, vegyük a migiri vagy a stróman plakátot. Őszintén jó, hogy itt nyíltan lehet beszélni ezekről a témákról, megvitatni ki-ki nézetét, viszont néha elkeserítő látni, hogy gúnyt űzünk a saját hazánkból.

Szerencsére voltak lájtosabb témák is, mint a húsevés-nemevés és az okostelefonozás társaságban, de sajnos csak jóval kevesebb ilyen plakát volt. Sőt én azt érzem, évről évre egyre kevesebb az egyéb nem politikai téma, pedig bőven lenne ezekből is mit kivesézni, vegyük például az óceánszennyezést és a műanyag ellenes kampányokat…

Összességében szerintem király, hogy van egy ilyen kiállítás, ahol tényleg a TE véleményed a fontos, nyíltan kimondhatod, és még kíváncsiak is rá az emberek. Egy kiállítás, ami annyira provokatív, hogy nem tudsz nem elgondolkodni egy-egy témán, és egy kiállítás, ami úgy ad értéket, hogy mindeközben ingyen van.