The Black Lab Espresso & Brew Bar

Manapság szinte mindenki iszik kávét, ez a cikk azonban azoknak szól, akik nemcsak a hatása miatt isszák, hanem az íze miatt is, illetve hogy legyen egy komfortos hely, ahova be lehet ülni, találkozni valakivel, tanulni, vagy csak lazítani egy kicsit és mindeközben minőségi terméket fogyasztani.

Bár a Starbucks, a California Coffee Company és a Frei Café is nagy, és rengetegféle kávékülönlegességet lehet kapni, én mégsem éreztem magam komfortosan egyikben sem. Kikérem a kávém, de fél óránál többet egyikben sem töltök. Persze mindez lehet azért, mert központi helyen vannak, és rengeteg ember megfordul itt, illetve ezeket a kávézókat mindenki ismeri. Szinte már olyanná váltak, mint az élelmiszer bizniszben a Meki és a Burger King, bár az áruk ehhez képest elég borsos.

Éppen ezért vonzottak mindig is a barista kávézók, ahol ugyanilyen, sőt, olcsóbb áron (500-900 Ft között)  nem egy tucat gyártott terméket kapsz, aminek elkészítése nem sokkal több, mint egy espresso lefőzése, egy szirup betöltése, egy kis tej hozzáadása és eladása valami trendi névvel. Hanem egy egyedi és minőségi terméket kapsz, amit a baristák készítenek, az úgynevezett „pincérek/felszolgálók”, akik a kávéfőzés művészetét a folyamat elejétől kezdve a végéig tudják, ismerik a különféle pörkölési módokat, a különböző kávéfajtákat és persze a legújabb trendeket is. Ők azok, akik a személyiségedből és ránézésre meg tudják mondani milyen kávét szeretsz.

Imre Johanna, a Black Lab baristája, tulajdonosa és üzemeltetője is ilyen, azon kívül, hogy zsírprofi, szívből csinálja, és ha addig nem voltál vidám, a kiszolgálás után már biztosan jó kedvvel távozol. Azon kívül, hogy a kávézó rendkívül jó helyen van – a Király utcától egy utcányira, a Csengery utcában egy teljesen forgalommentes, mégis központibb helyen -, a kínálat is hatalmas. Ha csak az italokat nézzük, megtalálunk nála a szokásos espresson, americanon és cappucinon kívül igazi különlegességeket is, mint amilyen a zöldtea kivonatból készült zöld matcha latte, a hűsítő tonikos-jeges espresso tonic, és matcha tonic és természetesen a közkedvelt chai latte.

Ételekből is hatalmas a kínálat, rengeteg a különféle friss péksütemény, bagel, szendvics és quiche, de édességből sincs hiány: a sajttortától kezdve a brownien át, a kézműves Casca bon-bonig minden megtalálható. Engem legjobban ezek a bon-bonok fogtak meg, mert azon kívül, hogy rendkívül érdekesen néznek ki (márvány mintás színes narancssárga, zöld, pink csoki szín alapon) az ízviláguk is hihetetlen: mangós, narancsos, mentás, málnás, sőt szarvasgombás is van! Johanna azonban mindezeken is túl akar szárnyalni, ősztől tervezi, hogy kisebb melegkonyha is üzemeljen, reggelire tojásos ínyencségekkel, grillszendvicsekkel, estefelé pedig egy pár tapas fogással és levesekkel várná a vendégeit.

A kávézó legkiemelkedőbb tulajdonságát pedig a végén említeném meg, azt, hogy a hely hatalmas. Egy galéria lett átalakítva két külön szintté, amit a külvilágtól hatalmas, átlátszó üveg választ el. Mivel a hely az utcasarkon van, így az üvegnek hála két oldalról süt be a nap, így bár nincs bezártságérzeted, mégsem érzed azt, hogy kívülről bámulnának. Alul felül tágas fotelek, asztalok kényelmes székekkel, oldalt pedig rengeteg bárpultos hely található, mindez teljesen letisztult és modern stílusban, amitől jogosan érezheted úgy, hogy Dániában vagy Norvégiában ülsz és nem Budapest szívében. Bár a kávézó igen nagy, szerencsére nincs zsúfolásig tele, így kényelmesen tudsz tanulni, olvasni, beszélgetni anélkül, hogy megzavarnának, vagy azt éreznéd, hogy menned kell.

Tehát végezetül, ha nem is feltétlen van kedvetek megnézni ezt a helyet, azt javaslom, hogy a szokásos bevásárlóközponti multi kávézók helyett kezdjetek el barista kávézókba járni, mert ugyanannyi pénzért, nem csak minőségibb terméket, de egy új életérzést is felfedezhettek. Keresgélni pedig nem is kell, mert Budapest tele van az ilyen eldugott kis kávézókkal.