Végtelen háború

A Marvel Studios 10 éves születésnapját egy összes, eddig vásznon megjelent hőst felvonultató mozisikerrel ünnepelte, amely az Avengers: Infinity war, avagy Bosszúállók: Végtelen háború címmel került napvilágra. A Russo-testvérek (Anthony- és Joseph Russo) már a tavaly megjelent Pókember film előtt nekiláttak a forgatásnak, így pénzt és időt nem spórolva mindenki kedvenc karaktere vászonra kerülhetett a Marvel moziverzumból. A film bevétele csak a mozikat tekintve meghaladja a kétmilliárd dollárt,  amihez képest a 3-400 millió dollár közé becsült költségvetés elenyészőnek tűnhet. Spoiler nélkül nehéz lenne egy ilyen kaliberű filmről beszélni, így javasolnám, hogy aki teheti nézze meg először a filmet, majd térjen vissza, és olvassa tovább a cikket. A Marvelt a legtöbb támadás talán azért érte, mert a filmek vége rendre happy end, így az izgalmi faktor jelentősen lecsökken, hisz főhősünk minden egyes filmben győz, ellenfele pedig elnyeri méltó büntetését. A Végtelen háborúban nem így van. Thanos megszerzi mind az öt végtelen követ és a film során többször is említett csettintéssel megszűnik létezni a világuniverzum lakóinak fele, köztünk kedvenc hőseink közül is sokan. Dr. Strange biztosítja Vasember életben maradását, amikor Thanossal üzletet köt a Titán bolygón, miszerint odaadja neki az idő kövét, ha megkíméli Stark életét. Rajta kívül a 2012-es Bosszúállók maradnak életben (Sólyomszem, Fekete özvegy, Hulk és Amerika kapitány), illetve pár mellékszereplő, mint Fekete Párduc testvére, Shuri, A galaxis őrzőinek tagja, Racoon, és még páran. Sólyomszem a filmben nem jelenik meg, utalást sem kapunk létére, viszont a Russo-testvérek megerősítették, hogy igen, ő is életben van, és a negyedik Bosszúállók filmben fontos szerepe lesz. Az internet rengeteg teóriával állt elő, amikben a következő Bosszúállók film történéseit próbálják megjósolni, ezekből szeretnék néhány reálisnak tűnőt megosztani. A lélekkő teóriája: E szerint minden, a csettintéssel meghalt karakter a lélekkőbe került, ahol a film utolsó előtti jelenetében is láthatjuk Thanost és fogadott lányát, Gamorát beszélni, akit a lélekkő megszerzéséért kellett feláldoznia. Ez a teória azért tűnik helyesnek, mert több karakter saját filmjének folytatását is bejelentették már, mint például a Pókembernek, amely cselekménye pontosan a Thanossal való harc után játszódik, tehát valamilyen úton biztos, hogy vissza kell térniük az élők sorába.

Másik teória, miszerint Dr. Strange hamis végtelen követ adott Thanosnak. A már említett idő kövének és Tony Stark életének cseréje nagyon logikátlan lépésnek tűnhet Strangetől, hisz pár jelenettel előbb megígérte Starknak, hogy ha a kő, Stark, vagy Pókember megmentése között kell döntenie, akkor gondolkodás nélkül a követ fogja választani. Erre ad egy jó magyarázatot ez a teória. Másik magyarázata eme lépésnek összefűződik egy másik elmélettel, miszerint az első öt bosszúálló halálával fog végződni a Thanos elleni harc. Strange a jövőbe nézett, és 14 000 650  lehetséges végét látta a csatának, melyet csak egyszer nyertek meg a titánnal szemben. Az elmélet szerint Strange tudta, hogy Tony Stark lesz a kulcsa Thanos legyőzésének, ezért cserélte el az ő épségére az idő kövét. Vele kezdődött a Marvel moziverzum, így nem lenne csoda, ha vele zárulna le annak első szakasza. Ezen kívül a Starkot alakító Robert Downey Jr. 53. életévében jár, tehát akármennyire is fáj szívünknek, de az ő színészi karrierje is kezd a végéhez érni.

Biztosra semmit nem lehet tudni, de a rajongók gyakran nagyon jól ráéreznek, hogy fog kedvenc filmjük folytatódni, így lehet, hogy ezek a cselekmények valamilyen formában jövő nyáron már a vásznakon lesznek láthatók. Mindenesetre egy biztos, hogy rengeteg izgalommal vár minket a Bosszúállók négy, így mindenkinek érdemes lesz megnézni, miként alakul hőseink sorsa.