Interjú Horváth Ákossal

Mesélnél arról, mikor és hogy indult az 5vös 5km-es futóverseny, és hogy honnan jött az ötlet?

2000 májusában indult, Eötvös-napi 5km-es futóverseny néven. Az ötlet onnan jött, hogy Amerikában kutattam, és ott minden hétvégén szerveztek egy ilyen 5 kilométeres futást, továbbá azt gondolom, hogy az „ép testben ép lélek” mottó nagyon fontos és az egyetemünk hallgatóinak nagyon jó, ha sportolnak. Erre pedig egy jó motiváció, ha van egy ilyen futóverseny. Egészen pontosan ezért szerveztük meg Mucsi Zoltán, akkori HÖK sportfelelőssel ezt a rendezvényt.

Hány ember ment el erre?

Összesen 100 ember jött el, ezek közül egyetlen egy nem ért be a célba, de mindenki kapott egy pólót.

És azóta milyen sikerrel rendezitek meg?

Eleinte csak évente egyszer rendeztük meg, ám olyan is volt, hogy elmaradt, mert külföldön voltam, a HÖK pedig nem szervezte meg egyedül. Ennek kárpótlásaként a rá következő ősszel azonban megszerveztük. Ezen az őszi versenyen felbuzdulva pedig úgy döntöttünk, hogy oké, akkor ezentúl szervezzük meg évente kétszer.
Most a 34. 5vös 5km-ert fogjuk megszervezni, stabilan 800 futónk mindig van, sok egyetemről, Budapestről és vidékről is jönnek emberek.
Úgy gondolom, hogy a verseny mára már kinőtte magát, bátran nevezhetjük akár egy budapesti össznépi futóversenynek is.

Melyik évben voltak a legtöbben?

Talán tavaly májusban voltak a legtöbben, 850-en.

Idén mire számíthatunk?

A verseny most nem az Eötvös-napon lesz, hanem május 8-án. Burján Csaba, itt végzett matematikus, olimpikon lesz a meghívott vendégünk, nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy el is jön. A program teljesen standard lesz, megnyitó, bemelegítés, futás, tombola, a célba érkezéskor pedig ajándékosztás. 

Az ELTE vezetése, oktatói közül kik azok, akik minden évben jelen szoktak lenni, vagy igyekeznek lefutni?

A BEAC Polythlon, Triatlon Club tagjai nagyon sokszor lefutják, Veress Gábor kollégám is már sokszor lefutotta, aki nem mellesleg Prociencia Aranyérmes is, ősszel pedig a rektorunk is elindult a futóversenyen, és megígérte, hogy amíg ő lesz a rektor, mindig lefutja. Zentai László rektorhelyettes –aki egyébként a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagja –mindig eljön. Szalay Péter, a tudományos rektorhelyettes, nagy sportember, és ő is nagyon sokszor itt van. Több akadémikusunk is rendszeresen lefutja, Vicsek Tamás, fizikus, Náray Szabó Gábor, kémikus és természetesen az Atomfizikai Tanszék vezetője, volt rektorhelyettes, a Fizikai Intézet igazgatója, Frey Zsolt is már sokszoros teljesítő.

Volt olyan alkalom, amikor te nem futottál?

Természetesen, az első hat alkalommal nem futottam, mert én szerveztem.