Sikeres választási időszakot tudhat a TTK HÖK maga mögött, idén is csak egy pályázat lett leadva. Mesélnél erről az időszakról kicsit, és magáról a választásról

Alapvetően nem vagyok túl boldog, lehetett volna magasabb a részvételi arány. Az a baj igazából, hogy sokkal nehezebb felépíteni egy Facebook kommunikációhoz ezt az egészet, mivel megváltozott az algoritmusa. Ezt már sok helyen, sokszor elmondtam, és az oldalak háttérbe lettek szorítva ezért. A posztoknak akkor van lehetősége megjelenni az emberek üzenőfalán, hogy ha sok rajta a lájk, sokan osztják meg, megvannak a hozzászólások, magyarán azt kéne kiépíteni a mostani időszakban, hogy mindenkinek, aki aktívan részt vesz a hallgatói közéletben, az legyen az első, hogy ha a TTK HÖK posztol, azt azonnal lájkolja, kerüljön alá komment és megossza. Így lehetne kiterjeszteni a kommunikációt. Szomorú vagyok, hogy csak egy pályázat érkezett be, szerintem jót tenne magának a TTK HÖK-nek egy kis verseny, bízom benne, hogy jövőre több induló lesz, én akkor már nem indulok, és akkor már csak a bársonyszékből fogom végignézni az egészet. Furcsa egyébként regnáló elnökként végignézni egy választást, hiszen közben izgulsz, hogy sikeres legyen a választás, plusz pályázik is az ember, és itt megjelenik talán egy minimális érdekellentét, lehet, hogy nem is ez a megfelelő szó rá. Mindenesetre örülök, hogy lezajlottak, hogy sikeresek voltak. Megugrottuk a küszöböt, megint túlszárnyaltuk. Kiemelném a fizika szakterületet, ahol majdnem ötven százalékos részvétel volt. Tök jó példa lehet ez a hallgatók számára.

Mennyire stresszes ez az időszak számodra?

Abszolút nem volt stresszes. Az elején kicsit megijedtem, mert az egyes szakterületeken nem volt elég képviselőjelölt, de ezen felül nem mondanám stresszesnek azért sem, mert a napi feladatok elterelték a figyelmemet, nem volt időm izgulni. Meg úgy voltam vele, hogy ha a hallgatók nemmel szavaznak, azt is el kell fogadni.

Mi motivált arra, hogy ismét indulj a választáson?

Nagyon nehéz ilyenkor motivációt találni az embernek, mivel én is elég régóta benne vagyok a szervezetben, talán túl régóta is. Ideje lenne talán nekem is leköszönnöm. Vannak viszont futó projektjeink, és ez mindenképpen motivált arra, hogy folytassam, ezeket szeretném befejezni, hogy rendezzük a terepgyakorlatok helyzetét, és egy fiatal, egy újonc HÖK elnöknek egy TéTéKás GT megszervezése, koordinálása komoly kihívássokkal járna, mert ez egy merőben új dolog. Tapasztaltam a Természet Gyógyászban is, hogy nehéz volt, hogy az elődöm elkezdte a folyamatot és nekem kellett folytatni, plusz ott még a belső kommunikációban is elcsúszott valami, amire idén jobban kéne figyelni.

Alkalmasabbnak érzed magad a vezetői pozíció betöltésre, mint az előző ciklus előtt?

Ezt nem feltétlen nekem kell megítélni. Igazából nagyon sokat tanultam, most ha jön egy probléma már automatikusan azt mondom, hogy nem baj, megoldjuk, láttunk már számtalan ilyet. Az elején még, amikor jönnek az ominózus első esetek, azért ott kicsit meg tud rettenni az ember. Nem gondolom, hogy ez alkalmasság kérdése lenne, inkább azt mondanám, hogy kiépítettem egy rutint az elmúlt ciklusban.

Hogy érzed, mi mindent sikerült megvalósítani a tavalyi pályázatból?

Megvalósítás terén alapvetően úgy gondolom, hogy egész jól állunk, igazából ezek a projektek szerintem a mostani ciklusban fognak igazán beérni. A terepgyakokat mindenképpen szeretném megoldani, nekem ez áll a középpontban, szerintem a TTK-nak ez a legégetőbb problémája, mivel ez érinti leginkább a hallgatókat. Ha idén sikerül lezárni ezt a projektet, akkor én teljesen nyugodt szívvel, elégedetten fogok távozni. Emellett persze ilyen kisebb projektek is megvalósultak, például az átláthatósággal és a rendezvényekkel kapcsolatban. Amit egyébként a pályázatomban nem fogalmaztam meg, hogy TéTéKás GT legyen, ezt akkor is hatalmas eredménynek tartom, hogy a kar eljutott idáig, hogy megpróbáljon kicsit egységesen gondolkodni, s ezzel együtt elkezdjen egyfajta kari identitás is kialakulni a szakterületi mellett. Ez szerintem fontos. Plusz elindítottunk honlapokat, például itt van a TTK Korrep, ahol a jegyzeteket rendszerezve megtalálhatják a hallgatók és nem kell össze-vissza keresgélni, minden egyszerűbben elérhető.

Hogy értékeled a tantervi reformokat? Történt-e előrelépés?

Ezt én egyelőre nem tudom megítélni, erre akkor lesz szerintem lehetőség, ha az első végzett évfolyam elmondja a véleményét a képzéssel kapcsolatosan. Addig is nagyon fontos a monitorozása a hallgatói véleményeknek, amit említettem is, mikor volt a Tanáris Fórum az osztatlan tanárok helyzetével kapcsolatosan. Sokszor érzem úgy, hogy egyes intézetek esetleg összecsapták a tanterv-újragondolásokat vagy nem feltétlen fektettek bele elegendő energiát talán az időhiánl miatt is, valamint azt is nagyon nehéz belőni, hogy milyen trendet kívánnak követi, mire van igény. Át akarunk-e állni a nyugati oktatásra vagy megtartani az eddigi stílusunkat. Valóban az a helyzet, hogy rengeteg az az anyag, amit egy BSc-snek lenyomnak a torkán, és személy szerint én is a nyugati mellett voltam, amíg nem diplomáztam. Azt gondolom, hogy azért nem annyira rossz ez, mert olyan skilleket tud elsajátítani az ember, amit nagyon sokan egyébként a mesterdiplomájuk megszerzése után sem tudnak. Bár, egyébként bevallom a többi TTK-s intézet követelményét, és a BME-set ismerem, mert van ott némi ismeretségem, náluk is volt egy komoly változás matekon, és a BME teljesen át is alakult a nyugati rendszerre. Egyébként várom, hogy nekik mik a visszajelzéseik, amúgy is napi szinten kapcsolatban vagyok velük, hogy tudjam, hogy akkor mi történik, hogy mit kell képviselnünk. Ezt tényleg nehéz meghatározni, mert biztos vagyok benne, hogy az oktatók sem akarnak rosszat, csak ők egy másik rendszerben nevelkedtek, mi meg szintén egy másikba növünk bele. Hogy melyik a jó, azt rettenetesen nehéz meghatározni, mert mindenkinek más jön be. A Biológia Intézetben is végbe ment egy elég nagy tanterv módosítás, és én beszélgettem olyan MSc-sel, aki a régi rendszerben végezte el a biosz BSc-t. Ő panaszkodott, hogy szerinte a biológusképzés ezzel pont elvesztette azt az értékét, amiért egyedülálló volt, és amit az ELTE is olyan fontosnak tartott, hogy elképesztő lexikális tudásra tett szert, és ezért megérte ide járni. Szóval erre szerintem nincs jó válasz, egyéne válogatja.

Ez a ciklus inkább az előző mulasztásait kívánja pótolni vagy számíthatunk paradigmaváltásra e téren?

Igen, ugye be szeretnénk fejezni a futó projekteket, illetve paradigmaváltásra mindig van szükség. Szerintem már most is látszik, hogy eléggé másként állok bizonyos dolgokhoz, mint a tavalyi év során. Sokkal inkább kell az, hogy a megválasztott tisztségviselői gárda csapatként funkcionáljon, hiszen projekteket csak csapattal lehet végrehajtani. Az előző év legnagyobb mulasztása talán az volt, hogy nem sikerült egy csapatot kovácsolni belőlük, szeretném, ha ez idén másként lenne. Egyébként várom az ötleteket, szeretek új dolgokba belekezdeni, energiát belefektetni, de egyedül képtelen vagyok ilyesmiket kitalálni, mint azt említettem, én már egy elég vén róka vagyok itt ebben a rendszerben, ezért van arra szükség, hogy a fiatalabbak jöjjenek és új irányokat adjanak meg, amiket – ha úgy van – boldogan követek én is. Nekem vannak terveim, szerintem ezek elfogadhatóak és szükségesek, de ezeken felül nyitott vagyok mindenre.

Más elnökhelyettes-jelölttel indultál. Mi az ő dolga a HÖK-ben? Miért tartod őt megfelelő választásnak?

Vigh Patricia lett az elnökhelyettesem. Szerintem Patricia egy nagyon innovatív ember, ami nagyon fontos szempont ebben a pozícióban. Itt még egyelőre fel kell fedezni a dolgokat, hiszen ez még csak a második év lesz , hogy az elnökhelyettes ilyen módon létezik. Még fel kell fedezni a dolgokat, de én úgy érzem, hogy ő sokkal jobban ért ahhoz, hogy a tisztségviselői gárdát összekovácsolja, plusz tényleg mindig új ötletei vannak, nagyon képben van a közösségi média adta lehetőségekkel, amiben én nem feltétlen vagyok túl jó, tekintve, hogy a mai napig nincs például Instagramom. Jó választás volt, és tényleg egy lelkes és innovatív emberről beszélünk. Ez kell, ilyen emberek kellenek a Hallgatói Önkormányzatnak.

Jelenleg van pár még megpályázatlan tisztség, többek közt a tanulmányi referensi tisztség. Ez egy nagyon fontos poszt a HÖK-ben. Ki fogja betölteni, amennyiben nincs megpályázva? Ha az elnökhelyettes, akkor rendelkezik ezt illetően bármilyen előképzettséggel? Esetleg Te szeretnéd betölteni?

Alapvetően én fogok a tanulmányi ügyekkel foglalkozni. Engem a hallgatói érdekképviseletben is mindig a tanulmányi ügyek foglalkoztattak a leginkább. OHÜB-tag vagyok, emiatt a Dékánhelyettes Asszonnyal szoktunk is beszélgetni tanulmányi ügyekről, képben vagyok ezzel kapcsolatban, ehhez értek a legjobban. Én úgy gondolom, hogy menni fog. Most több adminisztratív munkát kell végeznem, azt nem tudom ígérni, hogy lesznek előrelépések, a tanulmányi ösztöndíj-rendszerrel kell majd foglalkozni, ezt a dékánhelyettes asszony is támogatja. Nekem már vannak ötleteim, hogy hogyan lehetne ezt igazságosabbá tenni, de ezt most megkaptam én. Jobb lett volna, ha lett volna erre a ciklusra is egy tanulmányis, aki tud ezzel foglalkozni és a feladatkörrel, de hát ezt hozta a gép, ezzel kell valamit kezdeni. Tudom, hogy a tisztségviselők mögöttem állnak, rájuk tudok számítani, és akkor beosztjuk a munkát.

Ha választanod kéne, mi lenne az a három legfontosabb pont a programodban, amit mindenképpen meg szeretnél valósítani ebben a ciklusban?

Befejezném a terepgyakorlatokat, a tanulmányi ösztöndíj és a képzési tervek felülvizsgálatát napirenden tartani.

Milyen programok várhatóak a közéletben?

Jelenleg zajlik a LEN, szakterületi rendezvények, közeledik a vizsgaidőszak. Következő évben rá szeretnék állni arra, hogy minél több tudományos és kulturális rendezvény legyen vagy akár sport. Remélhetőleg lesz egy Kulturális- és Sport referensünk addigra. Lesz gólyatábor, szeptemberben 5vös5, gólyahajó, Überfúzió. A kisebb rendezvényeket szakterületi szinten megoldják, mindenkinek megvannak a programjai. Ezeket az igényeket is monitorozni kell persze.

Mit lehet tudni a gólyatáborról?

A gólyatáborunk Bódvarákón lesz, augusztus 21-től 27-ig. Most zajlott le az ajánlattétel, most várjuk annak az eredményét, hogy melyik céggel szervezhetjük. A mentorok és csopvezek kiválogatása megtörtént, a következő az állomások és szervezők kiválogatása, és kezdődik a kőkemény munka. A helyszínt mostanra mindenki megismerte, aki a főszervezésben részt vesz, ez nagyon fontos dolog. Új ötleteknek és új programoknak kell itt összeállnia. Én hiszek abban, hogy össze fog ez jönni nekünk.

Hogy sikerült az 5vös5?

Kovács Bálint volt a főszervezője ennek. Sikerült hozniuk azt a színvonalat, amit elvárunk ettől a rendezvénytől a szeptemberivel ellentétben. Ott nem volt specifikus főszervező, emiatt ugye nehezebben ment. Én arra vagyok büszke, hogy milyen gyorsan sikerült az eredményeket kiírni, az is jelentős fejlődés volt, hogy megszüntették a helyszíni nevezést. Jöhetne több szponzor, de elégedett vagyok egyébként. Remélem a résztvevők is jól érezték magukat, én az ötödik kilométerre kiköptem a tüdőmet, a lábam még mindig fáj, de a rendezvény sikere mindenképpen vigasztal.

Mennyire vagy elégedett a Tétékás Nyúzzal?

Mint felelős kiadó, erre nehéz mit mondani. A TéTéKás Nyúzban minden cikknek helye van. Azzal, hogy én vagyok a felelős kiadó, én nem szoktam visszaélni, akár provokatív témájú írásokat is szívesen veszek. Most mintha kicsivel fiatalosabb lenne, tetszenek benne a képregények. Amire figyelniük kell, az az, hogy több tudományos cikk legyen benne, ezt kicsit hiányoltam, de nyilván ez az írók hiányára is utal. Szerintem meg lehetne kérni oktatókat, hogy írjanak a Nyúzba egy-egy rövid cikket. Ott van például a liftbeszéd is, ahol két percben kell összefoglalni egy kutatás lényegét, és a Nyúzba szerintem épp ilyen cikkek kellenének. Ezt TDK-zó hallgatók vagy oktatók is írhatják, erről kéne szólnia a Nyúznak.

Mi lesz az első dolgod hivatalba lépésed után?

Kimegyek a LEN-re.