POKET: magyar irodalom a zsebedben

A POKET automaták április 11-én álltak szolgálatba Budapest különböző pontjain. A célja ezeknek a zsebkönyveknek, hogy a klasszikus magyar irodalmat elérhető áron terjesszék, valamint inspirálni szeretnék a fiatalokat és időseket is, hogy a telefonos alkalmazások helyett, olvasással töltsék az utazás idejét. 990 Ft-ért a nagyobb megállókban, csomópontokban felállított automatákból lehet hozzájutni a példányokhoz.

Ejtsünk pár szót a külsejéről! A terveket a MOME hallgatói készítették. Egyszínű, műbőr borító, mérete 9×14 cm, letisztult. A méretéből adódóan a női zsebekbe nem feltétlenül fog elférni, vagy kilóg vagy szűkös lesz.  Azonban pont akkora, hogy a tömött járműveken még lehetőségünk van olvasni. Ami esetleg megnehezítheti az olvasást a közelre rosszul látóknak, hogy a betűk elég aprók.
A papír nem túl vékony, tehát nem fog hirtelenjében egy lapozás során elszakadni. Ennek ellenére nem nehéz az egész könyv.
Mappa szerűen egy kis gumi segítségével összezárható. Nagyon jól megvédte minden kósza tárgytól a táskában, és a lapok sem gyűrődtek meg a hurcolás során. Továbbá egy praktikus elem, a piros kis könyvjelző. Az én aktívan használt könyvjelzőm végén egy hét után elengedett a ragasztó, és vissza kellett nyomkodni meg ragasztani.

Az automatákról is pár szót: csak régi (!!!) 1000 Forintossal, 500-assal és apróval lehet fizetni. De aprót minden mennyiségben elfogad (tesztelve). Ez volt a legkevésbé szimpatikus, és tette a legnehezebbé a könyvekhez való hozzájutást. Többedmagammal hagytuk ott, amikor kiderült.
Update: a próbaüzemnek vége van, tehát pillanatnyilag nem kaphatók, de nagyobb példányszámban, angolul, nagyobb választékkal a nyáron visszatérnek! #maradjatokoffline

Alternatív verziók klasszikusokhoz:
a) könyvtár (teljesen ingyenes, használt könyvek, egyszeri olvasásra)
b) E-book telefonra (teljesen ingyenes, kis helyen elfér, zavarhatja a szemet)
c) antikvárium (használt, olcsó, saját példány)
d) Helikon Zsebkönyvek (a legtöbb könyvesboltban megtalálható, nagy választék, az ár hasonló, 999 Ft, új saját példány)

 

Puskás júlia

puskas.julia@nyuz.elte.hu