Kalandra fel!

A 2010-ben indult sorozat ebben az évben a 10. évaddal fejeződik be. A Cartoon Network csatornáján futott eddig, és az indulásnál azt nyilatkozták, hogy ezzel rizikót vállalnak. Miért volt rizikó?

A sorozat egy nagyon összetett és különös helyen játszódik, teljes mértékben egy mesevilágban. Ez egy nagyon színes és egyszerűnek tűnő koncepció, amelyben hősök, hercegnők, varázslatos lények élnek. Ez Ooo földje. Ooo földjén nem idegen senkitől a varázslat, a vattacukorfák, a beszélő édességek, a tudomány, de mégis ez a Föld.

Ebben a világban él egyedüli emberként Finn, és legjobb barátja, az alakváltó kutya, Jake. Rajtuk kívül rengeteg szereplővel ismerkedünk meg, Buborék hercegnővel, Cukorország megteremtőjével, Marceline-nel a vámpírral, Jégkirállyal, BMO-val, az álmodozó számítógéppel. Ahogy egyre több szereplővel találkozunk, és megismerjük a „saját világukat”, ahonnan jöttek, könnyen meg tudjuk őket kedvelni. A karakterek többsége egy személyiségtípust mutat be nekünk, amelyben akár magunkra is ismerhetünk.  Rajtuk keresztül értjük meg a sorozat összetettségét.

Hogy lehet egy sorozat komplex úgy, hogy ilyen szereplőkkel és háttérrel rendelkezik? A sorozat nagyszerűsége, hogy az egyszerűségének köntösében nagyon komoly cselekmények, érzelmi események történetét meséli el, amelyek egyszerűen, gyerekesen ábrázoltak, mégis a megfelelő ítélőképességgel, érettséggel, egy nagy adag humorral és társadalomkritikával vannak tálalva. A történetek olyan hétköznapi eseményeken alapulnak, amelyek mindenkivel megtörténnek, természetesen egy kis csavarral, és a kimenetelében még több fordulattal. Izgalmakban nincs hiány, mégis elgondolkoztat. Így válik élvezhetővé egyaránt kicsiknek és nagyoknak.

Könnyű elmerülni Ooo varázslatos világában, a színek kavalkádjában, az érzelmekben és az eseményekben. Nincs más dolgod, mint velünk tartani, és készen állni a kalandokra!

Puskás Júlia

puskas.julia@nyuz.elte.hu