Nanananana

Lego Batman!

Batman, a sötét lovag. Batman, a magányos harcos. Batman, az árva. Batman, a gazdag. Batman, a sikeres. Batman, a közkedvelt. Batman, a legmenőbb. Ezenfelül lehet még egy újabb bőrt lehúzni a karakterről? Lehet, és ezt a Lego Batman bebizonyította.

Első körben beszéljünk arról, hogy ki is Batman: ő egy antihős, aki a sötétségből emelkedett fel, de nem hagyta el azt. Magányosan él a Wayne villában, egyetlen társasága Alfred, a hűséges inasa. Magányosan harcol (többnyire) és igazából senkit nem enged közel magához. Pont ezek miatt az egész világát áthatja a komorság. Ha belegondolunk, eddig egy film se készült arról, hogy Batman mekkora partyarc vagy milyen jó a humora és milyen szerelmi kalandjai vannak.

 

A Lego kaland sikerein felbuzdulva, abszolút nem okozott meglepetést, hogy a Warner egy újabb animációs filmmel örvendezteti meg a nagyérdeműt. Ez a film már nem a gyerekeket célozza, őket maximum a látványvilág kötheti le. Már kevesebb az utalás is arra, hogy ezt a világot Lego kockákból építették, most a hangsúly inkább azon a három történetszálon van, amik majd a fináléban egyesülnek és egyébként teljesen valós, felnőtt problémákat visznek mozivászonra.

A film egyik ilyen szála a Batman-Joker kapcsolat. Joker (Zach Galifianakis), mint egy szerelmes vallomásként, pironkodva bevallja Batmannek (Will Arnett), hogy ő a főellensége. Batman nem viszonozza ezeket az érzelmeket, amin Joker – teljesen érthető módon – totál kiakad. (Itt megjegyezném, hogy nagyon jól ábrázolták Joker infantilis vonásait és elég realisztikusra sikerült a paródiája.) Ezután szakításra kerül sor, és Joker már nem is akar Batmannel „játszani”.

James Gordon nyugdíjba vonul, helyét lánya, Barbara Gordon (Rosario Dawson) veszi át, aki a beiktató ünnepségen bejelenti, hogy célja a rendőrség fejlesztése és teljes legitimizálása – ehhez pedig Batmanre nincs szükség. A civilben jelenlevő főhősünk, aki eddig Hugh Hefnerként parádézott, jól pofára esik. Mint nyugalmazott veterán ő is megküzd azzal a problémával, mint sok más harcos, hogy nem találja helyét a világban.

A harmadik szál pedig Dick Grayson (Michael Cera), akit Bruce Wayne véletlenül örökbefogad. Rengeteg helyzetkomikum adódik abból, hogy Batman küzd az apaság ellen, majd szép lassan beletörődik, és legvégül egy nagy, boldog és rózsaszín család lesznek. (Gyerekfilm révén nem gondolnám spoilernek a családdá alakulást).

Nagyon feldobja a filmet a rengeteg kikacsintás, ami nem csak a DC univerzumot foglalja magába, hanem minden franchise-t, ami valaha kijött Legoban is – kezdve a Harry Pottertől a Gyűrűk urán át a Marvelig. Mindenkinek ajánlom, aki valaha Legozott, szereti Batmant és/vagy a paródiáját. Nem ajánlom azoknak, akik nem tudják elviselni a szuperhősvilágon való kacarászást.

The Lego Batman movie (magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 105 perc, 2017)
Rendező: Chris McKay
Forgatókönyvíró: Seth Grahame-Smith
Szereplők: Will Arnett (Bruce Wayne), Michael Cera (Dick Grayson), Zach Galifianakis (Joker), Rosario Dawson (Barbara Gordon)
Pontszám: 10/10