Baobox

Gőzgombóc –  távolkeleti módra

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem a gőzgombócról egészen biztosan szilvalekváros töltelék, vaníliasodó és darált mák jut eszembe, azaz az osztrák síterepek óriási, főételnek is elég kiadós édes gombócai. A Móricz Zsigmond körtéren viszont egy másik verzióval ismerkedhettek meg, de azért az édesszájúak is bátran olvassanak tovább, van desszert is!

A Baobox ázsiai receptek alapján dolgozik, és elsősorban a sós változatokon van a hangsúly. A kínálat viszonylag könnyen áttekinthető, kaphatók gombócok és batyuk sokféle töltelékkel, melyeket kérhettek gőzölve vagy pirítva, mellé pedig választhattok szószokat és zöldségpoharat, ami egy csomó friss zöldséget jelent mártogatáshoz ideális hasábokra felvagdosva. Üdítőfronton a klasszikus – és szerintem már rémunalmas –  Cola, Fanta, ásványvíz mellett izgalmas színfolt a helyben készült jegestea (a gombócokhoz és a szószokhoz hasonlóan ebből is több íz van).

A felsorolt “alkotóelemekből” a rugalmas menüajánlatoknak köszönhetően rengeteg kombinációt válogathattok össze ízlés szerint, ráadásul a menüknek az ára is viszonylag kedvező, bár egyébként is bőven a megfizethető kategóriába sorolnám a helyet.

Két dologra viszont mindenképp készüljetek fel, mielőtt gasztronómiai felfedezőútra indultok a lyukasórában: Valószínűleg jobban jártok, ha eleve elvitelben gondolkodtok, ugyanis nagyon pici az üzlethelység, könnyen lehet, hogy teltház lesz, illetve úgy tervezzetek, hogy várni kell egy pár percet, a gombócok ugyanis frissen sülnek-főnek és bár viszonylag gyorsan elkészülnek, a nagy rohanásban nem ez a legpraktikusabb megoldás.

Amikor ott jártam szerencsére éppen volt szabad asztal, és időm is volt elég, viszont farkaséhes voltam. Ennek ellenére egy gombóccal, három kis batyuval és egy adag zöldséggel jóllaktam annyira, hogy a fent már említett desszertet ezúttal inkább kihagytam. (Egyébként csokis és vaníliás töltelékű gőzgombócokat lehet rendelni édes mártással, ha valakinek ilyesmire fáj a foga.)

Én összességében elégedett voltam, de azért bevallom, nem minden tekintetben nyűgözött le a Baobox. Például hiába a rengetegféle töltelék, ha alig van köztük különbség. A barátommal együtt összesen négy, neve alapján eléggé eltérő ízt kóstoltunk, ennek ellenére nem volt könnyű dolgunk, amikor megpróbáltuk kitalálni, melyik melyik – bár szerintem mindegyik finom volt… A jegesteák közül csak egyet kóstoltam, remélem ott jobban eltérnek az ízesítések, de aki hozzám hasonlóan üresen szokta inni a teát, az lehet hogy csalódott lesz, ugyanis minden tea édesített (nem is kicsit).

És végül a legnagyobb szívfájdalmam az volt, hogy amikor végeztünk az ebéddel egy halom kidobni való egyszer használatos tálka, evőeszköz, pohár állt előttünk, szelektív hulladékgyűjtésnek pedig nyoma sem volt…

Lássuk a pozitívumokat! Őszintén szólva engem maga az alapkoncepció megfogott. Korábban nem ettem hasonlót, így nem tudom, mennyire autentikus, amit kóstoltam, de megtetszettek a gombóckák, így hajlottam arra, hogy inkább kalandként fogjam fel az egészet, és ne legyenek nagyon magas elvárásaim, ennek pedig tökéletesen megfelelt, amit kaptam. A kiszolgálás kicsit ugyan futószalag-jellegű, kapkodós volt a sok rendelés miatt, de rosszat semmiképp nem tudnék mondani, a lányok kedvesek, türelmesek és segítőkészek voltak, és – hacsak nem tévedtünk nagyot az azonosítási kísérletünk során – pontosan azt kaptuk, amit kértünk, pedig kicsit nehezen állt össze, hogy mit is választunk.

Végül is azt gondolom, hogy a Baobox egy megfizethető és a menzák, gyrososok és kínai büfék után kis változatosságot jelentő alternatíva az egyetemkörnyéki ebédre, és mindenképp érdemes egyszer kipróbálni, ha nem idegenkedtek a távolkeleti ízektől.

Fotók forrása