Black sails

A Fekete vitorlák (Black sails) a Karib-tenger csodálatos vidékére kalauzol minket, a főhelyszín Nassau, a kalózok birodalma, de az évadok előrehaladtával kiszélesedik a kis szigetvilágunk. Az alap konfliktus az, hogy a kalózok szeretnének szabadon kalózkodni, de a spanyolok és az angolok ezt nem nézik jó szemmel.

Azért jó (mit jó, csodálatos) ez a sorozat, mert képes arra, amire a legtöbb nem – fejlődik. Évadról évadra képesek valami újdonságot úgy behozni, hogy nem válik erőltetetté és izzadtságszagúvá a történet, a karakterek nem kapnak olyan tulajdonságokat és nem tesznek olyat, ami teljesen szürreális lenne, csak azért, hogy beleerőltessenek egy csavart abba az epizódba vagy évadzáróba. Ha már karakterek, mindegyik jól kidolgozott és egyaránt hordoz szimpatikus és visszataszító tulajdonságokat, ezáltal válnak emberivé és valóssá. A néző nem tudná eldönteni, hogy most a kalózoknak, a rabszolgáknak vagy az angolbarát szereplőknek szurkol, hiszen mindegyik oldal olyan részletesen van bemutatva, az indítékoktól a következmények elszenvedéséig, hogy minddel tud azonosulni.

A látványvilág egyszerűen tökéletes a negyedik évadra, szerencsére már az első szezon akkora sikereket hozott, hogy a büdzsé látványosan megnőtt és ez a nézők számára is kézzelfoghatóvá vált. Már nem maketthajók lövöldöznek egymásra egy kacsaúsztatóban, hanem egy teljes CGI flotta veszi be a kikötőket. A helyszínek adottságait remekül használják ki, gyönyörű a part, a dzsungel, a cukornádültetvény és a tenger is. Úgy vesznek fel egyes csatajeleneteket, mintha az Assassin’s creed Black flag-et játszanánk azzal a különbséggel, hogy ez itt nem animáció.

A színészek hasonlóan ismeretlenek, mint a The 100 gárdája, de itt is nagyot alakítanak, ha nem jobbat. A főszereplők közül csak egy pár: Flint kapitány (Toby Stephens), Eleanor Guthrie (Hannah New), Max (Jessica Parker Kennedy), Charles Vane kapitány (Zach McGowan). Stephens mondjuk, nagyobb filmes-sorozatos múlttal rendelkezik, de eddig még nem sikerült az áttörés, McGowan pedig a Black sails óta egyre több sorozatba kap szerepet (többek közt a The 100-ba is).

Azoknak ajánlom, akiknek tetszett a Vikingek vagy esetleg nem tudják kivárni a Trónok harca kezdetét.