Mentornak lenni jó!

Vigh Patríciával, az ELTE TTK HÖK mentor-koordinátorával a mentorkodásról, a mentorképzés menetéről és a közelgő jelentkezésről beszélgettünk. Akinek valaha is megfordult a fejében, hogy jelentkezne mentornak, annak kötelező olvasmány!

Mit is jelent mentornak lenni?

A mentorság főleg arról szól, hogy az egyetemre érkező gólyáknak ősszel segítünk eligazodni a tanulmányi rendszerben, tárgyakat felvenni, beiratkozni, illetve ha bármilyen egyéb problémájuk van, például az ösztöndíjakkal kapcsolatban vagy sportot szeretnének felvenni, és nem tudják hogyan kell, vagy akár eltévednek az egyetemen és útbaigazításra van szükségük – ez mind olyan dolog, amivel a mentorhoz lehet fordulni. De ezek mellett van a mentoroknak egy kicsit hálásabb feladata: a gólyatáborban a csapatvezetésben is részt vesznek, már ott megismerkednek a gólyákkal, így egy kicsit közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki. Tehát a tanulmányi ügyek mellett a beilleszkedésben is segítenek a mentorok, hogy minél otthonosabban érezzék magukat az egyetemi közösségben.

Időben hogyan oszlanak meg ezek a feladatok, milyen terhelésre kell számítani?

A mentorok képzése a tavaszi félévben bonyolódik le, általában hétvégi programok formájában – mi is hallgatók vagyunk, értelemszerűen nekünk sem jó bármilyen időpont – a hétköznapi programokat például mindig két időpontban ismételjük, hogy lehetőleg mindenki ráérjen. Nyáron pedig van egy tábor, ami a vizsgaidőszak utáni hetekben szokott lenni, előre egyeztetett időpontban. Nyárra esik még természetesen a gólyatábor, utána pedig a szeptember egy pörgősebb időszak, hiszen ekkor van a regisztrációs hét, a beiratkozás, a kritérium dolgozatok… Tehát egyértelműen a félév eleje igényel több figyelmet, de a mentorság az egész őszi félévre szól, a vizsgaidőszak kezdete például szintén egy olyan időszak, amikor megélénkül az aktivitás, hirtelen több kérdés érkezik.

IMG_9720

Hogyan épül fel pontosan a képzés?

Mindenek előtt jelentkezni kell a TTK HÖK oldalán, de ez még semmilyen kötelezettséggel nem jár, tehát ha meggondolná magát, ne aggódjon, ezt még vissza lehet vonni. (Ez viszonylag gyakran elő szokott fordulni, ezzel nincs semmi probléma.) Idén van egy kis újítás: eddig mentorelőadások jelentették a képzés első részét, amelyeket a HÖK tisztségviselői tartottak bizonyos szekciókból (tanulmányi ügyek, szociális ügyek stb.), idén viszont ehelyett a jelentkezés lezárultával egy mentorkisokost adunk ki. Ez egy jegyzetszerű dokumentum, amelyben szerepelnek a mentorok számára alapvetően szükséges tudnivalók. Lesz egy konzultációs alkalom is, ahol a jelöltek találkozhatnak a tisztségviselőkkel kötetlenebb formában, és rákérdezhetnek azokra a dolgokra, amiket esetleg nem értettek a kisokosban, ez egyben az ismerkedésre is jó alkalom. Ezután lesz egy teszt, amely a mentorkisokos anyagára kérdez rá. Ezen elég jól kell teljesíteni, de nem egy vérengzős vizsgáról van szó, tényleg olyan alapinformációkra kérdezünk rá, amelyek alapvetően szükségesek, például hogy milyen papírokat kell vinni a beiratkozásra, vagy hogy kik jogosultak a szociális támogatásra. Természetesen van egy ismétlés is, tehát akinek ez a teszt nem sikerül elsőre, annak is van még esélye, hogy mentor legyen.

IMG_9998

Hogyan tovább?

A teszt a képzés hivatalosabb része, ezután van egy mentorkirándulás, amelyen az összes jelölt részt vesz, ez általában Kamaraerdőn szokott lenni, de lehet, hogy idén ebben is újítunk egy kicsit. Ez egy szabadabb, vetélkedő jellegű program, itt a mentorjelöltek jobban megismerhetik egymást, illetve a szakterület vezetőit. A mentorkirándulást egy játéknap követi, ez a gyakorlati feladatokra helyezi a hangsúlyt: hogyan kell csapatot vezetni, játékokat szervezni.

Majd egy szóbeli vizsga következik, amely a mentorok kommunikációs és problémamegoldó készségét méri, tehát itt nem tudásanyagot kérünk számon, hanem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan reagálnátok egy-egy szituációban. Ezek után következik a nagy döntés: kiből lesz mentor, kiből nem? A keretszámok adottak, ezeket be kell tartanunk. A beválogatott mentorok számára két többnapos eseményt szervezünk, egy hétvégét és a már említett tábort. Ez remek alkalom arra, hogy összeszokjon a csapat, ezek már kötetlenebb programok, amelyek a gyakorlati feladatokra és a szórakozásra koncentrálnak, de persze itt is vannak a képzésnek elméleti részei: például, ha új információ jelenik meg, változás van valamilyen területen, arról ekkor értesülhetnek a mentorok.

IMG_0346

Arról ősszel már részletesebben meséltél, hogy miért érdemes mentornak lenni. Akit érdekel, annak javaslom, hogy lapozza fel a Nyúz régebbi számait. Most viszont arról kérdeznélek, hogy mit adhat maga a képzés?

Én amikor először jelentkeztem mentornak, akkor kicsit elveszettnek éreztem magam az egyetemen. Közösségre vágytam, és ezt abszolút meg is kaptam a képzéstől, rengeteg olyan embert ismertem meg, akik hozzájárultak ahhoz, hogy jól érezzem magam az ELTE-n. A másik nagy előny pedig szerintem az, hogy én nem csak a gólyáimnak vagyok mentor, hanem a szaktársaimnak is, és mindenkinek, aki ismer, mert jobban ismerem az egyetem rendszerét, sok mindenben tudok tanácsot adni. Nekem nagy biztonságot ad, hogy átlátom hogyan működnek körülöttem a dolgok. Például sok ösztöndíj-lehetőségről csak a képzésen szereztem tudomást.

IMG_0455

Azt gondolom, hogy most nagyon sok újdonságot tudhattak meg az érdeklődők, de ha esetleg még maradtak megválaszolatlan kérdések, akkor kihez lehet fordulni?

Kérdésekkel elsősorban engem lehet keresni a mentorkord@ttkhok.hu címen, illetve folyamatban van a szakos mentorfelelősök kiválasztása, és a szakterületi koordinátorok is szívesen segítenek bármilyen probléma esetén. A jelentkezés lezárulta előtt pár nappal, február 23-án, este 6 órakor pedig tartunk egy bevonó előadást, ahol általános tájékoztatóval és szakterületi beszélgetésekkel is várunk minden érdeklődőt. (A pontos helyszínt és minden egyéb kapcsolódó információt a bevonó Facebook-eseményénél, illetve a TTK HÖK Facebook oldalán találjátok majd.)

IMG_0541

Mit üzennél azoknak, akik esetleg még hezitálnak?

Azt üzenném, hogy biztosan senki sem fogja megbánni, ha jelentkezik. Egyrészt ez még semmilyen kötelezettséggel nem jár, másrészt viszont meg fogjátok látni, hogy szükségetek van erre az élményre, úgyhogy mindenkit biztatok, aki még nem döntött, hogy jelentkezzen!