Zürich, Zürich te csodás! – Svájc egyik gyöngyszeme

Ez a kis államszövetség a hegyek, a csokik, az órák, a bicskák, a fondue, Rodger Federer és Heidi hazája, az érintetlen és rendíthetetlen gépezet, az Alpok csodaországa. Zürich, az észak-svájci, hegyek ölelte, németajkú város első pillantásra elrabolja minden természetszerető városlakó szívét.

Zürich és Budapest között a távolság alig több, mint 790 km, a város repülővel, vonattal és telekocsival is megközelíthető. Az úti költség igen borsos, és a kinti árak az itthoniak durván háromszorosai, de aki egyszer önfeledten beleveti magát a zürichi mesevilágba, ahol az ember által épített környezet és a természet összeér, mindig visszavágyik.

Én rendszerint repülővel utazom Zürichbe mert, ha az ember ügyesen vásárol jegyet oda-vissza ár-érték arányban a legjobban így jön ki. Főleg, hogy a többi lehetőség nem sokkal olcsóbb, viszont az oda és haza utazásra kis híján két egész nap elmegy, amit tölthetnénk a gyönyörű állatkertben vagy valamelyik parkban is.

web_zurich_viewport_scheffold-icon1_1600x900_03

Tehát megérkezünk a reptérre, ahol Rodger Federer köszönt szívélyes üdvözlettel és még egy közös fotóra is meginvitál minket. Nincs az a kőszívű üzletember, aki ne mosolyodna el ezen a kedves kis videón. Én, amikor először meghallottam kedvenc sportolóm hangját, nem hittem a fülemnek, össze-vissza forgattam a fejem, és kerestem az élő legendát. Mikor megláttam a kivetítőn a zseniális ötletet rögtön megörökítettem, azóta is felejthetetlen ez az első benyomás Zürichről.

Ha sikerült elszakadnunk Rodger eszményi mosolyától egy hatalmas plázában kezdődik a kaland. Zürichben ehetünk, ihatunk a különböző éttermekben, de én inkább a kiváló minőségű Coop és Migros alapanyagokat, és az otthoni ételkészítést ajánlom, mivel az éttermek nagyon drágák, és általában a pizza-sushi-hamburger szentháromság köré csoportosulnak. A svájci ételkülönlegességek repertoárja nagyrészt kimerül a sajt és csoki fondue-kben, és ezekért horribilis összegek befizetése ellenében étterembe ülni nem túl kívánatos, mivel a boltokban kapható, mikróban elkészíthető fondue is igazán finom.

zurich-original-9146

Zürich tömegközlekedése számozott zónákra tagolódik. Ha egy mód van rá, a 110-es zónában keressünk szállást, és ha a városra vagyunk kíváncsiak, el se hagyjuk azt, mivel a belvárost foglalja magába, központjai a Zürich HB és a Zürich See vonzáskörzetei. A Zürichi-tó partján több külön-külön is kiemelendő látványosság kap helyet, bár tapasztalataim szerint a lebilincselő összképet bűn darabjaira forgácsolni.

img_1777

A város felfedezésében leghűbb társunk Zürich metrómentes tömegközlekedési hálózata. Napijegyünkkel hajózhatunk, villamosozhatunk, eljuthatunk hatalmas plázákhoz és romantikus folyópartokra, az állatkertbe, az operába, gyönyörködhetünk a szocialista betontömböket hírből sem ismerő egyedi építészeti műremekekben, legyen szó egy lakóházról, templomról vagy irodaházról, hagyományos vagy modern épületről, mindegyiket érdemes alaposan szemügyre venni. A tópart és a folyópartok parkosított és eredeti, érintetlen szépségükben megőrzött területei remek kikapcsolódást nyújtanak a fáradt elme és lélek számára, kellemes séták helyszínei, ahol mosolygós emberek és édes kutyák emelik a táj hangulatát.

Teveli Dalma