Robin Cook, az orvos-krimi atyja

Robin Cook egy méltán híres író, aki egyben orvos is. Ő teremtette meg az orvos-krimi műfajt, amelyben az orvosélet romantikus mivoltát felváltotta a krimivel, ami közelebb hozta az orvostudomány érdekességeit és sötét oldalát is az olvasóhoz. Műveiben az a csodálatra méltó, hogy nem csak izgalmasak, hanem szakmailag is teljesen precízek. Ez a pontosság annak köszönhető, hogy Robin Cook amellett, hogy orvos, ha olyan témában ír, amelyben nem teljesen tájékozott alapos kutatómunkát végez, akár tanfolyamokra is elmegy a szakmai alaposság érdekében.

mte5ntu2mze2mtkwmtgwodc1

Ezúttal a Láz című könyvét mutatnám be.

A főszereplő, Charles Martel, a Weinburger Kutatóintézet kutatóorvosa, élete végre kezd rendeződni. Felesége elvesztése után otthagyta praxisát és kutatói pályába kezdett, hogy felvegye a harcot a rákkal, ami elvette tőle hőn szeretett lelki társát. Hét évvel a tragédia után rátalált a nála tizenhárom évvel fiatalabb Cathryn-re, akivel két éve – ugyan fél bevallani magának, de – boldog. Három gyermekével – Michelle-el, Jean Paul-al, Chuck-al – és újdonsult feleségével élik együtt idilli életüket a shaftesbury-i házukban. A kislány már hetek óta küzd kisebb-nagyobb lázzal, mintha a náthából nem tudna felgyógyulni. Ezen fennakadva mostohaanyja elviszi orvoshoz, ahol egy hosszabb kivizsgálást követően kiderül, hogy akut myeloblasztos leukémiával (AML) küzd. Ez teljesen felborítja a család életét. Mintha56ea28d04ff97_155541b ez nem lenne elég Charles-nak egy olyan gyógyszer fejlesztésében kell részt vennie, ami tudja, hogy nem lesz hatásos kemoterápiás szer, így ellenkezik, amit a vezetőség nem néz jó szemmel és végül elbocsájtják. A férfi neurotikus ámokfutásba kezd, mely során rádöbben, hogy a háza közelében működő Anyagfelújító Rt. a folyóba benzolt önt, ami bár nem bizonyítottan, de rákot okoz. Talán a gyár tehet arról, hogy lánya sorsa ilyen szörnyű fordulatot vett?

Charles úgy gondolja, hogy a klasszikus kemoterápiás szerekkel nem érhetünk el igazi javulást a betegek életében főleg a súlyos mellékhatások miatt, de ha rábírnánk a rákos szervezet immunrendszerét, hogy küzdjön a kór ellen, akkor az elhozná a hőn áhított gyógyulást nem kívánt tünetek nélkül. Egy rendkívül érdekes módszert mutat be a könyv, amellyel ezt a fokozott immunreakciót kiválthatjuk – a mű 1982-ben készült, így genom szerkesztésről még szó sem volt, mégis egy ahhoz nagyon hasonló megoldást vázol a szerző.

Ez a regény bemutatja, hogy mire képes a szülői szeretet, ha vér szerinti vagy ha „csak” fogadott gyermekről is van szó. Ám betekintést nyújt egy fanatikus kutató érzelmi és gondolati világába is.

Vajon meggyógyul Michelle? Mi lesz Charles-al és a darabokra hulló családjával? A fordulatokkal teli könyv végén minden kiderül.