Ha eljő a világvége – 10 „remek” végítéletről szóló film

Hogyan lehet a Föld és a világmindenség végével foglalkozó filmeket remeknek nevezni? Úgy, hogy ha filmként kezeljük és a szórakoztató látvány mindenek felett elvvel állunk hozzá, nem pedig úgy, mint egy művészfilmhez. Valamint hollywoodi filmekről lévén szó a happy end is garantálva van.

10) Twister (1996)

Az összeállításban igyekeztünk tíz különféle témájú filmet feltüntetni, a Twister a „tornádós témát” fedi le. Oklahomában az utóbbi évek legpusztítóbb vihara söpör végig. A normális emberek ilyen helyzetben menekülőre fogják vagy elbújnak az ilyen esetekre épített bunkereikben. Na de nem a viharvadászok! Ők megpróbálnak a forgószélhez minél közelebb menni, hogy értékes adatokat gyűjtsenek.

twister

9) Fertőzés (2011)

Ebben a filmben az emberiség legfőbb ellensége egy vírus, mely szinte megállíthatatlanul terjed a világban, ugyanis érintkezéssel terjed, azaz elég egy kézfogás, és már te magad is megfertőződtél. Csak egyetlen szabály van: „Ne szólj, ne nyúlj senkihez, maradj távol az emberektől!

contagion

8) Legenda vagyok (2007)

Mivel ez egy olyan film, melynek cselekménye már a világvége után történik, ezért ez egy különleges tagja a listánknak. Dr. Neville (Will Smith) az utolsó ember a Földön, aki egy rejtélyes vírus után életben tudott maradni. A vírus nem elég, hogy kipusztította a klasszikus értelemben vett emberiséget, az emberek nagy részéből sötétben kuporgó, döghúson élő veszélyes lényeket formált. Egyedüli társa egy kutya, aki egy nap szintén megbetegedik, így egyedül kell folytatnia a remény keresését.

article_main_1407

7) A mag (2002)

A filmben egy ismeretlen erő megállította a Föld magját, melynek következtében a bolygó mágneses mezeje drasztikusan csökken, a légkör a rétegek mentén szétesik, és ez katasztrofális következményekhez vezet. A tudósok rájönnek, hogy csak úgy lehet megoldani ezt a problémát, hogy újra beindítják a Föld magját. Ehhez szükségük van egy speciális járműre, hogy lejussanak a külső mag képlékeny rétegébe. Ez a jármű rövid időn belül megépül, így elindulhat az utazás a Föld középpontja felé…

the_core_6787029

6) Armageddon (1998)

Legendás film, legendás főcímdallal! Hatalmas méretű aszteroida közeledik a kék bolygó felé, melynek sebessége 40 000 km/óra. A becsapódás elkerülhetetlen – legalábbis a legtöbb ember szerint. Nem tartozik közéjük a NASA egyik vezetője, aki látja a megoldást: fel kell repülni az aszteroidára, és szét kell robbantani. Ám amerikai filmről lévén szó a dolgok korántsem mennek olyan simán, ahogy azt Bruce Willis-ék elképzelték…

armageddon-cast-ben-bruce

5) Törésvonal (2015)

Eredeti címe, a San Andreas sokkal árulkodóbb, hogy miről is szól ez a film. A kaliforniai Szent András-törésvonalon átlagosan 100 évente van egy-egy komolyabb földrengés, és már 1906 óta nem volt ilyen, így ez most bekövetkezik és rekord erejű elmozdulás rázza meg a partvidéket, melyet számos utórengés és szökőár követ. Az emberek nagy része meghal, kivéve a mentőhelikopterest alakító Dwayne Johnson-t és családját, akik felveszik a harcot a természettel, és a kiutat keresik a katasztrófából. Mivel ez az egyik legújabb film a listán, ezért ennek van az egyik legjobb látványvilága.

sanandreas

4) A függetlenség napja I-II. (1996 és 2016)

Miért gondolja azt folyton Hollywood, hogy a földönkívüliek mindenféleképp elpusztítanák a világunkat… Az első rész a legnagyobb klasszikus az UFO-s filmek kategóriájában, melyben egy kábeltévé szerelő jön rá, hogy miért is jöttek az idegenek, aki még szerencse, hogy ismerte az elnököt korábbról, így tájékoztatni tudja az USA vezérkarát, így megkezdődik az evakuálás, majd a földönkívüliek a legnagyobb amerikai nemzeti ünnepen támadásba lendülnek, és leigázzák a világot. Ám mint mindig, Amerikának van válasza.

A jóval látványosabb és tartalmasabb második részben az ellenség visszatér, az emberiség pedig az „első generációs” UFO-k technikájával megerősödve várja őket, ám ez kevésnek bizonyul, és amikor már minden veszni látszik, váratlan helyről jön a segítség!

independenceday2

3) Holnapután (2004)

Mi lenne, ha a részben az emberiség okozta globális felmelegedés miatt a Golf-áramlat leállna? Katasztrófa, természetesen! A Déli-sarkról sziget nagyságú jégtábla válik le, mely teljesen megváltoztatja bolygónk klímáját, szökőárakat, földrengéseket és tornádókat okozva, majd pedig beköszönt egy jégkorszak. A főszerepben egy klímakutató áll, akinek a fia a már menthetetlen zónában található New Yorkban ragadt, így útra kel, hogy megtalálja őt és boldogan éljenek, amíg meg nem halnak!

day-after-tomorrow

2) Képlet (2008)

50 évvel ezelőtt egy középiskolás fiú rajzait elhelyezték egy időkapszulában. Az évfordulón felnyitják a tartályt, és egy jelenbeli kisgyermek furcsa papírt örököl: egy számokkal teleírt oldalt, melyet megmutat tudós édesapjának (Nicolas Cage). A számokról kiderül, hogy az elmúlt öt évtized legnagyobb katasztrófáinak időpontjait és helyeit jelöli, ám három katasztrófa még nem következett be, és az utolsó képlet a világvégét hozhatja el!

979516

1) 2012 (2009)

A világvége-filmek alfája és omegája! Mindannyian ismerjük a legendát, hogy a maják jó előre legyártották a maguk naptárját, egészen 2012. december 21-ig – valószínűleg eddig bírták a naptárkészítéssel járó monotonitást…

2009-ben egy indiai tudós rájön, hogy a majáknak igazuk volt, és 2012 végén a világ elpusztul. Erről tájékoztatja az amerikai kormányt is, akik elkezdenek azon ügyködni, hogy a kiváltságosok túléljék a katasztrófát. Közben a tudósok a kiutat keresik, sikertelenül. Történetünk főszereplője egy család, akik a Yellowstone Nemzeti Parkban egy őrült rádióstól megtudják, hogy mi fog történni, és hogy a kormánynak mi a terve. A család nekivág a lehetetlennek, és megpróbál eljutni a túlélést jelentő hajókhoz.

2012