Félvilág – Avagy egy igényes magyar film

 

Ezen a héten egy magyar filmet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, mert nem csak Amerikából jönnek a jó dolgok. Ismerjétek meg Mágnás Elza történetét, amit Köbli Norbert forgatókönyvíró valós események és rendőrségi feljegyzések alapján zseniálisan írt meg.

Sajnálatos módon számomra kényes téma a magyar film, mert eddigi életem túlnyomó részében inkább csak az „örök klasszikus”, régi hazai filmek tetszettek, és már elvből sem néztem meg a frissebb munkákat. Ám mostanában találkoztam ellenpéldával, így a halvány remény sugara kezd áttörni a bennem levő sötét felhőkön. A Félvilágról már megjelenése előtt hallottam, ami felkeltette a figyelmemet, az előzetes is tetszett és már csak utolsó csepp volt a pohárban, hogy valaki más is ajánlotta, hogy nézzem meg.

fvfent_7dpd

A történet erősen kezdődik: megtalálják Elza holttestét egy utazóládában, amit a Dunából húztak ki az első világháború előtti években. Innentől kezdve jön a sztori felgöngyölítése, hogy ki tette ezt és mi lehetett az oka. A jelenet után visszalépünk kicsit az időben, amikor még igencsak élt és mozgott mindenki. A középpontban három nő van, akik nagyon különbözőek, mégis valamiért hasonlóak. Elza, a luxusban élő szabadelvű kurtizán, az ő komornája, Rózsi, aki láthatóan kompenzálni akar valamit őrült nagy bigottságával és Kató, a fiatal és naiv cselédlány. Mindannyian mások, mégis ugyanarra vágynak: hogy figyeljen rájuk valaki és gondtalanul élhessenek kényelemben, boldogságban. De ebben a történetben csak a végletek jelennek meg opcionális lehetőségként.

Az izgalmas történeten kívül sok pozitív dolgot tudok mondani, hogy miért ne féljünk magyar filmet nézni. Szerintem a lehető legjobb választás volt a szerepekre ez a három színésznő, a remek alakítás mellett mintha direkt erre születtek volna, még az arcuk vonásai is abszolút a karaktereikhez illenek. Azért egy vállrándítással nem intézem el a színészi játékot. Nem is tudom elképzelni, milyen lehetett Kovács Patríciának úgy végigcsinálni a forgatást, hogy folyamatosan ennyire lenéző, felsőbbrendű érzéssel átitatott arcot vágjon. Minden elismerésem, ezt tényleg remekül csinálta! Gryllus Dorkát könnyen tudtam utálni, mert tényleg olyan jól átadta az idegesítő álszentet. Döbrösi Laura pedig vagy tényleg egy naiva, vagy nagyon tehetséges. De inkább a másodikra szavaznék, hiszen egyrészt színész, másrészt meg-megvillant néha egy fél pillanatra a dögös énje.

screen02_1

A helyszínek és a díszletek nagyon tetszettek, szeretem az igényesen kidolgozott képeket. Számomra ebben a témában az angol díszlettervezők az etalon, elég magasra tették a lécet, de ennek a stábnak sikerült versenybe szállnia. Nem volt túlzsúfolt és eszméletlenül extra, hogy csak azt bírjam nézni, de a korrajzba tökéletesen beleillett és teljes mértékben sikerült átadniuk ezzel is a hangulatot. Nekem nem volt csalódás, úgy gondolom, hogy mostanában több magyar film készült, amit érdemes megnézni. Tegyetek ti is így!

 

 

FÉLVILÁG (magyar dráma, 2015, 88 perc)

Rendező: Szász Attila

Forgatókönyvíró: Köbli Norbert

Szereplők: Kovács Patrícia (Mágnás Elza), Gryllus Dorka (Rózsi), Döbrösi Laura (Kató)

Pontszám: 7/10