A.N.T.Y.G.O.N.E – IFJÚSÁGI CSEREPROGRAM

Az A.N.T.Y.G.O.N.E.* egy, az Eramus+ program keretében szervezett 12 napos (március 12 ­- 23.) ifjúsági csereprogram, melyet az olaszországi Palermoban rendeztek meg.

Ez alkalommal a csereprogramban 63-an vettek részt, összesen 12 európai országból (Olaszország, Bulgária, Görögország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Spanyolország, Törökország, Magyarország, Portugália és Macedónia). A kezdeményezés a kreativitásban rejlő gazdag lehetőségek kiaknázására törekedett tánc-, mozgás-, és színháztechnikai elemek, valamint nem hagyományos oktatási módszerek segítségével.

A program tevékenységei során a résztvevők Silvia Giuffré (koreográfus és táncos), illetve Valerio Strati (a palermoi Teatro alla Guilla művészrendezője) gyakorlott vezetésével készítették el, és adták elő egy új nézőpontból megközelítve Szophoklész Antigoné című antik görög drámáját, mindezt 12 különböző nyelven, hasznosítva a frissen szerzett színészeti- és tánckészségeiket.

*Az A.N.T.Y.G.O.N.E. jelentése: Új eszközök átadása a fiataloknak, hogy kikerülhessenek a NEET és a kirekesztettség állapotából (Acquiring New Tools for Youth to Get Out of NEET and Exclusion). A NEET egy fiatalokra gyakran használt kifejezés, jelentése: Nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő.

antygone

A projekt ideje alatt csapatépítő foglalkozások, viták, valamint tartalmas beszélgetések formájában ültették gyakorlatba a már említett nem hagyományos oktatási módszereket. Ezen technikák vezettek végül a résztvevők kulcsfontosságú jegyzékéhez, mely hatalmas értékeket testesít meg, tartalmazván mindazt, amiben hisznek, és azokat a változásokat, melyeket szeretnének elvinni a világ minden szegletébe!

Az alábbi állítások a résztvevők közös egyetértése alapján születtek meg az egyes viták során. Mindannyian egyetértettek abban, hogy ezekért küzdeni kell, mégpedig úgy, hogy társaik és mindenki más tudomására hozzák, valamint a mindennapi életük részévé teszik őket:

  1. Visszautasítom, hogy félelemben éljek
  2. Azt akarom, hogy egyenlő bánásmódban részesüljek
  3. Osszuk meg, amink van
  4. Tegyünk jót magunkkal és másokkal
  5. Bízzunk (másokban és magunkban egyaránt)
  6. Visszautasítom, hogy ne különbözzek
  7. Legyünk toleránsak
  8. Ne ítélkezzünk
  9. Sajátítsuk el, és osztozzunk az empátián
  10. Kérdezzünk többet, és figyeljünk

 

A jegyzék teljes szövege elérhető angolul itt: http://interaliaproject.blogspot.gr/2016/03/antygone­manifesto.html

Ha szeretnél részt venni valamilyen Erasmus+ Programban, keresd az ezzel foglalkozó helyi szervezetet: http://www.eplusifjusag.hu/

Bélteki János