Nagyfater elszabadul… – mint a veszett ló

Figyelem! A film nem titkoltan a nyugalom megzavarására alkalmas elemeket tartalmaz. Ha egyszer jegyet váltottál a moziba, akkor már nem tudod meg nem nézetté tenni. A TE döntésed. Aki pedig bírja a néhol beteg, perverz, gyerekes vicceket, annak ajánlom szeretettel.

Az utóbbi pár alkalommal komolyabb (néhol sírós) filmeket ajánlottam, most pedig éles váltás következik azokhoz képest. A Dirty grandpa-ról sok negatív kritikát olvastam, melyek írói szerint De Niro lejáratta magát rendesen, és különben is béna az egész sztori. Nekem erről az a véleményem, hogy aki meg akarja nézni, az az illető úgy is csekkolja az előzetest, onnan pedig kiderül, milyen hangulatra számíthat abban a bizonyos 102 percben. Aki tudja, hogy nem bírja az ilyet, az ne pazarolja a zsebpénzét mozijegyre. Azok táborába tartozom, akik szeretik a groteszk és néhol fekete humort, így néhol ugyan belepirultam egy-egy jelenetbe, de összességében egy jót szórakoztam.

dirty

Miről is szól a történet? A nagypapa (Dick) megözvegyül, majd megkéri unokáját (Jasont), hogy vigye el autóval egy helyre, ahova minden évben elutaztak a nagymamával. Nagy nehezen igent mond Jason, akiről azt kell tudni, hogy már csak egy hetet kell aludnia a(z egyértelműen borzalmasan kibírhatatlan) menyasszonyával kötendő esküvőjéig. Nem igazán ismerte jól előtte a nagypapit, így sok meglepő dolog éri az út során. Majd idővel az utazási tervek is módosulnak. Az események felpörögnek, és egyre több olyan dolog elevenedik meg a vásznon, amire csak azt tudtam magamban mondani, hogy „hűha, nagy levegőt”! És nem azért, mert olyan szívbemarkoló volt, hanem mert „Azta, ez aztán őrület a köbön”. Na meg persze Zac Efron teste sem elhanyagolható tényező, de azt hiszem a TTK-n túlnyomó többségben férfiak lévén kevésbé leszek népszerű ezzel a megjegyzéssel. Szinte már szokásosnak mondható, hogy most is a mellékszereplők karakterei voltak a legizgalmasabbak, például a helyi drogterjesztőé, akinek a rendőrök egyszerűen képtelenek nemet mondani, vagy a szexuálisan túlfűtött egyetemista lányé. Zac Efron leginkább csak önmagát adta, a cukorka szemeit és a korábban emlegetett kigyúrt testét. Azt gondolom, hogy Robert De Niro pedig pont azért jó színész, mert egy ilyen „közönséges” filmben is remekül hozza a szerepét. Ezt is el tudja játszani. Ez olyan, mint mikor valaki a főgonoszt alakítja egy műsorban. Ha elég ügyes, akkor a néző is utálja érte, de pont ezzel éri el a célját. Így ebben a filmben az volt De Niro küldetése, hogy ezt a különleges és perverz nagypapát hozza nekünk.

UDEP_D24_05748.CR2

Tény, hogy maga a történet nem egy óriási okosság, tanulságokkal tűzdelve, de nekem kifejezetten jól esett nevetni a sok idiótaságon. Néha kell ilyen is. A hangulata bulis volt, a zenéket is szuperül válogatták hozzá. Lehet, hogy épp a lelki állapotom is megfelelő volt egy ilyen filmhez, de azért más is lehetett benne. Volt, aki az Amerikai pitéhez hasonlítja ezt a stílust, de én azokat a filmeket nem bírtam megnézni. Úgyhogy ízlések és pofonok, aki akar nevetni és megnézni, hogyan szabadul el a nagyfater, annak jó szórakozást kívánok!

DIRTY GRANDPA (amerikai vígjáték, 2016, 102 perc)

Rendező: Dan Mazer

Forgatókönyv: John Phillips

Szereplők: Robert De Niro (Dick Kelly), Zac Efron (Jason Kelly), Julianne Hough (Meredith Goldstein), Zoey Deutch (Shadia)

Pontszám: 7/10