Dr. Kacskovics Imre tanácsai az ünnepekre

Arra kérem a TTK hallgatóit, hogy természettudományos tudásuk és érzékenységük alapján járjanak élen a vírus terjedésének csökkentésében, ahogy ezt tették eddig is!

Közelednek az ünnepek, amiket legtöbbünk családi, majd baráti körben szokott eltölteni. A jelenlegi, embert próbáló helyzetben a felhőtlen együttlét sem veszélytelen, ezért levélben kértem Dr. Kacskovics Imre Dékán Urat, ossza meg tanácsait az olvasókkal. Válaszát alább olvashatjátok.

Sajnos nem tudok semmi megnyugtatót írni a jelenlegi járványhelyzetben. Kérem, hogy saját maguk, de talán még inkább idősebb hozzátartozóik egészségének megőrzése érdekében tartsák be azokat a könnyen betartható szabályokat, amelyeket a média is folyamatosan ismételget: személyi távolságtartás, maszkhasználat, gyakori kézmosás.

Bár a szabályok nem bonyolultak, természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire megterhelők lelkileg, főként az ünnepek kapcsán. Vélem, hogy leginkább a nagymamák hiányolják a „számukra mindig is kis-unokáik” átölelését!

Ezzel együtt a vírus köztünk van, nagy számú fertőző él és sétál a városban, boltokban, tömegközlekedésen, bevásárlóközpontokban stb. Gyakorlatilag nincs esélyünk teljesen elkerülni a fertőzést, de annak kockázatát jelentősen csökkenthetjük a megfelelő távolság betartásával és a védőmaszk szabályos használatával. Az elmúlt lassan háromnegyed év során ezek az egyszerű szabályok igazoltan képesek minimalizálni a fertőzés továbbadását!

Ha mindenképpen meg akarják látogatni idős szeretteiket, tegyék ezt kint a levegőn, több méter távolságból és maszkban… és több nappal mindenféle „buli” után

Mindenkinek: nagyszülőnek, szülőnek és gyereknek (fontossági sorrend is) magának kell eldöntenie, hogy mit kockáztat a személyes találkozással. Tudomásul kell venni, hogy ha valaki elkapja a fertőzést, abba potenciálisan belehalhat, főként ha idős és magas kockázati csoportba tartozik (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, elhízás stb. – szinte mindenki érintett)! Hangsúlyozandó, hogy a halálozási ráta mintegy 10-szer akkora, mint az influenza esetén! A napi szomorúan magas halálozási adatok mindezt alátámasztják.

Ha mindenképpen meg akarják látogatni idős szeretteiket (vagy ők várnak kisunokáik látogatására, „mindent vállalva”), tegyék ezt kint a levegőn, több méter távolságból és maszkban… (és több nappal mindenféle „buli” után, amiről amúgy lebeszélnék most mindenkit). Ez még mindig jobb, mint egyáltalán nem találkozni velük és reméljük jövőre minden másként lesz. Ehhez persze az kell, hogy mindenki – a fiatalok is! – beoltassa magát koronavírus elleni vakcinával, ha majd rendelkezésre áll.

Mondanom sem kell talán, hogy aki bármilyen COVID-19 tünetet (száraz köhögés, hőemelkedés-láz, szaglás- és ízérzékelés elvesztése) észlel magán, az bújjon el a világ elől és gyógyuljon fel mihamarabb!

Azt is látjuk azonban, hogy a napi fertőzési számok javulnak, ami nagyon fontos eredmény!  Mivel ez még nem a védőoltásnak köszönhető, hanem a szabályok betartásának (távolság, maszk, kézmosás stb.), ez a trend csak akkor tartható fenn, ha nem lazítjuk fel a jelenlegi intézkedéseket. Ha nem megfelelően járunk el, akkor a számok ismét emelkedni fognak és mivel közben tél is lesz, és az influenza is megérkezik, egy sokkal súlyosabb helyzettel találjuk szembe magunkat. Ez egyfelől az egészségügyet terheli meg aránytalanul, de közvetlen hatása lesz a gazdaságra, mindennapi életünkre is.

Arra kérem a TTK hallgatóit, hogy természettudományos tudásuk és érzékenységük alapján járjanak élen a vírus terjedésének csökkentésében, ahogy ezt tették eddig is!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Minden kedves Hallgatónknak Áldott Karácsonyi Ünnepeket, és szerettei körében megélt, egészségben, sikerekben gazdag Új Évet kívánok!

Kacskovics Imre