Légy tagja Te is a TéTéKás Nyúz szerkesztőségének!

Mindig is érdekelt, hogy milyen lehet szerkesztőként dolgozni egy újságnál? Pláne, ha az egy egyetemi lap? Biztos sok kérdés merül fel, ha újságírásról és szerkesztésről van szó. Mit csinál egy olvasószerkesztő, egy tördelőszerkesztő? Miként veti papírra gondolatait egy író? Sorban átvesszük a pozíciókhoz tartozó feladatokat, és ha megtetszett valamelyik, ne habozz jelentkezni a foszerkeszto@ttkhok.elte.hu e-mail címen!

Író

A sorban haladva a legfontosabb feladatkört talán az írók töltik be, hiszen ők adják az újság lényegét, nélkülük nem lenne cikk, amit olvasószerkeszteni, illetve tördelni kellene. Főszerkesztőként sem lenne feladatom, ugyanis nem lenne újság irományok nélkül. Na, de mit is csinál egy író, ami miatt ilyen fontos? A rövid és tömör válasz az, hogy ír. Ha egy kicsit részletesebben nézzük, akkor mondhatjuk, hogy egy író egész nap, sőt, egész életében dolgozik. Amikor épp nem papírra veti gondolatait, akkor ihletet gyűjt, de az biztos, hogy sosem pihen. Ez egy olyan hivatás, ami hobbi is egyben. A TéTéKás Nyúz pont ilyen embereket keres most, szükségünk lenne pár személyre, akik megtöltik az üres lapokat élettel. 

Sok olyan szerző van, aki csak egy-egy szám elkészítésében vesz részt, de vannak állandó tagok is a szerkesztőségben. Ha úgy érzed, hogy jártas vagy az írás tudományában, vagy kipróbálnád magad, akár csak egy-egy cikk megírásában, akkor tárt karokkal várunk az ELTE TTK kari lapjának szerkesztőségében, a TéTéKás Nyúznál. Több rovat van, ami lefed szinte bármilyen témát, így tényleg azt írhatod meg, ami csak eszedbe jut. Ha szeretsz írásban megvitatni valamilyen tudományos témát, vagy voltál moziban, kávézni és szeretnéd leírni a véleményedet, élményedet, arra is van lehetőséged.

A honlapon (nyuz.elte.hu) rá tudsz nézni régebbi számok cikkeire, böngészhetsz vagy ihletet gyűjthetsz. Az összes rovat fel van tüntetve, biztos vagyok benne, hogy találsz neked való témát.

Olvasószerkesztő

Miután az író elvégezte feladatát, a nyers iromány először az olvasószerkesztőkhöz kerül. Az újság minőségi arculatához hozzátartozik, hogy a cikkekben ne legyen helyesírási hiba, stilisztikailag korrekt írások kerüljenek publikálásra. Minden szerkesztői hétvégére két olvasószerkesztő jelentkezik, akik átnézik a cikkeket, javaslatokat tesznek és javítanak, hogy az újság hiba nélküli, könnyen olvasható és értelmezhető legyen.

Várunk a csapatba, ha szereted mások nyelvtani hibáit kijavítani, észreveszel olyan tévesztéseket, amik felett mások elsiklanak. Az írások mennyisége számonként eltér, de átlagban 12 oldalnyi anyagot kell átnyálazni, amire a legtöbb esetben 2-3 napod van.

Ha nyomtatásban jelenik meg a Nyúz, akkor a tördelés után is át kell olvasni a kész oldalakat. Itt már nem cikkeként, hanem oldalakként kell az esetleges javításokat elvégezni. Olyan hibákra kell figyelni, amik netalántán az első javaslattétel után az írásokban maradtak, illetve a tördelés során keletkezett fattyúsorokat és egyéb külalakhoz tartozó formaiságokat kell észrevenned.

Tördelőszerkesztő

Az előző bekezdésben említettem a tördelést. A harmadik elérhető feladatkör a tördelőszerkesztő pozícióba tartozik. A megírt és nyelvtanilag kijavított cikkeket meghatározott hasábokba kell rendezni, hogy ne kusza mondathalmazokból álljon az újság. Munkád során az Adobe InDesign programot kell használnod, ha ismered, dolgoztál már vele, az külön előny, de nem feltétel, hiszen mindenre megtanítunk! Neked csak egy számítógépre van szükséged és a tudásvágyra, de azért a lelkesedésedet se hagyd otthon!

Ha megtetszett valamelyik feladatkör, esetleg több is, ne késlekedj és jelentkezz a foszerkeszto@ttkhok.elte.hu e-mail címre, vagy keress a +36 30 878 3373-as telefonszámon! A tanévkezdéskor előre egyeztetett időpontban lesz egy meeting, ahol személyesen megismerkedhetsz a szerkesztőséggel, és ahol megtanítalak az újságszerkesztés fortélyaira.