Alpaka Farm – Nőtincs

Dél-Amerika legédesebb stresszoldói

Az internet óta tudjuk, hogy az aranyos állat kategória nem merül ki az általunk jól ismert fajokban, és világkörüli útjára indult számos egzotikus állat képe és videója is, hogy egy nehéz nap után megpihenve újból megtalálhassuk a lelki békénket a nézegetésük által. Az utóbbi évek legnagyobb sztárjai az alpakák, és szerencsénkre ma már nem kizárólag állatkerti korlátokon keresztül csodálhatjuk őket élőben, hanem országszerte farmok létesültek, ahol testközelből ismerkedhetünk meg velük. Talán a hozzánk legközelebb eső ilyen létesítmény a nőtincsi Alpaka Farm. 

Az alpaka a vikunyából háziasított teveféle, amit már az inkák is nagy becsben tartottak és nemesítettek. Bár legfőbb tenyésztési központjai még mindig a latin-amerikai országok, ma már a világ számos pontján tenyésztik őket, vagy a gyapjukért vagy pedig terápiás állatnak, házikedvencnek. 

Először az alpaka gyapjút szeretném megemlíteni, mely sokkal finomabb, mint a juhoké, így értékesebb is. Nőtincsen a suri, vagyis a finomabb változatú gyapjúval rendelkező alpakákat tenyésztik, amiből ágyneműk, ruhaipari termékek és a helyszínen megvásárolható alpaka keratinból készült szappanok készülhetnek. Az alpakák terápiás használata is a régmúltra vezethető vissza, bár országunkban még csak elvétve találkozhatunk vele. Ezek visszafogott, félénk, de mégis kíváncsi és barátságos állatok, ha jól vannak szocializálva az emberekhez, és mindannyian saját személyiségjegyekkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok képessé teszik őket a velük foglalkozó emberek belső feszültségének oldására, az aranyos megjelenésük pedig már csak hab a tortán. Kiválóan alkalmasak figyelemzavaros, Down-szindrómás, autista vagy depresszióban szenvedő emberek mellé terápiás állatnak, ugyanakkor az egészséges emberek hétköznapokból adódó stressz-szintjét is kiválóan csökkenteni tudják. Bár háziállatként tarthatók, ehhez megfelelő méretű legelő, kellő mennyiségű élelem, és nem utolsó sorban más alpakák társasága is szükséges, ugyanis ezek az állatok kizárólag csordában képesek mentálisan egészséges életet élni. A tenyésztők egy alpaka mellé minimum két másikat ajánlanak. 

Nőtincs a Nyugati pu.-ról bő másfél óra alatt elérhető falu Nógrád megyében. Az utazás körülbelül egy félórás vonatozást takar Vácig és ugyanennyi buszozást a Nőtincs, Fölvég megállóig, mely a legközelebbi állomás a farmhoz. Utunk során megcsodáhatjuk a Cserhát magaslatait és a völgyeiben meghúzódó falvakat vagy éppen azokat a momentumokat, amikor a buszsofőr név szerint köszönti a Vácról, munkából hazaigyekvő felszállókat, és mindannyiukhoz van egy-egy személyes kérdése vagy megjegyzése, mintha ezzel a performansszal konferálná fel azt a nyugalmat és természetességet, mely ránk vár a következő órákban.

A farm, melyre megérkezünk, valójában egy élménykomplexum, melynek csak egy kis szelete az alpaka csorda, igazából egy autentikus falusi tájon találjuk magunkat, mely egyszerre vidámpark, családbarát helyszín, gyerektábor, gyapjúfeldolgozó-műhely, vadaspark és lovarda. Sőt, éppen érkezésünkkor alakítottak ki egy parcellát, amit igényes kertészeti megoldássl terveznek alpakás esküvői képek  helyszínévé varázsolni. Mivel a szezon még várat magára, a farmot az előkészületek közepette találtuk, de pozitívum volt, hogy egyedül voltunk mint látogatók. A farm szívesen vár csoportokat, azonban (fejenként kicsit magasabb összegért) párok is részt vehetnek az alpaka-foglalkozáson, mely egyfajta ismerkedés a farm lakóival, majd lehetőség van vezetésükre, etetésükre, fotózkodásra, miközben mindent megtudhatunk róluk egyedenként és általánosságban is. Mivel küszöbön a párzási időszak, inkább a nőstényeknél és a fiataloknál időztünk, mert az alfahím már úgy osztogatja a kioktató köpéseit a rakoncátlan legénytársainak, hogy véletlen mi is kaptunk belőle. Érdekes volt azonban látni, hogy magasságkülönbségeik hűen tükrözik a hierarchiájukat. A lányok közül Negro, illetve egyéves csikója, Naspolya bizonyult a legbarátságosabbnak; előbbi a farm legrégebbi alpakája, így már jócskán megszokta az emberi közelséget az utóbbi évtizedben. Az alpakatartás talán egyik legfontosabb részlete, hogy bizony akár 20-30 évig is társunk lehet, ha háziállatunknak választjuk. 

Azt, hogy a terület vadaspark is, csak a helyszínen tudtuk meg, számos egzotikus állatot – mint ormányos medve, láma, különböző madárfajok – tartanak, de a legmókásabb lakó minden bizonnyal a kakadu, ami majdhogynem barátságosabbnak és kíváncsibbnak bizonyult, mint az alpakák.

Ha kedvet kaptatok és túljutottunk a járványon, mindenképpen keressétek fel a farmot, ami egy tökéletes megkoronázása lehet a home office-ból történő kiszabadulásunknak. Programokról és információkról a farm weboldalán tudtok tájékozódni.