EMINEM és Machine Gun Kelly vitája

Valószínűleg mindenki hallott a sokak által legjobb rappernek tartott előadóról, Eminemről. Az elmúlt hónapokban elég nagy port kavart legújabb lemeze, a Kamikaze. Az új lemezen a Slim Shady albumhoz hasonló számok vannak, ugyanis az elmúlt 3 lemezt mind a rajongók, mind a szimplán zenekedvelők kifejezetten negatívan fogadták. Eminem rendszeresen hangoztatja ellenszenvét a mumble rapperekkel szemben, ezt a nemtetszését a lemezre is kivetítette. Támadott több híres előadót, bár sokukat inkább csak a Slim Shady-típusú kifigurázás formájában hozta fel, nem is igazi támadásként. Ki lett figurázva például 6ix9ine (a szivárvány hajú, szívárvány fogú előadó), Lil Pump (a Gucci Gang előadója), vagy akár Lil Xan (a nyugtatós rapper). Komolyabb lövéseket adott le több rapperre, köztük Machine Gun Kellyre is.

MGK elmondása szerint Eminem a példaképe, és mindig is ő marad. A rapper egy tweetben jó pár éve Eminem lányáról, Hailieről írt. „Eminem lánya nagyon jól néz ki, de csak a legtiszteletteljesebben, mert Eminem a király.” Ez elég hibás etikailag, hiszen a lány ebben az időben csak 17 éves volt. Válasz nem is érkezett rá egészen a 2018-as Kamikaze albumig, ahol több számban is utal MGK tweetjére, a Not Alike című számban pedig az előadó neve is előkerül, illetve pár lövést is lead Eminem. Erre válaszként pár napra Kelly kiadta Rap Devil című számát. Maga a cím Eminem Rap God c. szerzeményének a kifigurázása. A tartalmat tekintve a fő téma Em kora: visszatérő elem, hogy milyen öreg. Ezen kívül megint felbukkan benne Hailie. Eminemről a rapperek tudják, hogy lehet őt ócsároló számot készíteni, viszont a lánya nevét nem tűri, ha valaki szájára veszi. Erről tanúskodik Ja Rule, vagy Benzino példája. A lányról írtak, Eminem válaszul mélyen a múltjukba ásott, és olyan diss-szel (a rapben az egymást szidó zene) állt elő, ami hatására a támadók karrierje gyakorlatilag összeomlott. Ez azonban ebben az esetben véleményem szerint nem így sült el. A Rap Devilhez képest pár héttel kijött a Killshot, ami Em válasza az előző zenére. A stílusát tekintve a régi, kifigurázós Slim Shadyt kapjuk, tartalmilag viszont nem a karriereket összedöntő sorokat. Félreértés ne essék, jó lett, nagyon is. MGK állításait, rágalmazásait helyre tette, és bizony vicc tárgyává tette ellenfelét, viszont nem hozott a felszínre semmi olyan kínos dolgot, ami valóban rossz hatással lenne ellenfele karrierjére. Kelly nagyon sokat profitált ebből, hiszen rengetegen (köztük én is) megismerték a nevét, és jó páran el is kezdték hallgatni. Nem is beszélve a nem sokkal később megjelenő BINGE albumáról, aminek híre így sokkal több emberhez eljuthatott. Az összetűzés pár interjúban elsütött viccet leszámítva itt véget ért a jelenlegi állás szerint.

A rap világában egy ilyen beefet elemző kiadvány végén ítéletet szokás mondani, hogy ki nyert. Véleményem szerint közvetlenül az összetűzést tekintve Em nagy fölénnyel nyert, viszont közvetetten MGK nevét megismerte a világ, és mint tudjuk, nincs olyan, hogy rossz reklám, így profitálást tekintve ő a győztes.

Akit érdekel a téma, itt vannak a zenék kronológiai sorrendben összegyűjtve, melyek alakították az eseményeket:

Eminem: The Ringer (Eminem utalgat a tweetre)

Eminem: Not Alike (Eminem támadja Kellyt)

Machine Gun Kelly: Rap Devil

Eminem: Killshot