You’re the Worst

A sitcomokkal való kísérletezés az elmúlt években, mondhatni hobbimmá vált. A legtöbbjük nem köt le annyira, így ha találok egy olyat, amit tetszik, akkor hatalmas a boldogság. Így történt ez a You’re the Worst című sorozattal is, aminek a magyar címe Gázos Páros. Véleményem szerint elég esetlenre sikeredett a hazai címválasztás, de valójában jól összefoglalja a sorozat lényegét.

Képzeljük magunkat egy őszi délutánra, amikor már pont olyan hűvös van, hogy nem akar kimenni az ember, rengeteg dolgunk lenne amúgy, de inkább otthon begubózunk a takarónk és egy kakaó társaságában, mondván, hogy most megnézünk valami vígjátéksorozatot, ami majd feldob minket. Ha a kiválasztott sorozat a You’re the Worst, akkor ez az idilli hangulat hamar megszakad. Vicces, sokat lehet rajta nevetni, de eközben olyan érzésünk lehet, mintha nem nekünk készítették volna. Ez azért van, mert a sorozat nagy ívben tesz a néző igényeire, elvárásaira. Dinamikusan haladó történetet várnánk, tele poénokkal, de ehelyett egy kusza történetszállal találkozunk, ami önmagában vicces, de néha letámad minket meghökkentően drámai pillanatokkal.
Mindkét főszereplő személyisége nagyon érdekes. Gretchen rapperek PR menedzsereként dolgozik, emellett klinikai depresszióval küzd, amit szeretne eltitkolni a világ elől és úgy kezelni, hogy többnyire nem vesz róla tudomást, illetve egoizmussal kompenzálni a helyzetet. Jimmy egy író, akinek megbukott a könyve és legfőbb jellemzője, hogy szarkasztikus és nem igazán érdekli őt az emberek véleménye, érzései vagy úgy általában bármi önmagán kívül. Az első találkozásukkor egy egyéjszakás kalandnak indul az egész, egyikük sem akar semmi komolyat a másiktól, de a kettejük találkozása olyan káoszt alakít ki, mintha tornádó pusztítana. Se veled, se nélküled kapcsolat lesz köztük, de ők váltig állítják, hogy csak a szex miatt keresik a másik társaságát, mert rettegnek még csak a kapcsolat gondolatától is. Ez az alapkoncepció.

Mit várnánk ez után? Természetesen azt, hogy hatalmas hibák és félreértések közepette (amiken mi jót nevetünk) rájönnek, hogy összetartoznak és ezek után egy párt alkotnak, a többi évadban pedig talán történik egy-két megcsalás, hogy ne legyen olyan unalmas a sztori. Nos, itt szó sincs erről. Szenvednek egymás mellett, próbálják kitalálni mit akar a másik, így nem igen jut idejük arra, hogy  saját magukban rendezzék a dolgot, ezért amikor úgy döntenek, hogy megpróbálják együtt, az egész egy borzasztóan kínos dologgá alakul. Végül, amikor legalább egy hétre megtalálják az összhangot, rendeződni látszanak a dolgaik, már szinte a fejük felett kongatják az esküvői harangot, akkor Jimmy úgy dönt, hogy lelép és az élet elvárja az amúgy is depresszióval küzdő Gretchentől, hogy folytassa a mindennapjait. A kémia egyébként kiválóan működik a két színész között, zseniálisan alakítják a szerepeiket. Még a néhol sután megírt drámai részekből is ki tudják hozni a legjobbat.
Természetesen vannak mellékszereplőink is, akik kevésbé izgalmasak és nem is sokat tesznek hozzá a történethez, inkább csak az események haladását segítik. Kicsit az lehet az érzésünk, hogy az írók minden kreativitásukat elhasználták, amikor a főszereplők személyiségét találták ki és már semmi nem maradt a többi szereplőnek. Van például furcsa és ostoba legjobb barátnő, vicces arcú, de mindeközben depressziós lakótárs, aki a füvezésben találja meg önmagát, és ex is, aki a terhességtől megbolondul.

Összességében ez egy sorozat bunkó 30 körüliekről, akik nem hajlandóak elfogadni, hogy felnőttek, csak bulizni akarnak és kiélvezni mindent, amíg lehet, mert rettegnek attól, hogy elszáll felettük az idő. Erősen ajánlott a sorozat azoknak, akik úgy gondolják, hogy nem jók a kapcsolatokban, ettől garantáltan jobban fogják érezni magukat.