Amikor azon gondolkoztam, kiket lehetne bemutatni ebben a rovatban, akik érdemesek is rá, egyből a Jü nevű zenekar ugrott be. A trió egy gitárosból, egy basszusgitárosból és egy dobosból áll, akik instrumentális zenét játszanak. A zenekar műfaját általában instrumentális-experimentális zeneként definiálják, amibe improvizatív elemek is keverednek.

A banda története 2012-ben kezdődött, amikor is Halmos András, Hock Ernő és Mészáros Ádám számos más projektjük mellett (Péterfy Bori & Love Band, Eric Sumo Band, Qualitons, stb.), megalkották azt a triót, amiben kiélhették minden zenei vágyukat. Az érdekesség az, hogy a tagokat több, mint ezer kilométer választja el egymástól, mégis egy jól működő és aktív zenekart alkotnak. A zenéjükben keveredik a jazz, noise rock, az afrikai népek zenéje és még sok más. Első lemezüket, amit 2014 őszén adtak ki, egy elismert norvég szaxofonossal, Kjetil Møsterrel vették fel, egy külföldi kiadónál, a RareNoise-nál. Az, hogy nem hazai kiadóval adták ki az albumukat, sokat segített a nemzetközi siker elérésében. Második albumuk, ami Summa névre hallgat, 2017 márciusában jelent meg.

Persze minden zenekar jobb élőben. A Jü számomra otthon is élvezhető zenét csinál, de sok barátom, amikor belehallgatott nem értette, hogy mit szeretek bennük, vagy egyszerűen laposnak találta. Aztán ugyanezen emberek közül elhívtam párat egy koncertre, mondván adjanak nekik még egy esélyt. Az a másfél óra szinte mindenkit elvarázsolt.
A helyszín tökéletes volt egy Jü koncerthez, a Pontoon teraszán, a Duna parton, a nap épp lemenőben, ez is sokat adott az élményhez. Amikor elkezdtek játszani, lassabb, bevezető számokkal kezdtek, mindenki a székén bólogatva hangolódott a folytatásra, ami eszméletlen volt. Szerintem ezt a fajta zenét leginkább így, élőben lehet élvezni, mert nem tudod megállni, hogy ne táncolj rá. Még a legkeményebbeknek is megmozdul rá a lába, a pultosok is táncolnak, senki nem tudja figyelmen kívül hagyni. Ha elcsépelt akarnék lenni, azt mondanám, hogy a véred együtt lüktet a zenével. Az energia, ami a zenekarból árad elképesztő és átragad a közönségre. És ez is a cél, Mészáros Ádám egy interjúban azt mondta, hogy „kizárólag kollektív energiákra építő zenekar vagyunk”, erre utal a zenekar neve is, ami kínai nyelven áramlást jelent.

Mindenkinek nagyon tudom ajánlani, hogy egyszer menjen el egy koncertjükre, mert ez egy olyan élmény, amit napokig nem tud elfelejteni az ember.

 

Az experimentális zene hazai krémje: