Gólya Presszó és Közösségi Ház

A hely, ami a második otthonoddá válhat

Az underground világában mozgóknak valószínűleg nem mondok újat, amikor azt mondom, hogy a nyolcadik kerület szívében van egy hely, ahova ha belépsz, úgy érzed magad, mintha egy hosszú nap után hazamennél a szülői házba, és édesanyád a kedvenc ételeddel várna otthon. Úgy 40 évvel ezelőtt. Valahogy így tudnám leírni a Gólya presszó atmoszféráját.

A hely a Corvin plázától körülbelül 10 perc sétára található a Bókay János utcában, még sincs a legnépszerűbb helyek listáján. Jogosan merülhet fel a „miért?” kérdés, hiszen könnyű megközelíteni, nem drágák az italok, elképesztően finom teáik vannak és ízletesételeik, amelyekközött ráadásul találunk vegetáriánius és vegán opciókat is. Nos, a válasz egyszerű: a Gólyában szembe találjuk magunkat a nyolcadik kerület valóságával és őszinteségével, ami nem mindenki számára hívogató. Hosszabbítók mindenfelé, szocializmust megélt bútorok és konzervdobozból készült hamutartók: ezt látja az ember, amikor először belép. Ám ha 2 percnél többet tölt bent valaki, elkezdi érezni azt otthonosságot, amit a hely nyújt. 4 fő résszel rendelkeznek: a benti, teljesen zárt, L alakú tér, ahol koncerteket, előadásokat rendeznek, a kinti félig zárt rész, a belső udvar, ahol lehetőség van a dohányzásra és a napközi. A napközi rész érdekessége, hogy amellett, hogy kisebb összejöveteleket szoktak ott tartani, szükség esetén és nagyobb rendezvények idején ténylegesen napköziként üzemel.
A félig zárt rész a Gólya szíve és lelke. A legtöbb ember itt ül le, ha betér enni, egy baráti beszélgetésre vagy egy nagyobb csoporttal való iszogatásra. Persze nyáron a nagy melegben ez össze van nyitva a belső udvarral, így még komfortosabb. Antik bútorok és agyonhasznált székek, asztalok keveredése jellemzi, amíg a belső udvaron sörpadokon foglalhatunk helyet. A nyitott és a zárt helyeket a pult köti össze, ahol kedves és segítőkész személyzet fogad. Speciális helyzettel találhatja szembe magát, aki erre jár, ugyanis itt nincs meg a szokásos főnök-személyzet viszony. Ez abból adódik, hogy a Gólya nem csak presszó, hanem közösségi ház is. Mindenki, aki elvállal itt valamilyen munkát, az idővel tulajdonossá is válik, ami véleményem szerint egy még kellemesebb és elfogadóbb közösséget alakít ki az ott dolgozókban, ami a vendégekre is átragad. Ezért is érezheti úgy az ember az első pillanattól fogva, akkor is, ha azelőtt még sohasem járt a Gólyában, hogy egy társaság tagja. A cél tényleg az, hogy ez a hely egy közösségi házként működjön, ahova nem csak akkor mész be, ha meginnál egy sört a haverokkal, hanem akkor is, ha csak unatkozol délután, és nem akarsz otthon ülni. Ezt elősegíti a rengeteg program is, ami olyan változatos, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. Itt megférnek egymás mellett az őrjöngő punk koncertek, az akusztikus estek, a politikai viták és a táncházak. Ha nem nézed meg előre, nem tudhatod, éppen milyen rendezvénybe botlasz bele, de ha nem akarsz ezeken részt venni, az sem kell, hogy eltántorítson, mert ezek nem terjednek ki a hely egészére, csak általában a benti részre.
Meg kell említenem azonban, hogy a Gólya hamarosan költözik, 2 okból: kinőtték a helyet, és nem tudnak azonosulni a környék dzsentrifikácójával. Az új hely több térrel fog rendelkezni, ami lehetőséget ad például arra, hogy kialakítsanak egy közösségi irodát, edzőtermet, valamint műhelyeket is.

Na de térjünk rá arra, hogy mit fogyaszthatunk itt. Mint már említettem, a hely mindenesként működik, így konyhája is van. A találó nevű Gilice Konyha 11:30-tól 22:00-ig várja az éhes szájakat. A háromfogásos menüsor naponta változik, három opció közül választhatunk, amik között mindig található vegán, laktóz- és gluténmentes verzió is. Jellemzően egészséges ételeket kínálnak, amikkel kevesebb, mint 1500 forintból jól lakhatunk, ráadásul a nyolcadik kerületi lakosoknak és a diákoknak kedvezmény is jár. Igaz, menü csak hétköznaponként van, de nyitvatartási időben mindig kapható többféle melegszendvics, illetve az állandó kínálatukon szerepel például a nachos, sültkrumpli és a quesadilla is (húsos és vegán verzióban egyaránt).
Emellé, vagy csak magában ihatunk fair trade teákat. Ha valaki nem ismerné a fair trade vagy méltányos kereskedelem fogalmát, ezek olyan termékek, amik többnyire fejlődő országokból származnak és a felvásárló által kifizetett összeg valóban kifejezi a termelők anyagi és munkaráfordítását. Amellett, hogy becsülendő és nagyon szimpatikus dolog fair trade termékeket árusítani, rendkívül finomak is ezek.
Természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Gólya este kocsmává avanzsál, ahol nem kell üvöltöző részegeket kerülgetnünk. Az italárak átlagosak, de viszonylag nagy kínálatból választhatunk.

Azoknak ajánlom ezt a helyet, akik kicsit szeretnének elvonulni a belváros zajától, meginni egy sört egy baráttal, vagy egy tea mellett társasozni. Akiknek nem jön be a gyorséttermek és a tömött kocsmák hangulata, annak a Gólya tetszeni fog.