Beer & Burger

A bulinegyed koronázatlan hambikirálya

A hetedik kerületben (pontosabban mondva Belső-Erzsébetvárosban) élők, lézengők és bulizók egészen biztosan belefutottak már legalább egyszer azokba a burgerezőkbe, amelyek neon-cégérükkel világítanak hangulatot a fülledt nyári party-éjszakák utcán zajló before-partyjaihoz, vagy elővacsoráihoz. A Beer & Burger egy, az ezen hangulatosan amerikai stílusúra berendezett burgertemplom közül, amelynek már szinte történelme íródott azalatt a három év alatt, amióta ismerem.

A Wesselényi utca Zsinagógához közeli részén „bújik meg” az étterem a hasonlóan dizájnolt Slang Pub mögött. Abban az időben fedeztem fel a helyet, amikor éppen kezdtem belecsöppenni a hetedik kerületi életembe, a bár pedig örökre beixelte magát elmém Budapest-térképén, hiába lett az évek során belőle Budapest Burger Bar, majd ebben az évben újból Beer & Burger. Szinte küldetésként éltem meg, hogy minden egyes ismerősöm megismerje, így lett alkalmas helyszíne nagy baráti vacsoráknak, párkapcsolati évfordulóknak – bár utólag átgondolva ezt nem javaslom csúcsidőben, főbb sportszezonokban – és családi programoknak is. Legutóbb egy barátnőmmel látogattam el, és hogy teljes legyen az élmény, a legkülönlegesebb asztalt választottuk: speciálisan pároknak, az étterem galéria részén egy vörösesen megvilágított, kovácsoltvas-erkélyes kiugróban lehet romantikázni, persze ha az illetők tériszonyának nincs ellenére, hogy átlátszó plexilapokon ücsörögnek, és a fenekük alatt ott ténykednek a felszolgálók egy bárpult mögött. Ezen kívül helyet foglalhatunk még a pin-up stílusban berendezett földszinti részen – ahol non-stop sportműsor megy a hatalmas LED-tévén –, és a teraszon is, ahol pedig olyan tipikus hetedik kerületi utcajeleneteknek lehetünk tanúi, mint mondjuk a csilivili Audi esete, melyben nem húzták be a kéziféket, így egyszer csak az egyébként sem túl széles útra gurul félig, majd a toporzékoló troli utasai egy emberként állják körbe a járművet és taszajtják vissza olyan vehemenciával, hogy szegény luxusautó majdnem egy bérház falára kenődik. Utóbbi kettő nyáron ajánlottabb, mert sajnos klímarendszer nem része a fülledt galériának.

A régi-újra változtatott Beer & Burgerlegnagyobb újítása egyértelműen az étlap, mely nagyon változatossá alakult át az eddig megszokott, letisztult „hambi és sör” menü óta, viszont szomorúan konstatáltam, hogy lecsökkentették a hamburger kínálatot. Persze nemtetszésem csak addig tartott, míg kézhez nem kaptam – viszonylag gyorsan – a BB Classic Burgeremet, egy szinte már luxus felé hajló, fekete gránitlapon tálalva, a mini-fritőzhálóban érkező házi sültburgonya és szósz társaságában. Bár az adag a „felénél meghalok” kategóriából a „pont bőven elég”-re csökkent, ezt abszolút nem bántam, mert a régi Beer & Burger látogatásaim során gyakran volt olyan érzésem, hogy az életben nem kelek fel arról a székről egy teljes hambi után.

Az ízvilág és az alapanyagok minősége változatlanul vitathatatlan, a finger-foodok esetében is, melyek közül a barbeque-szószos mozzarella krokettet próbáltuk ki. Ezen kívül buncholhatunk, és salátázhatunk is, meg még ezerféle más ételt is megkóstolhatunk. A kiszolgálás gyors, hatékony és vendégszerető, a fizetés pedig a bárpultnál történik, készpénzzel vagy kártyával, utóbbinál szabadon kijelölhetjük, hány százalék borravalót hagyunk.

Bár én még nosztalgikus csodálattal gondolok arra a jó öreg Beer & Burgerre, amely tényleg semmi másról nem szólt, mint a sörről és a hambiról, ezt az új, színesebb vonalat is bátran ajánlom mindenféle összejövetelhez, randevúhoz és partykezdéshez. Az élmény kedvéért első alkalomra mindenképpen egy korsó sört és egy tetszés szerinti burgert javaslok.