Dua Lipa mint headliner

Dua mindössze 22 éves, tehát nem idősebb egy másod-, illetve harmadéves egyetemista hallgatónál, ami meghökkentő, tudván, hogy ő az oka annak, hogy idén volt az eddigilegnagyobb érdeklődés a Sziget Fesztivál iránt. A hét nap alatt 565.000 látogató fordult meg, és három nap, köztük a „Lipa nap” is teltházas volt.

 

Egy kis Dua gyorstalpaló

Nem akarok túl sok önéletrajzi információba keveredni, így nem is fogok, csak szemléltetésképp. Bár Lipa ma már világsztár, tehetségét nem mindig értékelték. Tizenegy évesen az iskolai kórusban nem engedték énekelni, így évekkel később egyénileg indította el karrierjét. Youtube-ra töltött fel Nelly Furtado és Pink covereket. Befutását végül ezek, és a 2013-as Brit X Faktor reklámfilmjében való szereplés (https://youtu.be/wB2QICuUcPs) hozta meg, bár magán a tehetségkutatón nem indult.

Ettől kezdve a siker adott volt. 2005-ben megjelent első saját albuma, és percek alatt ő lett a legfiatalabb zenész, akinek egymilliárdos megtekintés van a dalán. Ez a dal a New rules, ami egyébként a brit hallgatottsági toplistán az év dala lett, és hozzásegítette őt, hogy a BRIT Awardson öt kategóriában is jelölték, ami még soha egy énekesnőnek se sikerült, beleértve Adele-t.

Lipa mára már maga mögött tudhat négy saját nagyturnét, három olyan turnét, ahol nyitó előadóként szerepelt, olyan fellépők előtt, mint a Coldplay és Bruno Mars, és olyan nevekkel készített közös számot, mint Sean Paul, Martin Garrix és hamarosan Diplo.

 

A show

Idén nyáron is a Sziget volt a fesztiválok királya, szinte mindenki erről beszélt egész augusztusban, sőt még most is hallok a folyosón elsuhanó embereket erről sztorizni. A szokásokhoz híven minden napra jutott egy headliner, köztük: Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Kygo, és idén Dua Lipának is jutott köztük hely.

Dua egyébként már járt nálunk, pár éve a Balaton Soundon, de akkoriban még nem számított világsztárnak és nem kellett egy telt házas fesztiváli napon több tízezer embert, pontosabban 75 ezret szórakoztatnia egy másfél órás koncerten. Ez egyébként nem is olyan egyszerű feladat, ha belegondolunk, hogy eddig egy nagy albuma jött ki. Öszesen tizenhárom dalt adott elő, így sokan úgy érezhették, hogy sok volt az ismeretlenebb lassabb szám, mint a Last Dance és a Lost in your Light, illetve előfordult két feldolgozás is: a No lie és a My love.

 

A koncert a fél tízes kezdéshez képest két percet csúszott, de ez a két évvel ezelőtti Rihanna koncerthez képest megváltásnak számít, látszik, Dua még nagyon lelkes. Mikor megjelent a Nagyszínpadon, a tömeg ujjongott és úgy tűnt, hogy nem azt érzi, hogy ő tiszteli meg a több ezernyi embert a fellépésével, hanem fordítva. Ezt szinte már túl sokszor is hangoztatta, sőt instagramján is írta másnap: bárcsak rátetováltathatná ezt a látványt a fejére, hogy örökké megmaradjon az élmény.

Bár a szettje elsőként kicsit furcsának tűnhetett (Adidas melegítő nadrág, sportcipő és mindehhez egy kivágott flitteres felső) aki szereti és követi őt Instagramon, tudja, hogy neki ez a stílusa, és szerintem irtó dögös így is, ráadásul nem feszélyezi mozgás közben a színpadon, ami előnyös volt, tekintve, hogy végig táncolt és ugrabugrált.

A másfél órás koncert a negyvenedik percben indult be maximálisan, amikor is kilencedik számként felhangzott a Be the one, majd követték a toplistás számok. Dua mindent megtett, hogy szórakoztassa az embereket, lement a tömegbe, pacsizott az emberekkel, folyamatosan beszélt a közönséghez és végig táncolta az egészet. Szinte lehetetlen volt kivonni magad akkora energia és buli alól, amit csinált.

Bár az éneklésébe bele lehetett kötni itt ott, ezt csak az hallotta, akinek ki van élezve erre a füle, az alkohol és a buli mámora alatt azonban nem ez tűnt fel, hanem hogy mekkora bulit csinált a velünk egy idős popsztár. Összességében, hatalmas sikere volt a Szigetnek is, a koncertnek is, és szerintem szinte biztosak lehetünk benne, hogy Lipát jövőre is láthatjuk majd valamelyik nagy magyar fesztiválon.

 

Dua Instagram-posztja a Szigetről

https://www.instagram.com/p/BmaVFw8lAJR/?taken-by=dualipa