Escobar

A kokainkirály története

Pablo Escobar talán a leghíresebb kolumbiai Shakira mellet, életéről azonban eddig az átlagember nem sokat tudott, ám az utóbbi időben mintha megindult volna egy Escobar-hullám, először a Netflix jelentette meg pár éve Narcos című sorozatát, most pedig a lét leghíresebb spanyolajkú színész, Javier Bardem és Penélope Cruz meséli el nekünk a kíméletlen drogbáró hihetetlen életét, és szörnyű halálát a mozikban.

Virginia Vallejo 11 éve adta ki a „Szerettem Pablót, gyűlöltem Escobart” című visszaemlékezést, mely akkor nagy port kavart, hiszen több politikus egykori, Escobarhoz fűződő kapcsolata került napvilágra. Fernando León de Aranoa is ezt a könyvet vette alapul új filmjében, amelyben végigkövethetjük a gyönyörű tévés újságírónő és a drogbáró viszonyát. Talán nem mindenki tudja, de a két Oscar-díjas főszereplő a való életben már 10 éve házasok, és ez még izgalmasabbá teszi figyelni, hogyan játszák el a szeretői viszonyt. Ők ketten, a témaválasztás és az előzetes már előre sejteti, hogy minőségi filmet kapunk majd, és nem is kell csalódnunk.

Virginia Vallejo korának legnépszerűbb kolumbiai tévés személyisége riportot készít Pablo Escobarral, és szinte azonnal vonzódni is kezdenek egymáshoz, innentől kezdve pedig két önző, felszínes ember kapcsolatát követhetjük végig. Escobar egyfajta trófeaként tekint a gyönyörű nőre, de ugyanúgy Virginia is csak akkor figyel fel a férfira, mikor megtudja, hogy ki is ő. Viharos viszonyuk időtartama alatt Virgina narrációjában megismerjük, hogyan vált Escobar politikussá, vagy milyen eszközöket vetett be ellenfeleivel szemben. Aki romantikát vár, az talán csalódhat, hiszen inkább két törtető lélek hadakozását követjük végig, akik egymáson is habozás nélkül átgázolnak, ha az érdekeik úgy kívánják, mindemellett a film egyáltalán nem igyekszik idealizálni a helyzetet, minden egyes filmkocka hűen átadja a drogbáró korának brutalitását, vagy éppen naturalitását, jól érezhető ez például a kislányát a tenyerén hordozó apa esetében, aki mindezzel párhuzamosan fiatalkorú lányokat tart szeretőjeként.

Escobar története azonban sokkal több annál, mint amennyit Virginia nézőponjából megtudhatunk, talán ezért történhetett, hogy a kritikusok nem voltak megelégedve a filmmel, sokan pedig azt kifogásolták, hogy a téma ismerői számára semmi újat nem mondott a mű. Mindenesetre én – aki Escobar-laikusként tévedt be a moziterembe – meleg szívvel ajánlom a megtekintését, akár moziban is, ha másért nem, a Bardem-házaspár színészi játéka miatt mindenképpen.

Escobar /Loving Pablo/ (spanyol-bolgár thriller, dráma, 123 perc, 2017)

rendező, forgatókönyvíró: Fernando León de Aranoa

 szereplők: Penélope Cruz, Javier Bardem, Peter Sarsgaard

értékelés: 10/7