Plutónium professzor még egy alkotóelemet belekevert… Nem, igazából nem.

A valóságban a sofőröknek egyszerre kell rengeteg dolognak megfelelniük, és rengeteg szabályt betartaniuk. Egy gyakorlott vezetőnek ez nem okoz problémát, de ha kezdő vagy, eltűnődsz, milyen tulajdonságokkal kellene rendelkezned, hogy a tökéletességet elérd. Jó biológusként pedig összeírtam egy listát, hogy az állatvilág mely „szuperképességei” válnának hasznodra.

 -Nyolckarú polip: három láb a pedálokon, kettő a kormányon, egy a váltón, egy kezeli a kéziféket, a maradék egy pedig az indexet, zenét, vagy akár gitározhat is, ha ez megnyugtatja.

-Kaméleon: “folyamatosan vándorol a figyelem”, és persze közben az utat is figyeled. Ki lehetne erre tökéletesebb? Egyik szeme az úton, másik a tájat pásztázza. A folyamatos mozgás mellett 360°-os látószöget is kölcsönöz a tökéletes látásért.

-Csalánozók: egy sofőr ideális reakcióideje 0,7 másodperc, Hosszú Katinkáé pedig 0,59-körül van, de ez semmi a cnydocyták (csalánsejtek) kisüléséhez képest. Ezek az egész állatvilág leggyorsabb reakcióját mutatják: mindössze 700 nanoszekundumra van szükségük.

-Ember: az összes beérkező ingert a lehető leggyorsabban kell feldolgozni, méghozzá úgy, hogy a lehető legjobb – akár finommotoros – reakciót tudjuk rá adni, ehhez viszont az emberi idegrendszer összetettségére és gondolkozására van szükségünk.

Az új fajunk tehát a polikamcsalánber (Homo octochameleocnydes), amely minden vezetési nehézséggel és minden helyzettel képes megbirkózni, de a valóságban egy elborzasztó látvány lenne. Mindent látna, minden irányból, gyorsan reagálna a legváratlanabb pillanatokra, mindent megfelelően elérne, és feltehetőleg – ha már az ember idegrendszerével és agyával rendelkezik – úgy káromkodna, mint egy kocsis.

Puskás Júlia
puskas.julia@nyuz.elte.hu