Tomb Raider 2018

2018 márciusában került a mozikba a Tomb Raider filmek újabb epizódja, Alica Vikander főszereplésével, 15 évvel az utolsó Angelina Jolie által megformált Lara Croft története után. De vajon miért vártak eddig egy újabb film elkészítésével?

Az előző két alkalommal Lara Croftot alakító Angelina Jolie-t erősen bírálták – a hasonló videójáték-adaptációk általában elcsépeltnek mondhatók, és nem adják vissza a játékok hangulatát, így nem csoda, hogy kemény kritikát kapnak. Mindennek ellenére három nagy cég: a Warner Bros., Metro-Goldwyn-Mayer és a GK Films mégis belevágott egy újabb Tomb Raider- mozifilm készítésébe.

Lara Croft (Alicia Vikander) apja, Richard Croft (Dominic West) mítoszok és legendák felkutatásával foglalatoskodott, ám egy expedícióból 7 év elteltével sem tér haza. Egy idő után Larának át kellene vennie apja örökségét, de ő rendíthetetlenül hisz abban, hogy apja még életben van és visszatér, ezért nem hajlandó halottnak nyilváníttatni, és átvenni a hatalmas Croft-vagyont. A lány örökölte az apja eszét és kalandvágyát, így amikor az  utolsó üzenetére rálel, nekivág a világnak, hogy a  nyomába eredjen.

Alicia Vikander remekül alakít, annak ellenére, hogy a színésznő első látásra törékenynek mondható.Az erőteljes, határozott és hiteles játékával viszont abszolút magáévá tette a karaktert, aki tűzön-vízen át harcol, és mindent megtesz a családjáért, és a világ megmentéséért.

A cselekmény nem nagy durranás, de remek kikapcsolódást nyújt, illetverengeteg látványos akciójelenettel fűszerezett, ami egy impozáns, ámde elcsépeltnek mondható helyszínen, egy trópusi lakatlan szigeten játszódik. Természetesen nem hiányozhatott a csapdákkal teli, felfedezendő sírkamra sem, amit csak kellő logikával és ügyességgel lehet kinyitni és bejárni.

A forgatókönyv hiányosságai ellenére remek kis akció-kalandfilm kerekedett a történetből , és ez a kiváló rendezői, színészi és operatőri munkának köszönhető. Lehet mondani jót és rosszat is az újabb epizódról, de abszolút nézhető és érdekes is, és bár tartalmaz várható fordulatokat, ennek ellenére a néző figyelmét folyamatosan fenntartja. Azoknak is megfelelő lehet, akik a videójátékokat nem ismerik, mivel a film azok ismerete nélkül is megállja a helyét.