Mentorrendszer – Interjú Benkovics Ádámmal

Benkovits Ádámot a Küldöttgyűlés novemberben választotta meg. Most, hogy a mentorképzés elkezdődött, jelentősen gyarapodtak a teendői, nincs idő tétlenkedni, program program hátán. Erről beszélgettünk a Mentorkoordinátor Úrral.

Először is azt szeretném megkérdezni, hogy érzed magadat a HÖK-ös berkekben? Megtaláltad a helyed?

Kifejezetten jól érzem magam a HÖK-ben. Eddig is volt szerencsém részt venni a hallgatói közéletben, már gólya koromban is rendszeresen látogattam a Küldöttgyűlés üléseit, képviselő is voltam, illetve vagyok jelenleg is. Magát a tisztséget abszolút testhezállónak tartom, és a vele járó munkát is nagyon élvezem, mivel a mentorrendszer a hallgatói közélet egyik legfontosabb része.

A múlt héten meg is lett ejtve a 2018/2019-es Mentorrendszer első programja, a Mentorkirándulás. Mi célt szolgál ez, illetve hogyan zajlott?

A mentorkirándulás az első olyan csapatépítő program, aminek a keretein belül az adott szakterületek mentorjelöltjei először találkoznak egymással. Ez általában egy egész napos program. A csapatoknak a mentorfelelőseik és a szakterületi koordinátoraik vezetésével, egy állomásos vetélkedőn kell részt venniük. Minden szakterületnek van egy állomása, ahol ötletes feladatokat kell megoldania a csapatoknak. Idén a helyszín a Hűvösvölgyben volt, hajnali tízkor kezdtünk. Azért jó ez a program, mert így tényleg játékos keretek között tudnak a jelöltek ismerkedni, és ami még nagyon fontos, a szacskók és a mentorfelelősök is jobban megismerik a jelölteket, van lehetőségük megfigyelni hogyan reagálnak egymásra, illetve milyen részben hajlandók kivenni a részüket a feladatmegoldásokban.

Úgy ment, ahogyan tervezted?

Szerencsére nem volt semmi olyan nagyobb bökkenő, ami problémát okozott volna. A csapatokkal és az állomásokkal is meg vagyok elégedve, nagy egészében. A csapatok versenyét egyébként a tanári szakterület nyerte meg, az állomások közül pedig az FF szerepelt a legjobban a pontozások alapján. A verseny végén volt ugyan egy kis időbeli csúszás, de szerencsére a csapatok addig megoldották önmaguk szórakoztatását. Az egyetlen negatívum, amit meg tudnék fogalmazni, az az időjárással kapcsolatos, mert nagyon hideg volt ahhoz képest, hogy március végén volt, de erre ugye nincs ráhatásunk.

Eddig hogyan tudnád értékelni a mentorfelelősök munkáját? Milyen hatással lesznek a TéTéKás GT-re?

A mentorfelelősök munkájával teljes mértékben meg vagyok elégedve, konstruktívak, pozitívak, és jól állnak hozzá ehhez az új helyzethez, szerencsére jól sikerült őket összeválogatni. Nem ragaszkodnak a hagyományokhoz túlzottan, és ez jó, mert így a mentorjelölteket is olyan szemlélet szerint „nevelik” majd, ami előremutató és építő jellegű, ami abszolút fontos, mikor egy új hagyomány van születőben.

Mi a soron következő esemény?

A Játéknap, április 14-én.

Mit kell ezalatt érteni?

A Játéknap során a mentorjelöltek KEVERT csapatokba vannak beosztva, hogy a szakterületek jelöltjei megismerkedjenek egymással. A feladat itt az, hogy minden mentorjelöltnek készülnie kell két interaktív játékkal, amit aztán eljátszat a csapattársaival. A szakterületi koordinátorok és a mentorfelelősök figyelemmel kísérik a jelöltek aktivitását a nap folyamán, ez is sokat számít bele abba, hogy kiből lesz mentor és kiből nem, tekinthető a szóbeli egy részének. Valószínűleg a B épületben leszünk, illetve ahogyan az időjárás azt engedi.

Szóbelire mikor lehet számítani? Miért van rá szükség?

A szóbelik időpontjai már megvannak szakterületekre lebontva, ezek ki is kerülnek a mentorcsoportba majd. A szóbeli igazából egyfajta szertartás, illetve egy plusz lehetőség a mentorjelöltnek, és a döntéshozóknak egyaránt, hogy a helyes végleges döntés szülessen meg. Ezt a döntést általában nem egyszerű meghozni, hiszen szerencsére általánosságban elmondhatjuk, hogy remek jelöltek közül válogathatunk, póttagok nem lesznek. A fő szempont az, hogy a gólyáknak jó legyen. Csak ez számít.

Akik korábban voltak már mentorok, előnnyel indulnak?

Szerintem nem feltétlenül van így. Az újak sokszor sokkal lelkesebbek, mint azok, akik már másodjára vagy harmadjára jelentkeztek, és ez bizony nagy előnyt jelent, hiszen van lendületük, és több bennük az alázat. Ezzel persze nem leszólóm azokat, akik többször is voltak mentorok, egyszerűen csak nem szeretném, hogy bárki azt gondolja, ez előnyt jelent. Lényegében mindenki egyenlő esélyekkel indul.

Ha jól tudom, akkor volt szó már a gólyatábori szimulációról is, ami ugyancsak fontos része a mentorképzésnek. Mesélnél róla egy kicsit?

Természetesen. A szimuláció április 28 – 30 -ig lesz, Bódvarákón, a TéTéKás GT végleges heylszínén. Azért is nagyon fontos a terepbejárás, mert fontosnak tartjuk, hogy aki még nem volt lent, azok ne a táborban szembesüljenek a hely adta körülményekkel. Sátortábort verünk a mező közepén, épp úgy, ahogyan az majd a gólyatáborban lesz. A program során kipróbáljuk az állomásokat, és egy kirándulás is lesz a környéken valószínűleg. A változás jogát persze fenntartjuk.

Kicsit hideg van ehhez április végén, nem? Hány főt mozgattok ezzel meg?

Nem lesz kánikula, de nem aggódom, ki lehet bírni. Úgy saccolnám most így hirtelen, hogy 150 fő lesz jelen, ez ugye a mentorokat és az állomásokat jelenti együttesen.

Izgatott vagy?

Teljes mértékben!

Ez volt tehát az interjú Benkovics Ádám mentorkoordinátorral, aki nagy energiával igazgatja a mentorrendszert, és szemlátomást élvezi. Kihangsúlyozta, a mentorrendszer az elsődleges mankója az elsőéves hallgatóknak, ezért rendkívül fontos, hogy felkészült és motivált emberek kerülhessenek ilyen pozícióba. A kilátások mindenesetre sok pozitívummal kecsegtetnek.