Gyere szerkesztőnek a Tétékás Nyúzhoz!

Minden, amit tudni akartál a Tétékás Nyúznál való munkáról.

„Írsz? Grafikákat készítesz? Fotózol? Esetleg csak érdekel az újság kiadásának folyamata? Csatlakozz a szerkesztőségünkhöz! Jelentkezz a foszerkeszto@ttkhok.elte.hu címen!” Ismerős ez a felirat? Ha fogtál már Nyúzt a kezedben, valószínűleg már találkoztál vele. Lássuk, mit is takar ez a banner.

Már tényleg sokszor láttátok, hogy lehet hozzánk jönni írni, fotózni, videós tudósításokat/aftermoviekat készíteni, tördelőszerkeszteni és olvasószerkeszteni. Az első 3 tevékenység szerintem mindenki számára tiszta, hogy pontosan mit is jelent, de azért később mindenképp szót fogok róla ejteni. Amiket az emberek nem szoktak tudni, hogy pontosan mi is, az az olvasó- és a tördelőszerkesztés, így ezeket a dolgokat most megpróbálom elmagyarázni az újság kiadásának folyamatával együtt. Tehát, a Tétékás Nyúz olvasószerkesztői felelnek azért, hogy az újság minél kevesebb nyelvtani és formai hibával jelenjen meg. Az ő dolguk a beérkezett cikkek nyelvtani-formai korrigálása, hogy a tördelőszerkesztő újságot varázsolhasson belőle (erről majd később). Az olvasószerkesztők két számítógépes programot használnak a munkájukhoz. Az egyik az Office Word, a másik pedig az Adobe Acrobat Reader DC. Ezek teljesen hétköznapi szoftverek, biztos vagyok benne, hogy mindannyian napi-heti szinten használjátok őket. Egy olvasószerkesztő életében az Office Word szerepe elég fontos, hiszen a nyers cikk beérkezésekor ezen a programon keresztül véleményezi a szöveget, javaslatként kijavítja benne a helyesírási hibákat. Az Adobe Acrobat csak azután lesz lényeges, hogy a tördelőszerkesztő már foglalkozott a cikkel. Ezúttal a feladat ugyanaz, ám itt már nem nyers szövegben kell keresni a hibákat, hanem pdf fájlokban. Ekkor az olvasószerkesztőnek már nemcsak az első ellenőrzésből megmaradt helyesírási hibákra kell figyelnie, hanem a tördelőszerkesztő munkájából fakadó tördelési hibákra is (egy kép körül nincs keret, nem megfelelő a betűtípus, a rovatcím nem stimmel a cikkekel). Ezekkel a hibákkal szimpla olvasóként is találkozhattatok már, általános szabály, hogy szinte lehetetlen teljesen hibátlan, tökéletes újságot kiadni.
Sok szó esett már a tördelőszerkesztésről. Mint már említettem, a tördelőszerkesztő feladata, hogy a nyers szövegből és képekből megalkossa a kész újságot. A feladathoz Adobe InDesign-t használunk, ahol képesek vagyunk nekünk megfelelően alakítani a szöveg és a képek elrendezését. Természetes, hogy formai követelmények itt is vannak (párat már fentebb említettem is), de alapból minden tördelőszerkesztő úgy rendezi a képeket a szöveghez képest, ahogy csak szeretné. Talán felfigyeltetek már rá, hogy minden tördelőszerkesztőnek más és más a stílusa és ez (is) teszi sokszínűvé a nyomtatott kiadást.


Most beszéljünk egy kicsit a cikkírásról, hiszen cikkek nélkül csak üres oldalakat lapozgatnánk. Megfigyelhettétek, hogy a cikkek két fő csoportba sorolhatók. Vannak tudományos és kulturális cikkek. A kettő között lehet átfedés, de mindig sikerül megtalálnunk az íráshoz legmegfelelőbb rovatot. A hallgatók körében értelemszerűen népszerűbbek a kulturális cikkek, ugyanis itt lehet filmekről, sorozatokról, zenekarokról, könyvekről, színházi előadásokról, éttermekről, esetleg bulikról írni. Elég valószínű, hogy a felsoroltak közül legalább egy mindannyiótokat érdekel. A tudományos rovatba értelemszerűen a tudományos, több kutatást, odafigyelést igénylő cikkek jönnek.
A fotózás és a videózás tényleg elég egyértelmű. Ehhez a két feladathoz ugyanúgy folyamatosan szükségünk van hallgatókra, mint az előbb felsorolt tevékenységekhez. Fotókat készíteni bárhol lehet, ahol történik valami. Bulikon, mentoreseményeken, tudományos előadásokon, versenyeken, stb. Ugyanez igaz a videózásra is, ám a technikai adottságoknak köszönhetően már interjúkat is tudunk készíteni, gondolok itt az ominózus Überfúziós videónkra,  *kacsint-kacsint*. 

Sokan óvnak attól, hogy a fizetésről beszéljek, mert szerintük így a szerkesztőséghez csatlakozókat nem a lelkesedés fogja hajtani, hanem a della. Ebben van valami, de én tudom a legjobban, hogy még ha kevés pénzről is van szó, az ember sokkal jobb munkát végez akkor, ha tudja, hogy a munkájának pénzbeli értéke is van, és ez természetesen a motivációra is jó hatással van. Nem szeretném szépen sorban leírni, hogy melyik feladatkörért pontosan mennyi pénz jár, természetesen, ha szeretnétek nálunk dolgozni, erről pontos tájékoztatást tudok adni. Maradjunk annyiban, hogyha nálunk csináltok bármit, akkor feladattól függően 1000 és 7500-8000 Forint között kaphattok fizetést. (A fotózás-videózás más tészta, ha valaki konkrétan ezek iránt érdeklődik nyugodtan keressen meg bármelyik elérhetőségemen.)

Na, most, hogy mindent tisztáztunk, van még egy kis karakterszámom írni a kiadás folyamatáról. A lapzárta minden második pénteken délben van, ekkorra meg “kellene” érkeznie a cikkeknek. Tehát az íróknak két hetük van kreálni valamit, legyen az fél oldalas cikk, vagy 2 oldalas mélyinterjú. Ekkor az írók elküldik nekem a cikkeket, amiket én feltöltök egy erre fenntartott Google Drive-mappába, ahol szépen sorba rakom őket oldalszám és rovatcím szerint. Ekkor az olvasószerkesztők elkezdik a munkát, kijavítják a nyers word fájlokban levő hibákat (két olvasószerkesztőnek kell átnéznie a cikket). Miután ez kész, a tördelőszerkesztők következnek. A tördelőszerkesztő letölti a véleményezett word fájlt, majd az összes hibajavítási lehetőséget elfogadja. A teljes szöveget ekkor bemásolja az Adobe InDesign felületére, letölti a cikkekhez mellékelt képeket -, ha vannak- a Drive mappából, és megtörténik a varázslat. A megtördelt szöveget kiexportálja egy pdf-oldalra, amit ismét feltölt a közös mappába. Ezután az olvasószerkesztők megjelölik a megmaradt nyelvtani és ekkor már formai hibákat is. A tördelőszerkesztő ezután kijavít mindent amit a korrektorok találtak, és (ha nem én tördelek) elküldi nekem a kész InDesign fájlt, amiből én kiexportálom a nyomdai jelölésekkel megtűzdelt, fekete-fehérré varázsolt pdf-et, majd legkésőbb vasárnap este elküldöm a nyomdának, akik szerda reggelre meg is hozzák az iskolába a nyomtatott példányokat.
Ennyi lett volna ez a kis mindent tisztázós cikk. Remélem vannak köztetek olyanok, akik kedvet kaptak hozzá, hogy csatlakozzanak a szerkesztőséghez. 🙂